Доступність посилання

ТОП новини

Польські праві – частина «русского мира»?


Антиурядова демонстрація у Варшаві, 7 травня 2016 року
Антиурядова демонстрація у Варшаві, 7 травня 2016 року

«Прихід до влади у Польщі правих сил є загальним європейським посилом» – експерт

Київ – Багатотисячні мітинги на підтримку європейської єдності й проти новітньої «залізної завіси» на сході Європи, демонстрації проти згортання свободи слова – це не Україна часів Революції гідності, а нинішня Польща. Польські праві, які нині при владі, радять не драматизувати ситуацію, але у сусідній Україні політики та незалежні експерти уважно спостерігають за подіями у Варшаві, які можуть вплинути не лише на Польщу, але і на Європу та Україну.

Українська влада сподівається, що за нового керівництва Польща залишатиметься надійним союзником і добрим сусідом України, тим більше, що обидві держави мають чимало спільних пропозицій для поглиблення двостороннього співробітництва і задля зміцнення регіональної безпеки. Про це заявили президенти Петро Порошенко та Анджей Дуда під час спілкування на міжнародній конференції з ядерної безпеки. Серед іншого, обидва президенти погодились, що Євросоюз має зберігати режим санкцій щодо Росії до повного відновлення Україною суверенітету над Донбасом і Кримом.

Візит польського президента до Києва. Петро Порошенко і Анджей Дуда на ґанку Адміністрації президента, 15 грудня 2015 року
Візит польського президента до Києва. Петро Порошенко і Анджей Дуда на ґанку Адміністрації президента, 15 грудня 2015 року

«Глави держав двох країн обговорили ситуацію на Донбасі та ініціативу України щодо механізму деокупації Криму. Було відзначено необхідність посилення міжнародного тиску на Росію з метою повного виконання нею мінських домовленостей. Сторони погодились про доцільність збереження режиму санкцій щодо Росії до повного відновлення Україною суверенітету над Донбасом та Кримом», – повідомили журналістам у прес-службі Адміністрації президента України.

Як зазначають незалежні експерти, саме проблема агресивної зовнішньої політики Кремля залишається фактором, який змушує не лише Польщу, а й інших західних сусідів України підтримувати Київ – адже якщо українці програють «гібридну війну» Росії, російські танки можуть опинитись на східному кордоні ЄС за лічені дні.

Тож нинішня польська влада демонструє реальними справами свою підтримку Києву, зазначив у розмові з Радіо Свобода історик, експерт з питань безпеки Олександр Алфьоров. До того ж, на його думку, в Європі закінчується доба панування ліберальних і лівих політичних сил, тож Польща перебуває у «тренді» сучасних політичних змін в Євросоюзі.

Закиди, що праві польські сили співпрацюватимуть з Росією, не мають під собою підстав
Олександр Алфьоров

«З приходом нового президента і нового уряду Польщі в Україні було продовжено термін перебування посла Польщі в Україні Генрика Літвіна – того самого дипломата, який під час Майдану, сказати б, «підштовхував» своїх колег та європейських урядовців на допомогу Україні. З іншого боку, прихід до влади у Польщі правих сил є загальним європейським посилом на сьогодні. Мені здається, що цей консервативний польський уряд приведе до посилення інтеграційних процесів між Польщею та Україною. А от закиди, що праві польські сили співпрацюватимуть з Росією, не мають під собою підстав», – відзначив Алфьоров.

Олександр Алфьоров
Олександр Алфьоров

Він також відзначив, що за таких умов Польща, Україна і Литва мають більш активно просувати ідею формування міждержавного союзу між Балтійським і Чорним морями як форпосту для зупинки Росії і захисту системи європейських демократичних цінностей. Водночас, фахівець відкинув можливість «поправіння» політичного поля самої України, серед іншого, під впливом тієї ж Польщі. На думку Алфьорова, наразі більшу загрозу для України становлять ліві сили, серед яких колишні комуністи й регіонали, зорієнтовані на Москву.

«Не забуваймо, що у Польщі працюють сотні тисяч українських заробітчан» – Олексюк

Серед проблем, які турбують українських експертів, – те, що українські політики радикального лівого і правого спектрів можуть скористатися досвідом польських консерваторів у боротьбі, наприклад, проти мігрантів (в українському варіанті – проти внутрішніх переселенців) та сексуальних меншин. І якщо у Польщі активісти націоналістичних і католицьких спільнот виступають проти диктатури Європейського Союзу, який нібито «нав’язує прийняття біженців», і закликають спорудити на кордоні з Україною стіну, – то в Україні праві радикали вимагають від Києва відмовитись від прийому сирійських біженців, а дехто закликає збудувати стіну на лінії розмежування на Донбасі. Ліві ж політики, подібно до польських націоналістів, пропонують для України «особливий шлях» і критикують євроінтеграцію держави, зазначає експерт з питань українсько-польського співробітництва Богдан Олексюк. А подібні висловлювання, у свою чергу, найчастіше псують імідж держави в очах інвесторів, що у підсумку гальмує економічний розвиток і знижує рівень життя населення, каже експерт.

Польща є нашим союзником, чи не найбільшим в ЄС. Очевидно, не варто вставати на чиюсь сторону у внутрішніх польських політичних конфліктах
Богдан Олексюк

«Більшою загрозою для самої Польщі є економічне вповільнення, відтік закордонних інвестицій. Це загроза і для Польщі, і для Євросоюзу. Це також загроза і для України, тому що там, у Польщі, працюють сотні тисяч українських заробітчан. Як Україна має реагувати на такі події? Я думаю, дуже обережно, адже Польща є нашим союзником, чи не найбільшим в ЄС. Очевидно, не варто вставати на чиюсь сторону у внутрішніх польських політичних конфліктах», – пояснив Олексюк у розмові з Радіо Свобода.

Олександр Палій
Олександр Палій

Поляризація політикуму і суспільства у Польщі навряд чи призведе до якихось зміни усередині сусідньої України, хіба що політики правого сектору отримають нових союзників серед партій Польщі. Для українців значно більш небезпечне зростання в окремих містах рейтингів Опозиційного блоку, який виступає проти євроінтеграції України і підігрує Росії в її війні проти української державності. Натомість жодна з політичних сил Польщі не виступає проти фактичного знищення державності, зазначив у розмові з Радіо Свобода історик, публіцист Олександр Палій.

Ми з поляками завжди знайдемо порозуміння на християнських засадах, у тому числі, на взаємному прощенні
Олександр Палій

«Ми з поляками завжди знайдемо порозуміння на християнських засадах, у тому числі, на взаємному прощенні (коли мова іде про складні стосунки у минулому), на взаємній повазі до національних особливостей, розуміння одне одного», – додав фахівець у розмові з Радіо Свобода.

На його думку, і для Польщі, і для України найважливіше – щоб політики цих країн не викидали свої країни і народи з системи європейських цінностей, і щоб в обох сусідніх державах були захищені засадничі права людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG