Доступність посилання

ТОП новини

Контроль за кордоном і виведення бандитських підрозділів – Бригинець про умови виборів на Донбасі


Наскільки реальними є вибори на Донбасі вже цього року?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:54 0:00

«Бойко озвучив вимогу. Вимагають, окрім місцевих виборів, провести вибори на 17 округах до українського парламенту» – Мосійчук

Гості передачі «Ваша Свобода»: народні депутати Олександр Бригинець («Блок Петра Порошенка») та Ігор Мосійчук (Радикальна партія).

Інна Кузнецова: Президент України Петро Порошенко не виключає, що вже до кінця року на Донбасі при виконанні певних умов можуть пройти вибори.


Народні депутати з різних політичних сил заявляють про те, що ці вибори проводити неможливо, тому що це шкідливо для країни.

До речі, цей законопроект буде внесено представниками БПП.

Деякі політики, заручившись підтримкою відомих людей в Україні, говорять про те, що потрібно проводити мітинги, аби не допустити проведення цих виборів.

Пане Бригинець, що ж це все-таки за закон, про який говорять ваші опоненти? Вони говорять про те, що закон відповідний вже розробляється в адміністрації президента. Між тим ми маємо закон про «особливий статус деяких районів Донецької та Луганської областей».

Олександр Бригинець
Олександр Бригинець

Олександр Бригинець: Давайте почнемо з того, чи потрібні нам вибори в Україні де-небудь, чи не потрібні. Безумовно, в Україні всюди, де відбувається нормальне життя, потрібно проводити вибори. І, звичайно, всі ми хотіли б, щоб на тих територіях Донбасу, які є сьогодні окупованими, вибори пройшли якомога швидше для того, щоб там були всі умови для проведення цих виборів. Тільки так, а не інакше.

І президент говорив про те, що ми хотіли б там провести вибори, але за певних умов. І я говорю так, і багато людей на Донбасі говорять те ж саме, що так, нам справді потрібні вибори, але нам не потрійні вибори заради виборів, а вибори в умовах роботи українського законодавства, підконтрольності територій Україні і так далі, і так далі, і так далі.

Сьогодні ми говоримо про те, що ми готові проводити вибори. І від того, чи пройдуть вибори, чи не пройдуть, то це залежить не від України тепер, а це залежить від позиції Росії, яка не робить все те, що необхідно для того, щоб вибори відбулися, від міжнародної спільноти, яка, як на мене, недостатньо тисне на Росію. І Порошенко правильно закликав Велику сімку більше тиснути на Росію, посилювати санкції.

Таким чином я розділив би питання на дві частини. Теоретично хотіли би ми, щоб території Донбасу, які сьогодні є окупованими, стали такими, де можна було б провести вибори, згідно зі стандартами ОБСЄ, чи не хотіли б. мені здається, що кожна людина відповість «Так».

– Мені здається, що це не є дискусійне питання. Інша справа…

Олександр Бригинець: Друга частина. Наше ставлення до того, в яких умовах проводять вибори, в яких не проводять, то це можна було побачити під час останніх місцевих виборів, які відбулися минулої осені. Ви самі знаєте, що в нас в Україні на тих територіях, де не можна було провести вибори через присутність бойових дій і так далі, навіть не на окупованих територіях, а навіть на вільних територіях, вибори не проводили. Чому не проводили? Тому що, на нашу думку, там не можна було досягнути високих стандартів європейської свободи, оскільки насправді під тиском, під небезпекою, коли в кількох кілометрах від тебе, а й буває, що у метрах від тебе йде війна, вибори проводити не можна.

Якщо Київ сьогодні проводить таку політику стосовно Щастя, стосовно Станиці Луганської, Пісків, то абсолютно зрозуміло, що цю саму політику Київ буде проводити і стосовно інших територій. Буде можливість провести вибори, буде повна відповідність європейським стандартам – будуть вибори.

– Чому ж все-таки йде мова про те, що виборів допускати зараз не можна? Чому такий спротив у парламенті? Чи це, можливо, якісь політичні ігри?

Будуть виведені бандитські підрозділи, почне діяти українське законодавство, кордон буде контрольованим, тоді вибори. Не раніше
Олександр Бригинець

Олександр Бригинець: При тій ситуації, яка є на сьогодні, вибори проводити неможливо. Ми говоримо про те, що вибори повинні пройти в умовах, які будуть відповідати можливостям проведення виборів. Тобто коли будуть виведені звідти бандитські підрозділи, коли там почне діяти українське законодавство, коли кордон буде контрольованим і так далі, тоді, безумовно, треба проводити вибори. Але ніяк не раніше. І про це чітко сказав. І всі про це говорять.

Чому треба приймати інший закон? По-перше, у нас не існує закону, за яким можна провести вибори зараз. Його просто немає. Тобто закони відбуваються у певний час, в певний спосіб. І відповідно до цього є закон.

По-друге, як на мене, вибори, які мають і повинні, я сподіваюся, і відбудуться рано чи пізно на окупованих територіях, повинні мати деякі особливості, яких не мають інші території.

– Про які «особливості» йдеться?

Ми повинні дати можливість проголосувати лише людям, які жили на території окупованій на момент початку окупації. Зараз там велика кількість громадян Росії, які мають українські паспорти. Не живе зараз на окупованій території 2 мільйони людей, які знаходяться поза Донбасом
Олександр Бригинець

Олександр Бригинець: По-перше, ми повинні дати можливість проголосувати лише тим людям, які жили на території окупованій зараз на момент початку окупації. Тобто ми повинні дати можливість проголосувати не всім тим, хто зараз там знаходиться, у тому числі і великій кількості громадян Росії, які мають українські паспорти. Ми ж розуміємо, що за цей час було підроблено співробітниками і передано з запасів з Криму і так далі безліч фальшивих українських паспортів. Цих людей треба відділити від реальних громадян України. По-друге, велика частина громадян України, яка хоче брати участь у цих виборах не живе зараз на території окупованій. А це майже 2 мільйони людей, які знаходяться поза Донбасом. І вони не можуть повернутися туди навіть на день виборів через те, що їхні домівки зруйновані.

Люди повинні проголосувати на місцевих виборах на тому місці, де живуть зараз. У Києві, у Львові, в Сумах
Олександр Бригинець

І для того, щоб врегулювати цю систему, сьогодні розглядається дуже правильний спосіб – люди повинні проголосувати на цих місцевих виборах не на тому місці, де вони жили раніше, а на тому місці, де вони живуть зараз. Тобто умовно кажучи, у Києві, у Львові, в Сумах, ще в якихось містах. Де вони зараз знаходяться, там вони повинні проголосувати.

Це складна система. Тому що, якби ми обирали, умовно кажучи, Донецьку обласну раду, яка не буде обиратися, то тут зрозуміло – всі з Донецької області приїхали і проголосували. Але ж у даному випадку голосуватимуть тільки найнижчий рівень місцевих виборів, тобто село, селище, місто. Таким чином треба створити можливості проголосувати усім переселенцям, незалежно від того, в якому селі чи містечку вони жили.

– Очевидно, схожу думку висловлював Олексій Кошель, голова КВУ, коли говорив про те, що неможливо зараз проводити вибори, тому що відсутній навіть реєстр виборців.

Олександр Бригинець: Так.

Тому я сказав би так, що перша задача – ми повинні чітко продекларувати усьому світу і нам самим, що ми за ці вибори. Друге. Ми повинні чітко сказати, що ми за ці вибори лише за умови, якщо вони відбудуться за тими високими стандартами, які прийнятні для Європи. І третє. Ми повинні зробити все можливе для того, щоб ці стандарти були якомога швидше реалізовані.

Частину роботи повинна виконати світова громадськість, і частину роботи повинна виконати Росія, вивівши свої війська і так далі, а світова громадянськість – натиснувши на них. Ми зі свого боку повинні передбачити такий виборчий механізм, який дасть можливість жінці 70-річній, яка втекла від війни і боїться туди повертатися, проголосувати у Києві чи в Броварах, чи у Борисполі, чи де-завгодно.

А Росія не приймає такої системи виборів. Їм хотілося б, щоб у цих виборах взяли участь тільки ті, хто там зараз живе, у тому числі і недоведені громадяни України.

– А що ж думають люди на непідконтрольній території України про можливі вибори на Донбасі? Ми про це запитали в однієї з мешканців непідконтрольної території, окупованого Донецька Наталії.

Вибори тут? Не буде ні сенсу, ні користі. Українські новини перестали транслювати. Щоб проводити вибори, ми повинні щось бачити і знати, а ми не знаємо і не бачимо

Наталія (переклад): Вперше цю інформацію я почула від Вас. Тому я не в курсі всіх останніх змін, хто і що говорить, коли і які вибори відбудуться. Вибори тут? Я маю сумнів, що це реально. Я думаю, що від них не буде ні сенсу, ні користі.

Українські новини вже також перестали транслювати. Я навіть не знаю, хто там зараз є лідером на політичній арені. Ми якось віддалилися вже від цього. Для того, щоб проводити вибори, ми повинні взагалі щось бачити і знати, а ми не знаємо і не бачимо.

Моїй мамі як зарплату не платили, так і не платять. Раз на кілька місяців. Ну що, на мітинги виходити? Ніхто не буде. Ходять на роботу, працюють. Так, все, як і має бути. Тільки зарплату платять рідко, тому що ми самі себе не забезпечуємо ж.

– Пане Мосійчук, ми з паном Бригинцем говорили про те, що вибори потрібно проводити, але лише на тих умовах, які будуть вироблені, і після того, як настане мир, озброєння буде відведене, і українські журналісти зможуть туди дістатися, і це буде під контролем місії ОБСЄ…

Олександр Бригинець: Цього замало. Судова система повинна українська бути.

Ігор Мосійчук
Ігор Мосійчук

Ігор Мосійчук: Там має бути повний контроль української влади над цими територіями.

Олександр Бригинець: Абсолютно.

Ігор Мосійчук: Не просто навіть прапор з’явитися, а повний контроль української влади.

– Ви ж говорите про те, що влада вже зараз капітулює, але пан Бригинець про це не говорить.

Ігор Мосійчук: Абсолютно. Я розумію колегу, тому що він представляє фракцію президента. На жаль, на міжнародному рівні, на жаль, на рівні перемовин в Мінську йдуть домовленості, погодження щодо проведення виборів.

Звичайно, я розумію, що і влада нинішня не хоче їх проводити у тому вигляді. Але здається тому тиску. І прикладом цьому є зустріч, яку проводила пані Нуланд в стінах українського парламенту з представниками фракцій парламенту, коли єдиний представник нашої фракції Віктор Іванович Вовк відстоював позицію, що ні про які вибори до моменту відновлення кордону говорити не доводиться. І тоді вона вперше відчула спротив. І практично 20 хвилин відбувалася дискусія виключно з паном Віктором.

В Адміністрації президента готується законопроект щодо проведення виборів на окремих територіях
Ігор Мосійчук

До чого я це? Я це до того, що, на жаль, наша влада на міжнародній арені проявляє м’якотілість і не займає чіткої позиції. На жаль, зараз в Адміністрації президента готується законопроект щодо проведення виборів на окремих територіях.

– Але ж ухвалення закону – це ще не проведення виборів.

Ігор Мосійчук: Зачекайте!

Олександр Бригинець: А що в законі буде? Ви ж краще знаєте. Розкажіть, щоб і ми знали.

Ігор Мосійчук: Зачекайте, колего. А навіщо взагалі приймати закон, якщо у нас вибори місцеві відбулися за законом на всій території України? Якщо ми звільняємо…

Олександр Бригинець: Тобто Ви виступаєте, як Путін? Путін хоче, щоб ми провели вибори за тим законом, який у нас є. А ми не можемо проводити...

Ігор Мосійчук: Чому ж? Чому ми не можемо?

Олександр Бригинець: А я Вам поясню, якщо Ви не знаєте. Може, це для Вас буде сенсацією. Тому що майже 2 мільйони людей, які жили до початку окупації на Донбасі, не можуть повернутися туди і там проголосувати. Тому треба створити умови, щоб вони могли проголосувати поза межами Донбасу.

Ігор Мосійчук: Так ні, не треба! Треба звільнити територію – вони повернуться!

Олександр Бригинець: І куди вони повернуться? У зруйновані будинки?

«Агенти Путіна» всі! І хто говорить про офшори президента
Ігор Мосійчук

Ігор Мосійчук: Та «агенти Путіна» всі! І хто говорить про офшори Вашого президента, всі є «агентами Путіна»!

Олександр Бригинець: Ви ж не у себе на фракції. Давайте нормальним голосом.

Звільняємо територію і проводимо вибори. Приймати закон і казати, що будемо потім проводити, то так само будуть тиснути на вас, і ви назвете дату
Ігор Мосійчук

Ігор Мосійчук: Та говорю нормальним голосом. Дайте тоді сказати…

Все дуже просто – звільняємо територію і проводимо вибори. А приймати закон і казати, що ні, ми будемо потім проводити, то так само будуть тиснути на вас, і ви так само назвете дату.

Олександр Бригинець: Оскільки майже 2 мільйони людей, які жили на Донбасі, не зможуть туди повернутися через зруйновані будинки, інфраструктуру і так далі, як на мене, і президент про це говорив, вони повинні взяти участь у виборах. Для того нам треба зробити систему, коли б ці люди, які сьогодні не зможуть приїхати на Донбас і проголосувати, змогли б це зробити в іншому місті України, щоб виборчі дільниці по виборах на Донбасі знаходилися не тільки в самому Донбасі, а й у Києві. У Києві живе кількасот, кілька десятків…

Ігор Мосійчук: І тут Ви підтверджуєте, що ви не збираєтеся звільняти Донбас. Бо якщо ви плануєте проводити вибори після звільнення окупованих територій, то цих змін вносити не треба буде. Чому? Тому що люди будуть повертатися.

Олександр Бригинець: Є така манера у Ляшка, звичайно, перекручувати чужі думки, а потім героїчно з ними боротися…

Ігор Мосійчук: Це не думки, і ніхто не перекручує. До речі, я – Мосійчук, а не Ляшко.

Олександр Бригинець: А ви однаково говорите…

– Давайте без образ.

Маємо запитання додзвонювачів.

Додзвонювач: Виходить так, що їхні ФСБешники на нашій території можуть нас вбивати і називатися «народною міліцією». Я не розумію, що вони вимагають від нас? Це, виходить,провести вибори – це як контрибуцію у той апартеїд. Виходить, що нам доводиться зараз? Тільки підмахнути отого ФСБешника, «генерал-губернатора» «Малоросії, по життєво…

– Пане Бригинець, це до вас закид.

Ніяких виборів, крім місцевих, відбуватися не буде
Олександр Бригинець

Олександр Бригинець: Я хотів би сказати, що ніяких виборів, крім місцевих, тобто сільських, селищних, міських голів, відбуватися не буде. Це означає, що ніяких керівник регіону чи керівник чогось більшого, ніж окреме село чи окреме місто, обиратися не буде. У силу того, які вибори будуть проводитися.

Друге. У виборах, відповідно до українського законодавства, зможуть брати участь тільки українські громадяни.

Більше того, я починав з цього говорити, на мою думку, дуже важливо перевірити справжність громадянства багатьох людей, які будуть видавати з себе громадян України. Є паспорти громадян України, які були вилучені тоді з паспортних столів, їх передали…

– А якщо це вибори місцеві, то чому на місцевих виборах мають голосувати люди, які живуть у Києві чи в Жмеринці?

Олександр Бригинець: Тому що ми проводимо вибори місцеві взамін тих, які мали би відбутися. І ці люди повинні повернутися на це місце. Але до того часу, поки Донбас не буде відбудований, поки будинки і їхні квартири зруйновані, то їм немає де жити, ну на цих окупованих територіях. Ну, немає людям де жити.

Голосів за закон про вибори на окупованих територіях Донбасу в парламенті немає. Тільки за участі злодійського блоку. Представник кремлівського блоку Бойко озвучив вимогу. Вимагають, окрім місцевих виборів, провести вибори на 17 округах до українського парламенту
Ігор Мосійчук

Ігор Мосійчук: Насправді повернемося до розмови з пані Нуланд, про яку я згадував. Насправді голосів наразі за закон про вибори на окупованих територіях Донбасу в парламенті немає. Є тільки за однієї умови – за участі злодійського блоку. Прямо на цій зустрічі представник злодійського кремлівського блоку…

– Давайте будемо називати, як вони називаються. «Опоблоку».

Ігор Мосійчук: … Юрій Бойко озвучив їхню вимогу. Вони вимагають, окрім місцевих виборів, провести вибори на 17, здається, округах, на яких вибори до українського парламенту не відбувалися.

Готується пакетне голосування, називаються конкретні дати, до осені вибори мають бути проведені
Ігор Мосійчук

До чого все йде? Йде до того, що готується пакетне голосування. Я не виключаю, що будуть у тому числі і ці довибори призначені ЦВК, і називаються конкретні дати, що до осені вибори мають бути проведені. Тому тут виключно від позиції президента, особи, яка представляє на міжнародній арені державу, зараз залежить чітко сказати українському суспільству, іноземним партнерам, що головне…

– Але президент сказав чітко, що вибори будуть лише за умов.

Ігор Мосійчук: Сказати, що закони і будь-що, що стосується проведення виборів на окупованій частині Донбасу, нами будуть прийняті і проведені після повної деокупації, встановлення кордону, відновлення влади від дільничного до судді.

– Але, здається, у цьому дискусії немає.

Ігор Мосійчук: Є не в розмові, а в шляху.

Олександр Бригинець: І Ігор говорить, і я говорю, і президент говорить, ми всі говоримо про те, що вибори на окупованих територіях неможливі. Оскільки вони окуповані, то виборів там не може бути. Йдеться про те, що вибори там можливі лише у тому випадку, коли ці території перестануть бути окупованими, як мінімум. І питання стоїть тільки про те, чи закон про те, як пройдуть ці вибори, буде прийнятий до того, як відбудеться деокупація, чи після того, як вона відбудеться. От, як я зрозумів, принципова відмінність сьогодні полягає в тому.

Ігор Мосійчук: Абсолютно!

– Деякі політичні сили говорять про те, що в п’ятницю необхідно проводити мітинг проти ухвалення закону про вибори.

Ігор Мосійчук: Не деякі, а добровольчий рух.

Олександр Бригинець: Я сказав би, що якщо я побачив би закон, і в цьому законі було би те, про що говорять наші опоненти, то я, може, й сам пішов на цю акцію. Якщо я побачив би закон. Протестувати проти того, чого немає, то це…

Ігор Мосійчук: Тут я навіть погоджуюся з колегою, що для того, щоб протестувати, треба прочитати.

Олександр Бригинець: Так. Я ж кажу, що я…

– Поки що немає. Будемо чекати на цей законопроект.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG