Доступність посилання

ТОП новини

Друга світова. Нині у ролі окупанта виступає не Гітлер, а Путін


Фрагмент карикатури Андрія Левченка
Фрагмент карикатури Андрія Левченка

А ті, хто на повний голос кричать із усіх репродукторів «діди воювали», продовжують справу нацистів

(Рубрика «Точка зору»)

Напередодні річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в російському МЗС назвали провокацією спільні військові навчання Грузії і Сполучених Штатів. В іншій колишній радянській республіці – Молдові – теж проходять спільні з американцями військові навчання. Активісти проросійської Соціалістичної партії заблокували на кордоні з Румунією американську колону, щоб не допустити виставки військової техніки зі США у День перемоги. З вимогою не проводити цю виставку звернувся до влади і лідер молдавських комуністів, колишній президент країни Володимир Воронін.

Так правда про війну російськими офіційними особами і їхніми маріонетками на пострадянському просторі підміняється пропагандистським міфом. Якщо прислухатися до тих, хто обурюється з приводу американської військової виставки, то можна подумати, що США були ворогами Радянського Союзу у Другій світовій. Правда – інша.

Сталін і Гітлер були союзниками в перший період другої світової війни. Два диктатора разом нападали на європейські країни, домовилися про розподіл континенту. Тільки після нападу Гітлера на СРСР ця країна вступила у війну на боці антигітлерівської коаліції. Ще через півроку до цієї коаліції приєдналися і Сполучені Штати. Допомога США Радянському Союзу у війні неоціненна. І це – не таємниця. Про це прекрасно знає кожен, хто пережив війну.

Але після того, як Радянський Союз вступив у звичну конфронтацію з демократичним світом, правда про війну стала підмінятися пропагандою. І цією пропагандою багато хто в Росії і в колишніх радянських республіках продовжує жити й зараз. Так ось, для російських дипломатів і молдавських комуністів і соціалістів нагадаю, що однією з головних цілей союзників було звільнення Європи від окупації. А сьогодні в ролі окупанта виступає не Гітлер – Путін.

І якщо США намагаються допомогти арміям країн, території яких окуповані агресором, вони продовжують справу солдатів Другої світової – справу звільнення та захисту свободи. А ті, хто на повний голос кричать із усіх репродукторів «діди воювали», продовжують справу нацистів.

Вони своїх дідів, які віддали життя за те, щоб окупація чужих земель стала історією, просто зрадили. І ніякого морального права влаштовувати парад в епіцентрі агресії – Москві – не мають.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG