Доступність посилання

ТОП новини

Путін погрожує Заходу і ставить ультиматум НАТО (світова преса)


Немає ніякої реальної відповіді на провокації Росії і погрози на адресу НАТО – Newsweek

Захід неправильно трактує цілі і наміри Росії, а Кремль використовує цю ілюзію для посилення своїх позицій, пише американський тижневик Newsweek. Фотограф Крістофер Окікон поділився із The Washington Post враженнями від зустрічі з українськими військовими, які дислокуються в Авдіївці. Chicago Tribune непокоїться, чи може Україна сама піклуватись про небезпечні радіоактивні залишки у Чорнобилі, якщо настільки зайнята внутрішніми проблемами та загрозами.

Судячи з активності Кремля в Сирії та на Донбасі, видається, що Росія ніколи і не збиралась дотримуватись домовленостей, під якими підписується. Про це пише американський тижневик Newsweek. Тим часом все частіше лунають заклики європейських лідерів ослабити чи скасувати санкції проти президента Росії Володимира Путіна, адже він, мовляв, співпрацює з Заходом. Утім якщо проаналізувати таку співпрацю, виявиться, що Путін дає чіткі сигнали, що грає за власними правилами.

Представник Росії Олександр Грушко на зустрічі з НАТО заявив, що будь-який крок Альянсу у бік зміцнення своєї обороноздатності сприйматиметься Росією як загроза.

«Грушко показав не лише, що Москва сприймає НАТО як загрозу, але що також вимагає від Альянсу не захищатись», – пише тижневик.

Newsweek вважає, що Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Барака Обами не до кінця розуміє наміри та цілі Кремля. НАТО ж вже заявило, що наразі мова про розширення та включення нових країн-членів не іде. «Немає ніякої реальної відповіді на провокації Росії і погрози на адресу НАТО, що лише посилюються», – вважає видання.

Фотограф Крістофер Окікон побачив, чим живе 74-й батальйон української армії, що дислокується в Авдіївці. Його враження та знімки опублікувала американська газета The Washington Post.

Ці українські бійці займають кілька невеликих позицій в Авдіївці. Вже через 100 метрів навпроти від них – сепаратисти, що підтримують угруповання «ДНР».

«Усупереч мінським домовленостям сепаратисти продовжують стріляти 82-міліметровими гранатометами та великокаліберними кулеметами. Також вони використовують снайперів. Стратегія полягає в тому, щоб знищити залишки українських укріплень», – йдеться в матеріалі.

Поряд із 74-м батальйоном регулярної армії дислокується також добровольчий батальйон «Правого сектору». Вони воюють на рівні з усіма та підтримують дисципліну, каже фотограф. Армійське командування не дозволяє стріляти в «сірій зоні», утім добровольці подекуди воюють усупереч офіційним наказам. Зокрема, інколи стріляють по сепаратистах з угруповання «ДНР», коли ті підтягують зброю до лінії фронту. Утім і добровольці і регулярні частини армії об’єднані спільною ідеєю – боротись за Україну, а не за її уряд чи політиків, резюмує Крістофер Окікон.

Чи здатна Україна піклуватись про небезпечні залишки Чорнобильської катастрофи без допомоги, якщо не може упродовж двох років упоратись із збройним конфліктом та корупцією? Про це пише американська газета Chicago Tribune, аналізуючи ймовірні ядерні ризики для світу.

«Протягом трьох сторіч майданчик Чорнобиля перебував під тимчасовим, а не постійним захисним накриттям. Нарешті є перспектива, що його накриють остаточно. Європейський банк реконструкції і розвитку має намір встановити вже збудований конфайнмент вагою 30 тисяч тонн та вартістю 1,7 мільярда доларів», – йдеться в матеріалі.

Планується, що небезпечний досі четвертий реактор мають накрити до листопада 2017 року. Україна ж візьме на себе відповідальність за утилізацію 200 тонн лавоподібного урану, піску, борної кислоти і свинцю, схоронених у серцевині реактора.

Захисний щит на реактор постійно потребує фінансових вливань від міжнародних партнерів – Україна не може сама оплачувати цей проект. Держава зайнята внутрішніми проблемами, у той час коли Чорнобиль залишається ризиком для світової безпеки, поки не буде повністю накритим. Зараз тимчасовий щит забезпечує потрібну температуру та вентиляцію, аби завадити розпаду небезпечних відходів. І щодня потребує значних витрат, аби стримувати радіацію. Chicago Tribune висловлює сподівання, що Адміністрація президента Сполучених Штатів Барака Обами та його наступники не припинять дипломатичної та фінансової допомоги Києву в цій галузі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG