Доступність посилання

ТОП новини

Чому гроші Федерації футболу України «крутяться» в Чехії?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

«Всі права Федерації футболу України не належать Федерації – і комерційні, і права на бренд, і все решта… Тоді я запитав – як таке може бути? Але так було!»

Журналісти українського телеканалу «2+2» за сприяння Радіо Свобода дослідили, що гроші українського футболу, а саме Федерації футболу України, осідають в Чехії і проходять через складні фінансові схеми, включно з кіпрськими офшорами. Питання тут ширше: допоки увага вищих футбольних функціонерів України зосереджена виключно на грошах і схемах їхньої заробляння та виведення, доти збірній України з футболу буде бракувати належної уваги і підтримки. Наслідок – невиправдані надії і розчарування мільйонів вболівальників «синьо-жовтих».


Національна збірна України нині готується до «Євро-2016» у Франції. Однак, суперників по контрольним матчам Україна знаходимо ледь не останніми з тих, хто грає на чемпіонаті Європи. А впродовж відбірного циклу українці не зіграли жодного поєдинку з топ-збірними. Саме проти сильних опонентів і росте рівень команди.

Будинок футболу в Києві
Будинок футболу в Києві

Андрій Павелко, президент Федерації футболу України, каже, що це залежить від тренерського штабу.

«Ну, звичайно, першим, хто ставить завдання, є тренерський штаб. Я також питав про ігри з різними суперниками і були варіанти з топ. Але тренерський штаб попросив саме про Кіпр щоб більше на заміну випустити молодих хлопців», – каже Павелко.

Головний тренер збірної України з футболу Михайло Фоменко
Головний тренер збірної України з футболу Михайло Фоменко

А головний тренер збірної України Михайло Фоменко наполягає, що вибір спаринг-партнерів перед «Євро-2016» це залежить не від тренерів.

«З ким ми граємо – не ми лише вибираємо. Правильно, ми б теж хотіли б зіграти з топ п’ятьма командами, з топ сімома командами європейськими. Але вони хочуть грати з іншими збірними», – каже Фоменко.

Спаринґ-партнери перед «Євро-2016»

Команда Фоменка зіграла з такими футбольними «гігантами», як Нігер, Молдова, Литва. А найсильнішим в цій компанії був Вельс. І той, без головної зірки – Гарета Бейла.

Від старту відбору до «Євро-2016» Україна спарингувалась переважно з суперниками, які є за межами першої сотні рейтингу ФІФА. Якщо вивести середнє арифметичне, проти кого грали українці – отримуємо 107-е місце. До порівняння, росіяни зіграли з Португалією та Францією. Рівень їхніх суперників – 67-е місце. В інших сусідів – поляків, з якими українці гратимуть в одній групі на «Євро», суперники ще сильніші – середнє 38-е місце опонентів.

Підбором супротивників на контрольні матчі збірної займається не дуже афішована організація «Україна футбол інтернешнл» або просто «УФІ». Це її прямий обов’язок тримати збірну в тонусі та розкручувати імідж у світі. Але, як багато знають про «УФІ» – навіть ті, хто цікавиться футболом?

Компанія має контракт із Федерацію ще з далекого 1994 року. Відтоді, займається фактично усіма комерційними проектами та контролює право на бренд українського футболу.

Володимир Лашкул
Володимир Лашкул

Її незмінним керівником є колишній партійний функціонер Компартії Радянського Союзу – Володимир Лашкул. Його називають «гаманцем» Федерації. Виявляється, контрольний пакет акцій «УФІ» – 59 відсотків! – чомусь належать чеській компанії «Трейд енд спорт промоушн». Для патріотичних вболівальників збірної буде відкриттям, що правом на бренд українського футболу володіє чеська компанія.


Будинок футболу в… Празі

Кореспондент телеканалу «2+2» дослідив, що в українського футболу є ще один будинок. Не в Києві, – а в Празі!

Саме тут зареєстрована компанія яка роками володіла маркетинговими правами Федерації футболу України. Але місцем реєстрації компанії, яка володіє контрольним пакетом «Україна футбол інтернешнл», виявляється не офіс, а звичайне житло якоїсь сім’ї.

«Я розумію. Компанія? Тут назва лише, а саме бюро в центрі міста. На Празі-два. Сюди надходить лише пошта», – каже жінка російської мовою, яка вийшла з будинку.

Так виглядає «Будинок футболу» в Празі… В ньому живе… звичайна родина
Так виглядає «Будинок футболу» в Празі… В ньому живе… звичайна родина

Власником компанії значиться невідомий в Україні Тарас Мороз. Саме так і написано на поштовій скриньці цього будинку. У представників української діаспори журналісти телеканалу дізналися, хто такий Мороз – керівник компанії яка володіє маркетинговими правами на український футбол.

«Молодий юрист українського походження. Це людина, яка в чеському середовищі прожила частину свого життя, бо батько був, якщо не помиляюсь, дипломатом. Чи то українським чи ще російським, радянським», – каже Богдан Копчак, редактор часопису «Український журнал», який видається в Празі.

Тарас Мороз засновник близько 20 компаній у Чехії. Багато з яких вже ліквідовані. Спеціаліст, як виявили журналісти, широкого профілю – його фірми займаються чи займались металургією, консалтингом, ресторанами, футболом та іншим. Наприклад, одна з компаній «Русский дом» продає будинки з дерева.

Тарас Мороз та орбіта його компаній
Тарас Мороз та орбіта його компаній

Про таких, як Тарас Мороз, які реєструють на себе фірми, журналісти поцікавились у оглядача одного з провідних економічних видань Чехії – Мілана Мікулки з газети «Hospodarske noviny».

«У нас таких людей називають «білими конями». Може бути кілька причин їхньої появи: брак часу для реальних власників, або хтось не хоче світити своє ім’я. Також можуть бути варіанти з ухилянням від сплати податків. «Білим конем» ніколи не стане людина, яка не захоче себе світити у таких історіях», – каже Мікулка.

Мілан Мікулка
Мілан Мікулка

«Я переглянув історію компанії «Трейд енд спорт промоушн», яка є власником контрольного пакету «УФІ». Так от, контрольний пакет «Трейд енд спорт промоушн» належить кіпрській фірмі. І вам дуже важко буде знайти там коріння. Там все конфіденційно», – додає чеський журналіст.

А голова Відділу прямого оподаткування Міністерства фінансів Чехії Йітка Фучікова пояснює, навіщо взагалі будь-якій чеській компанії кіпрське коріння.

«Кіпр – це податковий рай. Це роблять для того щоб переливати доходи до податкового раю та отримати фінансову вигоду», – каже чеський чиновник.

Футбол і яхти

Віце-президент федерації футболу України Володимир Лашкул намагався переконати журналістів телеканалу «2+2», що до чеської фірми «Трейд енд спорт промоушн» не має жодного стосунку.

Але на документах від 2010 року сам Володимир Лашкул чітко вказує, що готовий бути директором чеської фірми «Трейд спорт промоушн».

Розкривши історію документації, серед керівників можна побачили Володимира Лашкула і його другу дружину, Наталію Лашкул. А потім і дружину його сина Сергія Лашкула – Ірину Постоловську.

А документ від 2011 року вказує, що Наталія Лашкул дає згоду на продаж своєї частини у «Трейд енд спорт промоушн» кіпрській компанії «Масдія Яхт Лімітед».

Швидше за усе, система спрощеного оподаткування у Чехії минула і власники вирішили підключити кіпрський податковий рай. За якимось дивним збігом обставин на сайті компанії «Імперія яхт», яка належить Лашкулу, можна побачити, що до співпраці з нею приєдналися такі компанія, як ООО «Масдія яхтс сервісес» (Кіпр), ООО «Трейд енд спорт промоушн» (Чехія).

Власником «Імперії яхт» є компанія «Холдинг інфорспорт груп», де керівником є теж Володимир Лашкул. Виявляється, «Холдинг інфоспорт груп» дуже тісно співпрацює з «Україна футбол інтернешнл».

Журналістам вдалося виявити рух коштів «УФІ» та «Холдінг інфоспорт груп» упродовж останніх 9 місяців 2015 року. «УФІ», де керівником є Лашкул, має грошові операції зі спонсорами та партнерами Федерації футболу України. Але чомусь перевело на «Холдінг інфоспорт груп», де засновником та керівником є той же Лашкул, два мільйони 288 тисяч гривень. Це могли бути як гроші, так і товари чи послуги.

Олександр Швець
Олександр Швець

«УФІ», де керівником є Лашкул, і в «Інфоспорт груп» – засновник Лашкул... Тобто, тут уже корупційна складова є. Тому що «Інфоспорт груп», надаючи послуги «УФІ», отримують зиск з цього. І, звісно, що Лашкул як керівник може надавати преференції саме «Інфоспорт груп». Тут треба досліджувати, але тут корупційна складова – вона зверху знаходиться», – каже юрист Олександр Швець.

«Він (Лашкул) заробляє на тому що, мабуть, будучи керівником «УФІ», виділяє і заключає контракти зі своєю ж фірмою. І, як мінімум, навіть якщо це добросовісно надані послуги або товари, то воно буде по завищеній вартості. На цьому буде заробіток Лашкула», – додає юрист.

Олександр Охрименко
Олександр Охрименко

А ось думка Олександра Охрименка, директора Українського аналітичного центру: «Ви самі маєте розуміти, де більше всього корупції: це коли між своїми компаніями людина ганяє гроші. Тут вона покупець, тут вона надає послуги. Коли кошти опиняються у «Холдінг інфорспорт груп», більшість з них розподілялася між компаніями, які користуються спрощеним оподаткуванням та не платять податки».

«Така схема, яка є, – це реально легальний «обнал» із використанням спрощеної системи оподаткування. В Україні, дійсно. Ми говоримо офшор, та у нас в Україні є офшор! Через спрощену систему оподаткування. Можна без проблем легально мити гроші, аж гуди!» – додає Охрименко.

Як каже Охрименко, дуже важко вирахувати вартість таких послуг як інформаційна чи маркетингова.

Журналісти «2+2» поглянули на річний фінансовий звіт «УФІ» упродовж 2015 року. А компанія, виявляється, не прибуткова. Ба, навіть збиткова, – борг майже шість мільйонів гривень.

Володимиру Лашкулу було запропоновано відповісти на запитання що схем. Але він відмовився, анонсувавши спільну прес-конференцію з президентом ФФУ Андрієм Павелком.

– Якщо ми робимо матеріал, то має бути і Ваша позиція…

– А ви робите матеріал?

– Так, – каже журналіст.

– Цікаво. А це буде матеріал позитивний чи негативний? – запитав Лашкул.

– Ми хочемо, щоб він був об’єктивний, – відповів журналіст телефоном.

«Як таке могло бути?!»

За даними телеканалу «2+2», Головне управління протидії злочинності у сфері економіки МВС України ще рік тому порушувало справу проти «УФІ», однак без жодного досі наслідку.

Президент федерації футболу України Андрій Павелко
Президент федерації футболу України Андрій Павелко

Новий президент Федерації футболу України Андрій Павелко рік намагався виключити з гри чеську фірму, щоб зосередити в руках Федерації маркетингові права ФФУ.

«Коли я дізнався, що всі права Федерації футболу України не належать Федерації футболу України – і комерційні, і права на бренд, і все реште… Тоді я запитав – як таке може бути? Але так було і так сталося, що у Федерації футболу України і у футбольної спільноти не було прав на збірну, на комерційну діяльність, на бренд і на використання бренду», – каже Павелко.

«Моїм першим завданням було повернути, але не переоформити з чеської компанії на кіпрську, а зробити так, що це належало Федерації футболу України», – додає Павелко.

Павелку вдалось зосередити у Федерації права на «УФІ» та створити нову структуру «ФФУ-маркетинг». Але шляхом домовленостей із Лашкулом. За інформацією каналу «2+2», однією з таких умов було залучення сина Володимира Лашкула, Сергія, до роботи у Федерації.

Тепер в будинку Федерації є кабінет Лашкула-молодшого, а за якихось 10 метрів можна побачити кабінет Лашкула-старшого. І це ніяке не кумівство. Сімейний бізнес Лашкулів росте та розвивається, кажуть журналісти телеканалу.

Тепер Сергій Лашкул займається підготовкою збірної України до «Євро-2016».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG