Доступність посилання

ТОП новини

Іванющенко судиться з Чорновол за пост у Facebook


Адвокати екс-депутата вимагають через суд спростувати звинувачення свого підопічного у відкатах на солдатському харчуванні

Київ – Колишній депутат-регіонал Юрій Іванющенко подав позов на захист честі і гідності проти депутата Тетяни Чорновол за пост у Facebook і заяви на брифінгу у стінах парламенту. Співвідповідачем у справі є Верховна Рада України. Розгляд відбувається у Печерському суді Києва. Адвокати Іванющенка подали клопотання про проведення лінгвістичної експертизи висловлювань Чорновол, а депутат – про допит у суді самого позивача, оголошеного у розшук.


Екс-депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко хоче через суд спростувати заяви чинної представниці парламенту від «Народного фронту» Тетяни Чорновол про його причетність до корупційних схем навколо харчування армії.

Йдеться про брифінг Чорновол 16 лютого у приміщенні Верховної Ради та датований тим же днем пост у Facebook, де вона заявляє, що регіонал отримує прибутки з фірм, яким Міністерство оборони довірило годувати українських солдатів.


Зобов’язання довести правдивість негативної інформації українське законодавство покладає на людину, яка її поширила, зазначив, обґрунтовуючи позовні вимоги, один із адвокатів Іванющенка Євген Глазков.

«Ми вважаємо, що на брифінгу і в соціальній мережі Facebook відповідач Чорновол поширила негативну неправдиву інформацію про Іванющенка Юрія Володимировича. Будь-яких підстав для такої інформації у відповідача не було», – сказав юрист.

Я звинувачувала Іванющенка не тільки у корупції – Чорновол

У відповідь Тетяна Чорновол зауважила, що вона звинувачувала Іванющенка не тільки у корупції, а й у причетності до убивств протестувальників під час подій Майдану та нападу на неї, а також організації і фінансуванні сепаратистських мітингів на Сході України.

Суддя поцікавилась, чи позивач не спростовує цих суджень, однак адвокати відмовились говорити щось поза рамками чинного провадження.

Тоді Чорновол заявила, що, за її інформацією, Юрій Іванющенко ще з 2007 року отримував гроші з фірм, які забезпечували харчування армії. І про це, за словами депутата, вона і сказала 16 лютого.

Я говорила, що він має стосунок до цих фірм як людина, яка отримувала відкат
Тетяна Чорновол

«Це було тоді, частково це продовжується і зараз, – переконана вона. – Я ще раз наголошую: я не говорила тоді, що він був директором чи засновником цих фірм. Я тільки говорила, що він має стосунок до цих фірм як людина, яка отримувала відкат».

Окрім того, за словами Чорновол, цю ж інформацію поширила незалежно від неї низка українських видань.

Ще двоє присутніх адвокатів, що представляли співвідповідача у справі – Верховну Раду, наголошували, що за озвучені під час брифінгів депутатами заяви парламент відповідальності не несе.

Адвокати Іванющенка подали клопотання щодо проведення Українським бюро лінгвістичних експертиз Національної академії наук дослідження висловлювань Тетяни Чорновол, щоб з’ясувати, чи містили вони негативну інформацію, і чи є ця інформація оціночним судженням. Суд, однак, постановив відкласти розгляд цього клопотання до того часу, поки сторона позивача не підтвердить наявності у бюро відповідної ліцензії.

Тетяна Чорновол, у свою чергу, клопотала про допит як свідків у суді Юрія Іванющенка та ще двох осіб, однак це клопотання також відхилили. Колишній депутат Іванющенко перебуває у розшуку, тому суд не може забезпечити його присутність на засіданні, пояснила своє рішення суддя.

Аби дати сторонам підготуватись, суд оголосив перерву у розгляді. Наступне засідання заплановано на 20 червня.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG