Доступність посилання

ТОП новини

Кожна п’ята школа на Донбасі зруйнована війною – доповідь ЮНІСЕФ


Зруйнована школа у Луганську. Липень 2014 року
Зруйнована школа у Луганську. Липень 2014 року

Донбас відвідав посол доброї волі ЮНІСЕФ, відомий британський актор Орландо Блум

Напередодні світового гуманітарного саміту в Стамбулі Дитячий фонд ООН оприлюднив новий звіт про стан умов отримання дітьми освіти у кризових регіонах по всьому світу. За даними ЮНІСЕФ, загалом у світі 75 мільйонів дітей шкільного віку, які не мають доступу до освіти. А в України на Донбасі кожна п’ята школа зруйнована чи пошкоджена. Посол доброї волі ЮНІСЕФ, відомий британський актор Орландо Блум минулого тижня відвідав кілька шкіл на сході України, які постраждали від воєнних дій.

Всесвітньо відомий голлівудський актор Орландо Блум, у ролі посла доброї волі ЮНІСЕФ, зустрівся зі школярами та біженцями на Донбасі і в Харкові. Актор зізнався, його вразило те, що довелося пережити дітям, які залишаються в зоні бойових дій.

На сході України 300 тисяч дітей, яким потрібна допомога, щоб продовжити навчання
Орландо Блум


«На сході України 300 тисяч дітей, яким потрібна допомога, щоб продовжити навчання. Зараз ми перебуваємо лише за три кілометри від лінії розмежування і цей напис означає «бомбосховище». Ця школа постраждала під час воєнних дій, її відновили за підтримки ЮНІСЕФ», – наголосив голлівудський актор.

За даними Дитячого фонду ООН, майже кожна п’ята школа чи дитсадок на Донбасі зруйновані чи пошкоджені. «Близько 580 тисяч дітей потребують термінової допомоги, понад 230 тисяч – змушені були залишити свої домівки», – йдеться у звіті ЮНІСЕФ.

Дітям потрібна освіта для їхнього майбутнього. ЮНІСЕФ вдалося реконструювати приблизно 50 шкіл
Орландо Блум

«Дітям потрібна освіта для їхнього майбутнього. Отримавши такий страшний досвід, все, чого ці діти тепер хочуть – це повернутися до безпеки і повсякдення школи, та планувати своє майбутнє. ЮНІСЕФ вдалося реконструювати приблизно 50 шкіл», – розповів посол доброї волі ЮНІСЕФ Орландо Блум.

Як зауважують у фонді, сам Блум під час свого візиту наголосив на важливості повернути «світле майбутнє» дітям, які пережили бойові дії. Під час відвідин Східної України Блум зустрівся зі школярами, яких консультує ЮНІСЕФ та психологи, щоб допомогти оговтатися після пережитого через збройний конфлікт.

«Коли я купував морозиво, над нами летіла бомба. І вона влучила в нашу школу. Інша ракета розірвалася в мене над головою і ми бачили, як уламки розрізали траву», – розповідає школяр.

Ми сьогодні спілкувалися з дітьми, вони бояться – темряви, вибухів

«Ми сьогодні спілкувалися з дітьми, вони бояться – темряви, вибухів. Якщо вони щось таке чують, то відразу біжать до вчителя», – розповіла вчителька з Донецької області.

Повідомлення про те, що посол доброї волі ЮНІСЕФ Орландо Блум прибув на Донбас, з’явилися у соціальних мережах 27 квітня. Приїзд голлівудського актора не анонсували з міркувань безпеки.

Загалом у світі, за даними Дитячого фонду ООН, кожна четверта дитина у віці від 3 до 18 років живе у державі, яка потерпає від гуманітарної кризи, а це – 462 мільйони дітей по всьому світу. З них близько 75 мільйонів не мають доступу до освіти.

У Сирії за п’ять років воєнного конфлікту зруйновані, захоплені збройними формуваннями чи використовуються як притулки понад шість тисяч шкіл.

Доповідь оприлюднили напередодні Світового гуманітарного саміту в Стамбулі, який відбудеться 23 і 24 травня. На ньому планують створити новий надзвичайний освітній фонд під назвою «Education Cannot Wait» («Освіта не може чекати»).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG