Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК працює в режимі лояльності, а не в режимі виконання закону – голова Комітету виборців Олексій Кошель


Кількість вакантних виборчих округів збільшилася до семи

Всупереч вимогам закону Центральна виборча комісія не призначає вибори в кількох мажоритарних округах, заявляють у Комітеті виборців України. Причому, як наголошують експерти, в окремих випадках у ЦВК не знаходять навіть формальних підстав для того, щоби не виконувати закону. У Комітеті виборців припускають, що подібним чином Центрвибочком діє на догоду президентові. Про те, чому влада уникає довиборів та зволікає зі зміною складу Центрвиборчкому, в інтерв’ю Радіо Свобода розповів голова комітету виборців України Олексій Кошель.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

– Центральна виборча комісія знаходить штучні причини для того, щоби не оголошувати вибори. Скажімо, одну з причин того, чому не оголошуються вибори в окрузі покійного Ігоря Єремеєва, у ЦВК пояснюють тим, що до цього часу не отримали свідоцтво про смерть народного депутата.

Очевидно, на найвищому рівні не ухвалили рішення щодо проведення виборів вже у семи виборчих округах

Стосовно округів двох депутатів, які перейшли працювати в уряд, то тут навіть формальної причини знайти неможливо. Бо, відповідно до чинного закону про вибори, ЦВК зобов’язана впродовж десятиденного терміну ухвалити рішення про вибори. Тобто, після 14 квітня, коли ухвалили відповідне рішення, 3 травня закінчився десятиденний період, коли ЦВК просто зобов’язана оголосити вибори. Але механізмів – як зобов’язати ЦВК оголосити подібне рішення – немає.

Інша справа, чому відбувається подібне затягування із рішеннями ЦВК. Очевидно, на найвищому рівні не ухвалили рішення щодо проведення виборів вже у семи виборчих округах.

– Можливо, на найвищому рівні, як Ви сказали, не впевнені, що в цих округах будуть обрані лояльні народні обранці?

– Зараз тут уже не питання політичних примх. Ми бачимо, що в парламенті 226 голосів є великою проблемою. І ця проблема буде залишатися надзвичайно актуальною з огляду на те, що парламентська коаліція, фактично, не має запасу міцності. І тому обрання народних депутатів по семи вакантних округах допомогло би посилити роботу парламенту.

Якщо ЦВК надалі не затягуватиме із розглядом цього питання, то орієнтовно на середину липня в Україні мають відбутися вибори у семи вакантних округах.

– Як би Ви прокоментували ситуацію зі складом ЦВК? Адже в багатьох членів Центрвиборчкому термін повноважень давно добіг кінця?

Завжди були певні політичні причини не оновлювати склад ЦВК

– Завжди були певні політичні причини не оновлювати склад ЦВК. Попервах одну з причин того, що парламент попереднього скликання не оновив склад ЦВК пояснювали тим, що в тому парламенті, мовляв, була де-факто проросійська більшість, яка могла би відправити у відставку членів ЦВК і не призначити нових. І, таким чином, заблокувати роботу ЦВК і виборчий процес. Це пояснення було частково логічним, хоча однією постановою можна і відправити у відставку, і призначити новий склад.

Ми маємо всі ознаки того, що президент штучно затягує із поданням кандидатур на членів ЦВК

Потім президент заявляв, що він не отримав подання від Верховної Ради. Але третього грудня минулого року – понад 5 місяців тому – Верховна Рада запропонувала свої кандидатури до складу ЦВК. Для того, щоби розглянути ці кандидатури потрібно кілька тижнів, можливо, місяць або трохи більше часу. Але враховуючи те, що минуло понад 5 місяців, ми маємо всі ознаки того, що президент штучно затягує із поданням кандидатур на членів ЦВК.

Нажаль, цей процес відбувається досить закрито і кулуарно. Зараз навіть експертні організації не володіють інформацією, скільки кандидатур подали фракції парламенту на розгляд президенту. Є різні цифри: від 25 до 48 кандидатів. Зараз вся повнота відповідальності за неперезавантаження ЦВК, за неподання кандидатур лежить на президентові України.

– На Вашу думку, чому влада уникає і довиборів, і ротацій у складі ЦВК?

– Кожна влада хоче мати лояльний до себе склад ЦВК. А питання призначення чи не призначення виборів, питання виборчої системи і виборчого законодавства завжди розглядаються у площині політичної вигоди. Зараз у мене складається враження, що влада переоцінює роль ЦВК у виборчому процесі.

– Можливо, йдеться не лише про вибори? Ми бачили, як ЦВК двох депутатів позбавив мандатів.

Там, де потрібно, де є елементи політичної вигоди – рішення ухвалюється блискавично. Там, де потрібно виконувати норму закону – рішення затягуються

– З приводу позбавлення мандатів Томенка і Фірсова – там було певне юридичне підґрунтя, щоб це зробити. Але нас дивує оперативність ЦВК у цьому питанні. Там, де потрібно, де є елементи політичної вигоди – рішення ухвалюється блискавично. Там, де потрібно виконувати норму закону – рішення затягуються. Тобто, цей склад ЦВК продемонстрував, що погоджується виконувати політичні забаганки і працює швидше в режимі лояльності, ніж в режимі виконання норм закону.

***

Натомість у Центральній виборчій комісії заперечують, що порушили виборче законодавство. Коментуючи заяву Комітету виборців, у ЦВК зазначили, що «постанови парламенту від 14 квітня про дострокове припинення повноважень народних депутатів України надійшли до комісії лише 25 квітня, коли встановлений законодавством десятиденний строк для призначення проміжних виборів вже сплинув. Таким чином прийняття комісією рішення про призначення проміжних виборів народних депутатів України у десятиденний строк з дня дострокового припинення повноважень народних депутатів України було унеможливлено об’єктивно».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG