Доступність посилання

ТОП новини

Корупція не є ключовою проблемою поганих доріг в Україні – експерт


Ремонт дороги у Києві
Ремонт дороги у Києві

За нинішньої схеми фінансування лишається єдиний «непрозорий, неефективний шлях ямкових ремонтів» – експерт про українські автошляхи

Для реконструкції і будівництва автомобільних доріг прем’єр-міністр Володимир Гройсман пропонує створити спеціальний фонд, який буде наповнюватися, зокрема за рахунок акцизу на пальне. Директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк зауважує, що минулого року дохід від акцизів становив близько 40 мільярдів гривень, а цієї суми було б достатньо для відчутного підвищення якості українських автошляхів і відмови від неефективних ямкових ремонтів. Хоча зауважує, навіть за такого фінансування, щоб покращити ситуацію з дорогами в Україні потрібно щонайменше 10 років.

Уряд обіцяє «залатати» бюджет на ремонт і будівництво доріг 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– І нинішній уряд, і всі попередні говорять про дефіцит коштів як про основну причину поганого стану українських доріг. Тим часом значна частина коштів виділяється на недовговічний ямковий ремонт. Як розірвати це замкнуте коло?

Коштів на капітальний ремонт автомобільних доріг, навіть на середній, немає

– За існуючої схеми фінансування розірвати це коло неможливо. Оскільки фінансування на рівні 5-6 мільярдів гривень щороку – це те, що ми маємо наразі. Коштів на капітальний ремонт автомобільних доріг, навіть на середній, немає. Тому єдине, що залишається – дійсно, абсолютно непрозорий, неефективний шлях ямкових ремонтів.

– Ви сказали 5-6 мільярдів, але урядовці називали 18-20 мільярдів, а раніше говорили взагалі – до 40 мільярдів.

– Це є віртуальна цифра певною мірою. Тобто є пряме бюджетне фінансування на рівні 6,5 мільярдів гривень. 18 мільярдів гривень – це дійсно підтверджені програми фінансування по співпраці з міжнародними фінансовими інституціями. Але для того, щоб їх реально отримати, треба пройти певний шлях з підготовки проектів, їх технічного обґрунтування, там є певні технічні і бюрократичні процедури і не факт, що ці кошти надійдуть на ремонт доріг. Тому ця цифра значною мірою є віртуальною.

– Про який обсяг коштів ідеться для приведення до ладу основних автомагістралей? Можливо слід також переглянути технології і нормативи, які висуваються до будівництва шляхів?

Щороку потрібно ремонтувати по 17 тисяч кілометрів. Якщо порахувати вартість середнього ремонту, то цифра виходить біля 50 мільярдів гривень щороку

– Це лише один з напрямків, але він точно не є головним. Насправді арифметика є дуже простою. Є 170 тисяч кілометрів доріг державного та місцевого значення, капітальний термін служби яких по 10 років. Тобто щороку потрібно ремонтувати по 17 тисяч кілометрів. Якщо виходити на собівартість ремонту і порахувати вартість середнього ремонту, то цифра виходить біля 50 мільярдів гривень щороку. Але знову таки, для того, щоб змінити навіть ту дорожню мережу, яку ми маємо наразі, потрібно років 10 це точно.

– Які можуть бути шляхи виходу? Чи можна в українських умовах говорити про приватні інвестиції в автошляхи, про побудову, зрештою, платних автобанів, чи здачу автодоріг в концесію?

Якщо подивитися надходження, які були минулого року з акцизів, вони становили близько 40 мільярдів гривень. Тобто якби ця сума йшла на дороги, то ми би одразу відчули якісне зростання

– Ні, ці методи в Україні не будуть працювати, оскільки пасажиропотік і вантажопотік на українських дорогах недостатній для окупності таких проектів, тому концесія автодоріг – неефективний шлях. Вона можлива лише в певних виняткових випадках, на найбільш привабливих ділянках, наприклад, київська окружна, можливо, дороги, які безпосередньо примикають до митних пунктів. Як рецепт для побудови загальної дорожньої системи, то навряд чи спрацює. Насправді метод дуже простий і про нього завжди говорили і неодноразово. Потрібно нарешті впровадити державний цільовий фонд. Якщо подивитися надходження, які були минулого року з акцизів, вони становили близько 40 мільярдів гривень. Тобто якби ця сума йшла на дороги, то ми би одразу відчули якісне зростання і нарешті вийшли би з того кола поточної ситуації ямкових ремонтів.

– І на цьому не позначилася б проблема корупції? Взагалі, наскільки корупція в автошляховому секторі впливає на якість ремонту і будівництва доріг?

Технології зараз легко експортуються, і за наявності коштів будь-які провідні турецькі, східноєвропейські фірми будуть працювати в Україні

– Це не є критичною проблемою. Тобто так, корупція є, потрібно удосконалювати систему контролю за якістю, за витратами коштів, але якщо є 6 мільярдів з 50 потрібних, то ви не можете з них вкрасти 45 мільярдів. Тобто проблема корупції не є критичною. Як не є критичною і проблема технологій. Технології зараз легко експортуються, і за наявності коштів будь-які провідні турецькі, східноєвропейські фірми будуть працювати в Україні, як вони працювали на проектах, наприклад, Євро-2012.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG