Доступність посилання

ТОП новини

Засуджений кримчанин перерізав собі горло, протестуючи проти етапування в Росію – правозахисники


Кримчани, які утримуються у російських тюрмах за сфабрикованими справами. Мітинг у Києві, 18 травня 2016 року
Кримчани, які утримуються у російських тюрмах за сфабрикованими справами. Мітинг у Києві, 18 травня 2016 року

Україна не може повернути в’язнів, не визнавши вироків російських судів – Мін’юст

У карцер – за відмову від російського паспорта: правозахисники заявляють про змушування засуджених кримчан прийняти російське громадянство. Є інформація, що деякі в’язні реагують на це спробами самогубства. Крім того, за даними українських правозахисників, понад тисячу засуджених перевезли із анексованого Криму у в’язниці материкової Росії. Як пояснюють у Мін’юсті, процедура повернення таких людей – у глухому куті, оскільки від України хочуть визнання законними рішень тамтешньої влади, легітимність якої вона заперечує.

Кримчанин Ельвіс Асанов 11 травня перерізав собі горло в залі суду на знак протесту проти перегляду рішення у його справі російським судом в анексованому Криму із подальшим переведенням до російської в’язниці. Про це заявив експерт Регіонального центру прав людини та Української гельсінської спілки Роман Мартиновський.

Ельвіс Асанов, засуджений у Криму громадянин України. Фото надали правозахисні організації
Ельвіс Асанов, засуджений у Криму громадянин України. Фото надали правозахисні організації

За його словами, наразі чоловік – живий, інформацію щодо нього передали новому російському Уповноваженому з прав людини Тетяні Москальковій. Також у правозахисників є свідчення засуджених, яких за відмову від російського громадянства направляли до штрафного ізолятора або намагались чинити на них тиск через інших ув’язнених, каже Мартиновський.

Сьогодні близько півсотні українських засуджених із кримських тюрем звернулися щодо переведення їх відбувати покарання на материкову частину України, зауважує правозахисник. Крім самих ув’язнених, це можуть також робити їхні родичі, зазначає він.

Між тим, громадські організації зареєстрували близько тисячі випадків перевезення ув’язнених із анексованого півострова відбувати покарання на територію материкової Росії. За даними закордонних дипломатичних установ України, оприлюднених «Українським тижнем», таких людей – щонайменше 179.

«Ми вважаємо, що держава має повернутись обличчям до цих людей, бо так само, як людина відповідає за вчинений злочин, держава відповідає за особу, яку вона вирішила ізолювати», – переконаний Роман Мартиновський.

Кримським засудженим Мін’юст радить звертатись у Страсбурзький суд

Україна не може застосовувати Конвенцію про передачу засуджених осіб щодо людей, які перебувають у Криму, тому що вважає півострів своєю територією, а згаданий документ регламентує відносини між двома державами, каже заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

Навіть якщо вони вже були засуджені вироками українських судів, ці вироки привели у відповідність із російським законодавством новоствореними незаконними російськими судами на території Криму
Сергій Петухов

«Дійсно, значна кількість людей, які перебували в Криму, вивезені для відбування покарання на територію Російської Федерації. І навіть якщо вони вже були засуджені вироками українських судів, ці вироки привели у відповідність із російським законодавством новоствореними незаконними російськими судами на території Криму. Відповідно, Україна не визнає рішення цих судів, і ми не можемо прийняти ці справи по нашій процедурі», – пояснює він.

За словами Петухова, таким людям Мін’юст радить звертатися до Європейського суду з прав людини. Є також група українських громадян, які звільнилися із в’язниць на непідконтрольних Україні територіях, їхня кількість зараз невідома, додає заступник міністра. За його словами, Міністерство юстиції розробило законопроект, який унормовує їхній правовий статус в Україні, і незабаром згаданий документ винесуть на громадське обговорення.

«В’язні у квадраті»

На момент анексії Криму Росією у тамтешніх пенітенціарних закладах перебувало понад три тисячі людей, зазначає Тетяна Печончик із «Центру інформації про права людини». З березня 2014-го там перестав діяти український Національний превентивний механізм проти катувань, тому сьогодні українські правозахисники не можуть перевірити, що насправді відбувається у цих місцях несвободи. Такі люди фактично є «в’язнями у квадраті», говорить Печончик.

«Ми дуже вітаємо, що держава Україна провадить масштабну інформаційну кампанію і задіює правові механізми для того, аби звільнити Надію Савченко, аби вона була передана Україні. Але так само важливо, щоб Україна задіювала всі можливі правові механізми, щоб в Україну передавали також інших засуджених – навіть тих, хто не є політичними в’язнями. Все одно вони є громадянами України, і вони передають звернення і просять владу, щоб вона нарешті за два роки почала щось робити для їхнього повернення в Україну», – наголошує правозахисниця.

За інформацією МЗС, яку наводить «Український тиждень», станом на квітень цього року на території Росії перебувають понад 5 тисяч 200 затриманих і засуджених громадян України. В основному, йдеться про кримінальні справи.

Громадська правозахисна ініціатива «Let my people go» заявляє про щонайменше 28 українців, ув’язнених у Росії з політичних мотивів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG