Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відзначили 125-у річницю відомої землячки Олени Блаватської


У Дніпропетровську відзначили 125-у річницю відомої землячки – письменниці, теософа та філософа Олени Блаватської. Вшанування письменниці вперше відбулось на офіційному рівні.

У Національному гірничому університеті організували міжнародну конференцію «Блаватська і сучасність. Духовні аспекти сучасного світорозуміння», у якій взяли участь філософи, культурологи, вчені та теософи з різних країн світу.

У ході конференції відбулась публічна лекція екс-віце президента Теософського товариства, радника парламенту Індії з питань екології Махендри Сінгала про Олену Блаватську. Окрім того, в ході конференції презентували створений дніпропетровськими журналістами фільм «Олена Блаватська. Повернення…».

У фільмі знайшла відображення непроста історія створення єдиного в світі музею Олени Блаватської та її родини у Дніпропетровську, який наразі є одночасно музеєм, науковим і просвітницьким центром.

Окрім того, в Музейному центрі Блаватської відбулось читання фрагментів із творів письменниці та відкриття оновленої експозиції «Блаватська. Доля і спадщина», а у Дніпропетровській консерваторії – концерт, присвячений її пам’яті.

2015 року одна з центральних вулиць Дніпропетровська, вулиця Щербицького, що поблизу обласної ради, була перейменована рішенням в. о. міського голови Дніпропетровська Галини Булавки на вулицю письменниці, уродженки міста Олени Блаватської.

Тоді ж вулицю Ленінградську, де розташований будинок-музей Блаватської, перейменовано на вулицю Князя Ярослава Мудрого.

Олена Блаватська (1831–1891) народилася в Катеринославі. Письменниця, мандрівниця, філософ. Здійснила триразову навколосвітню подорож. Заснувала Теософське товариство, головною метою називала «створити ядро Всесвітнього Братерства, де не буде мати значення різниця раси, колір шкіри, стать, каста й віросповідання».

XS
SM
MD
LG