Доступність посилання

ТОП новини

Концепція косметичного характеру – Захаров про реформи у в’язницях


©Shutterstock
©Shutterstock

Концепція перебачає будівництво СІЗО за рахунок приватних інвесторів

Кабінет міністрів України схвалив ліквідацію Державної пенітенціарної служби України. Її повноваження будуть передані Міністерству юстиції. Представники профільного міністерства також представили концепцію подальшого реформування. Пропозиція передбачає будівництво сучасних установ відбування покарань за зразками ЄС. Реформатори планують провести переатестацію працівників, частину звільнити, а іншим відчутно підвищити заробітну плату. Водночас експерти вже критикують запропоновані нововведення, заявляючи, що вони зможуть гарантувати лише косметичні зміни.

Загалом в українських установах відбування покарань перебувають близько сімдесяти тисяч ув’язнених. Ще тридцять тисяч – співробітники пенітенціарної служби. Після ліквідації служби її функції мають перейти до трьох новостворених департаментів у складі Міністерства юстиції, які відповідатимуть за безпеку, ресурси, необхідні для функціонування установ та перевиховання ув’язнених. Йдеться про так звані пробаційні програми, коли ще за півроку до закінчення терміну, в’язнів починають готувати до звільнення і надалі підтримують, щоб запобігти повторним злочинам.

З сайту Міністерства юстиції України
З сайту Міністерства юстиції України

Для соціалізації в’язнів по всій країні планують навіть побудувати окремі пробаційні центри. Автори концепції зазначають, що це чи не головна з запропонованих реформ. Окрім цього, планують створити окремий відділ, що збиратиме інформацію про порушення прав людини в СІЗО та колоніях і передаватиме її в міністерство для боротьби з такими проявами.

Систему чекає переатестація працівників та чимале скорочення. В середньому по країні планують звільнити близько 40 відсотків усіх співробітників. Так, пояснюють автори концепції, вдасться значно підвищити заробітну плату і мотивувати йти на роботу нових, кваліфікованих службовців. У зв’язку зі звільненнями, пояснює міністр юстиції Павло Петренко, очікують на потужний спротив старих кадрів.

При трьох мільярдах гривень бюджету, наших засуджених годували, м’яко кажучи, дуже погано і утримуються вони в дуже поганих умовах
Павло Петренко

«Ми не виключаємо, що будуть атаки на Міністерство юстиції та уряд з цього приводу. Прохання до всіх членів уряду, журналістів, громадськості – підтримати нас у цій реформі. Тому що, коли виникає така ситуація, коли ми будемо разом, то точно зможемо дати відповідь всім тим, хто хотів би залишити старі схеми. І утримання людей – використання їх у нелюдських умовах, і корупції, яка була шаленою. При трьох мільярдах гривень бюджету, наших засуджених годували, м’яко кажучи, дуже погано і утримуються вони в дуже поганих умовах», – заявив міністр юстиції.

В Лук’янівському СІЗО є така пліснява, якої не знає біологія – Севостьянова

На 2016 рік для ДПтСУ передбачений бюджет – 3 мільярди 332 мільйони гривень. У зв’язку з реформою, в Мінюсті не планують збільшувати видатки, однак декларують більш ефективне використання коштів. Так, окрім оптимізації структури, коли 24 регіональні управління будуть об’єднані у 5 міжобласних, автори концепції хочуть змусити заробляти на себе державні підприємства, які функціонують у пенітенціарній системі.

З сайту Міністерства юстиції України
З сайту Міністерства юстиції України

Зараз їх сто і всі вони через корупцію збиткові, – розповіла перша заступниця міністра юстиції Наталія Севостьянова. Аби підвищити прибутки та подолати зловживання, у Мінюсті будуть переводити підприємства на систему електронних закупівель Prozorro та за конкурсом обирати нових управлінців.

Реформа передбачає будівництво нових колоній та СІЗО, що відповідатимуть європейським нормам утримання в’язнів. Для цього, переконує Севостьянова, також не знадобиться додаткове фінансування, адже для їх зведення планують залучати інвесторів. Першим таким пілотним проектом має бути Лук’янівське СІЗО в Києві. Далі – нові установи в Одесі, Львові та Чернівцях. Там слідчі ізолятори хочуть винести з центральної частини за межі міста.

Пропонуємо схему державно-приватного партнерства, коли незалежний інвестор прийде і на землях, які належать державній пенітенціарній службі, побудує нову установу за межами Києва, а та установа, яка знаходиться в центрі міста, дасть йому можливість побудувати якийсь соціально важливий об’єкт
Наталія Севостьянова

«Не можна відремонтувати установу, якій більше 150 років. Наприклад, в Лук’янівському СІЗО є такі бактерії і пліснява, яких, мабуть, не знає біологія. Там дуже небезпечно знаходитися навіть для тих людей, які там працюють. Ми розуміємо, що сьогодні складна економічна ситуація, яка не дозволить нам використовувати бюджетні кошти на побудову нових установ. Тому ми пропонуємо схему державно-приватного партнерства, коли незалежний інвестор прийде і на землях, які належать державній пенітенціарній службі, побудує нову установу за межами Києва, а та установа, яка знаходиться в центрі міста, дасть йому можливість побудувати якийсь соціально важливий об’єкт», – розповіла Севостьянова.

«Тортури, знущання, нелюдське поводження»

Втім правозахисники, які вже мали нагоду ознайомитись з концепцією, критикують документ. На думку Євгена Захарова, керівника Харківської правозахисної групи, запропонована реформа доволі поверхнева. Змінює форму управління системою, але ніяк не впливає на якість життя ув’язнених в колоніях та слідчих ізоляторах, що, на його думку, мало б бути головним пріоритетом. В першу чергу, пояснює Захаров, установи відбування покарань треба зробити більш відкритими, бо зараз ув’язнені фактично не захищені від порушень власних прав.

Треба змінити загальний клімат в колонії, переписавши повністю законодавство, кримінально-виконавчий кодекс і всі нормативні акти. Потрібна докорінна зміна кримінально-виконавчої системи
Євген Захаров

«Те, що вони запланували, там є деякі необхідні речі, але загалом це не стосується суті цієї системи, бо колоній вони не чіпали. А реформа головним чином має бути спрямована саме на це. Треба змінити загальний клімат в колонії, переписавши повністю законодавство, кримінально-виконавчий кодекс і всі нормативні акти. Потрібна докорінна зміна кримінально-виконавчої системи. Ця ж концепція, вона стосується тільки моделі управління і носить косметични характер», – вважає правозахисник.

З сайту Міністерства юстиції України
З сайту Міністерства юстиції України

Не зі слів знає, про те з якими саме порушеннями стикаються в’язні – Андрій Діденко. Відсидівши свого часу вісім років у колонії, тепер чоловік займається правозахисною діяльністю і у складі громадської ради при Пенітенціарній службі України інспектує установи відбування покарань – виявляє зловживання адміністрації. Діденко пояснює: попри те, що у СІЗО перебувають люди, чия вина ще не доведена, умови там значно гірші, аніж у колоніях. А змінювати найперше треба саме ставлення персоналу до в’язнів.

Тортури, знущання, нелюдське поводження. А що стосується дискримінації засуджених, то йдеться про рабську працю, коли людей змушують працювати по 18 годин
Андрій Діденко

«Тортури, знущання, нелюдське поводження. А що стосується дискримінації засуджених, то йдеться про рабську працю, коли людей змушують працювати по 18 годин. Переслідують за допомогою ганебної норми – 391 статті Кримінального кодексу України. Мова йде про додатковий термін. Якщо людина вібуває покарання, то адміністрація маніпулює дуже активно цією нормою і можна людині ще додати до трьох років позбавлення волі. Вигадати будь-який привід – це може бути неприбране ліжко або відмова від чергування і таке інше», – розповідає Діденко.

Станом на 1 травня 2016 року у системі ДПтСУ перебували 148 установ, крім того, 29 установ є на території Донецької та Луганської областей, яку наразі не контролює українська влада.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG