Доступність посилання

ТОП новини

Перемога Джамали – не лише поразка агресора


Джамала після перемоги. Стокгольм, 15 травня 2016 року
Джамала після перемоги. Стокгольм, 15 травня 2016 року

«Євробачення-2017» має бути наскрізь просякнуте темою кримських татар і Криму. Незалежно від того, чи півострів залишатиметься на той час окупованим, чи вже ні

(Рубрика «Точка зору»)

«Євробачення» завершилося, Джамала перемогла. Але насправді все тільки починається. Для України. Для Джамали. Для кримських татар. І мова не лише про святкування та зустріч переможниці в аеропорту. Радше про той шлях, на котрий стане тема окупованого півострову після цієї перемоги.

Зараз той випадок, коли звитяга Джамали – велика радість для всієї країни. І немає особливого значення, чи ви є фанатом від подібних конкурсів, чи до смаку вам пісні, котрі там виконуються, і чи ви більше тішитесь поразці представника Росії, ніж перемозі кримської татарки й українки Джамали. І, відповідно, тому, як зараз почуває себе агресор, отримавши гучного ляпаса.

(Відео оголошення результатів: Україна чи Росія?)

Її виграш важливий також не лише тим, що світ почув справжній голос Криму, а й тим, що чутиме його все частіше. Це та чергова нагода, котру підкидає доля і котрою просто життєво необхідно скористатися. І Джамала неодмінно це зробить.

Це можливість постійно нагадувати світові про незаконну окупацію Криму. Про трагедію кримськотатарського народу, про порушення прав киримли (киримли – самоназва кримськотатарського народу – ред.) в анексованому Росією півострові. Це зацікавлення світу темою кримськотатарської культури. Самобутньої, потужної, представниця якої впевнено обійшла усіх конкурентів на одному з найвідоміших пісенних конкурсів.

Отримавши статус переможниці «Євробачення», Джамала стане своєрідним послом кримських татар, до котрого дослухатимуться в найвищих світових кабінетах. Тому це неабиякий виклик для співачки, і неабиякий шанс для її народу.

Звитяга Джамали також стимулюватиме українську владу, традиційно пасивну в кримському питанні. Їй уже не вдасться так легко втікати від зобов’язань, доведеться створити стратегію, бути рішучішою.

І «Євробачення-2017», котре прийматиме Україна, так само має бути наскрізь просякнуте темою кримських татар і Криму. Незалежно від того, чи півострів залишатиметься на той час окупованим, чи вже ні. Не можна пропустити цю хвилю зацікавлення світу. Її потрібно постійно підживлювати. Завше нагадувати про злочин Росії та про сильний народ, котрий не зламати ні депортаціями, ні анексіями, ні залякуваннями. Перемога Джамали це наочно підтверджує.

Назарій Заноз – політичний оглядач, публіцист

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

Відео виступу Джамали у фіналі «Євробачення-2016»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG