Доступність посилання

ТОП новини

«Панамські папери» щодо офшорів стали доступними всім


Доступ до документів, які пов’язують майже 370 тисяч людей політики та бізнесу з офшорами, стали доступними в інтернеті від вечора 9 травня

Люди в усіх країнах зможуть на власні очі подивитися, які політики, відомі особи та бізнесмени реєстрували компанії в офшорах, про що стало відомо із так званих «Панамських паперів». Перший витік колосальної кількості інформації щодо офшорних компаній та рахунків стався понад місяць тому, але від понеділка, з дев’ятої вечора за Києвом, документи стають публічними і доступними повсюди. Доступ відкрили буквально за кілька днів до міжнародного антикорупційного саміту в Лондоні, однією з цілей якого є саме боротьба з офшорами та ухилянням від сплати податків. У саміті має взяти участь і президент України Петро Порошенко.


Подібна до пошукової системи Google база даних, як очікується, проллє світло на зв’язки 368 тисяч людей із 300 тисячами офшорних компаній.

Документи оприлюднив Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів.


«Ви побачите компанії та їхніх офіційних власників. Ця інформація ніколи раніше не була доступною. Ми вважаєм, що інформація про власників компаній має бути відкритою та прозорою», – зазначає заступник директора консорціуму Марина Вокер-Гевара.

Як кажуть журналісти консорціуму, пошуковий агрегат дозволить за ім’ям або назвою компанії подивитись, хто з якою офшорною компанією пов’язаний.


Джейк Бернстайн старший кореспондент Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів зауважує, що інформаційний ефект від нових документів та публічного до них доступу матиме ефект у часі на місяці, якщо не роки.

«Я вважаю, що це надзвичайно важливо. На місяці і, можливо, на роки вперед. Маю надію, що це спонукатиму уряди – зокрема у Сполучених Штатах та Великій Британії – ще раз переглянути, як вони діють стосовно цих офшорних таємничих зон», – каже Бернстайн.

«Панамські папери» були оприлюднені на початку квітня журналістами з 76 країн світу і спиралися до витік документів із панамської фірми Mossack Fonseca, яка реєструвала офшорні компанії.

Після того, як документи були опрацьовані журналістами і результати їхнього розслідування опубліковані, стала відома інформація про приховані в офшорах статки 12 нинішніх та колишніх лідерів країн, 128 інших чільних посадовців та цілої низки відомих особистостей – скажімо зі світу спорту.

Так, інформація пов’язала два мільярди доларів в офшорах із російським віолончелістом Сергієм Ролдугіним, який є другом дитинства президента Володимира Путіна і хрещеним батьком однієї з його дочок. Також зв’язки з офшорними компаніями, як виявилось, має родина президента Азербайджану Ільхама Алієва. Прем’єр-міністр Ісландії Сігмундур Гуннлагссон тимчасово усунувся від керівництва уряду цієї острівної країни після інформації, що він та його дружина мають офшорну компанію.

В Україні стала відома інформація про реєстрацію президентом Петром Порошенком у серпні 2014 року офшорної компанії, яку, як він каже, було зареєстровано з метою передачі у «сліпий траст » (довірче управляння) його кондитерської корпорації «Рошен», яку він волів би, якщо не продати, то принаймні усунутись від керівництва нею на час виконання президентських обов’язків.

В Україні на кінець травня, згідно з попередньою інформацією, планується розгляд низки законопроектів для деофшоризації економіки.


У понеділок, напередодні запуску відкритого допуску до «Панамських документів», стало відомо, що деякі з офшорних грошей ховаються аж у Новій Зеландії, прем’єр-міністр якої Джон Кі запевняє, що його уряд серйозно ставиться до такої інформації.

«Як я вже певний час кажу, якщо потрібні якісь зміни в цій сфері, уряд їх розгляне і, якщо потрібно, вдасться до дій. Важливо пам’ятати, що іноземні трасти вже повинні реєструватися і вести чітку документацію своєї фінансової діяльності. Податкова служба може попросити цю інформацію для передачі податковим органам в інших країнах», – сказав новозеландський прем’єр-міністр.


Важливість нинішнього моменту надання всім охочим відкритого доступу до «Панамських паперів» у тому, що в четвер, 12 травня у Лондоні має відбутися світовий антикорупційний саміт, однією з головним цілей якого має стати боротьба з офшорами та ухилянням від сплави податків.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG