Доступність посилання

ТОП новини

«Українська мова – це наше майбутнє» – учасниця конкурсу імені Петра Яцика


У Києві відбулося урочисте закриття шістнадцятого Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. У Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка нагородили понад 100 знавців мови. Проте учасники конкурсу, що покликаний підвищувати престиж української мови, переконані, що нагороди – не головне, більше важать отримані знання та внесок у розвиток рідної мови.

Дев’ятикласниця Діана Товстюк із Черкащини, що здобула перше місце, бере участь у конкурсі Яцика вже сьомий рік поспіль. Дівчина запевняє – приїжджає сюди не за нагородами, а за новими знаннями.

Беру участь не лише заради перемоги, це для мене великий досвід, це стимул працювати далі і вивчати рідне слово
Діана Товстюк

«Участь я беру, починаючи з третього класу і щороку вдосконалюю знання рідної мови. Беру участь не лише заради перемоги, це для мене великий досвід, це стимул працювати далі і вивчати рідне слово», – говорить школярка.

Поділяє таку думку і переможниця серед студентів Тетяна Герун. Дівчина переконана, що мова – найголовніша для народу.

Українська мова – це наше майбутнє
Тетяна Герун

«Українська мова є важливою для нашого життя, і ви знаєте, я приїхала сюди абсолютно не за нагородами, а по ось ці відчуття того, що українська мова нам потрібна, що українська мова – це наше майбутнє», – зазначає студентка.

Мета конкурсу – патріотичне виховання і будівництво української нації

Конкурс задумували для того, аби підняти соціальний престиж української мови в Україні, сказав у коментарі Радіо Свобода виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький, адже, на його думку, цей престиж і сьогодні невисокий. Мета конкурсу, за словами Слабошпицького, – не пошук лінгвістичних геніїв, а масовість учасників, патріотичне виховання і будівництво української нації.

Цей конкурс 16-й рік існує, він позитивно впливає на мовну ситуацію в Україні
Михайло Слабошпицький

«Цей конкурс 16-й рік існує, це значна тривалість у часі. Ми розуміємо, що він не розв’яже всіх мовних проблем, але він позитивно впливає на мовну ситуацію в Україні. Ми вважаємо, що чим більше буде заходів такого характеру, спрямованих на піднесення соціального престижу державної мови в Україні, тим краща ставатиме ситуація з ним», – переконаний Слабошпицький.

За останні роки у конкурсі імені Яцика взяли участь близько 5 мільйонів людей із понад 20 країн світу.

Конкурс був ініційований бізнесменом і меценатом із Канади Петром Яциком, який народився в Україні, а на Захід виїхав після Другої світової війни. Вперше конкурс знавців української мови відбувся у 2001 році за його кошт. Окрім Міжнародного конкурсу з української мови, Яцик свого часу також став меценатом Українського наукового інституту Гарвардського університету та Канадського інституту українських студій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG