Доступність посилання

ТОП новини

На переговорах у Мінську домовилися захищати донбаських сиріт


Дитяча іграшка у селищі Піски. Квітень 2016 року
Дитяча іграшка у селищі Піски. Квітень 2016 року

Бойовики заблокували звільнення заручників – Дарка Оліфер

Мінськ – У середу у столиці Білорусі відбувся черговий раунд переговорів із врегулювання ситуації на Донбасі. За підсумками цього раунду, реально лише одна позитивна новина – сторони на переговорах у Мінську домовилися підтримати усі зусилля, спрямовані на покращення життя дітей-сиріт та дітей, які відлучені від своїх батьків у результаті збройного конфлікту на Донбасі.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

«Діти дуже часто більше за інших страждають від різних наслідків конфлікту. Добробут вразливих дітей по обидва боки конфлікту дійсно заслуговує на увагу усіх нас», – зазначив модератор на переговорах від ОБСЄ посол Мартін Сайдік.

Він також до певного позитиву відніс те, що після минулого засідання Тристоронньої контактної групи кількість порушень режиму зупинення вогню на лінії розмежування «значно зменшилася».

Щодо полонених сторони мають різні погляди – Сайдік

Фактично до глухого куту зайшли переговори щодо обміну полоненими та звільнення заручників збройного конфлікту на Донбасі.

На цю тему була інтенсивна дискусія. Але безплідна. За словами Мартіна Сайдіка, стало очевидно, що сторони мають різні погляди відносно цього питання, а люди продовжують страждати.

«Кожна сторона дає свою позицію, я ж мушу дивитися на факти та результати. І саме з-за цих фактів і результатів я розчарований», – зауважив Сайдік.

Після засідання у Мінську із заявою виступив ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко, який вважає, що українська сторона намагається виміняти у них «силовиків, взятих у полон зі зброєю в руках, на людей, часто непричетних до конфлікту і затриманих українськими спецслужбами».

А речниця представника України на переговорах Дарка Оліфер заявила, що саме бойовики заблокували звільнення заручників та прив’язали обмін полоненими до амністії учасників бойових дій. Питання про амністію тим часом перенесено на наступну зустріч, що має відбутися 1 червня.

Кореспондент Радіо Свобода задав послу Мартіну Сайдіку питання, чи вплинули якось на дискусію у Мінську підсумки переговорів представника Держдепартаменту США Вікторії Нуланд та радника російського президента Владислава Суркова, які відбулися днем раніше у Москві.

«Я маю вам сказати, що я не отримав жодних підсумків цієї зустрічі, тому мені важко коментувати ваше питання», – відповів Мартін Сайдік.

Проте він висловив невдоволення підсумками переговорів міністрів закордонних справ «Норманської четвірки» у Берліні через те, що вони фактично не обговорювали гуманітарні аспекти конфлікту на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG