Доступність посилання

ТОП новини

Важливо підкреслити участь російських військових у воєнних злочинах на Донбасі (світова преса)


На теренах Східної України, утримуваних бойовиками, налічується більш, ніж 4 тисячі жертв тортур та викрадень людей – Sueddeutsche Zeitung

Найпопулярніше видання Німеччини Sueddeutsche Zeitung пише про випадки викрадень людей і застосування тортур бойовиками на підконтрольних їм теренах східної України. Київський англомовний часопис Kyiv Post друкує статтю екс-посла США в Україні Стівена Пайфера з його розмірковуваннями щодо мінських угод і позиції України. Шведський часопис Dagens Nyheter вміщує інтерв'ю своєї кореспондентки в Україні з головою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі. Польське видання Rzeczpospolita пише про подальшу загрозу агресії Росії проти України.

Найбільший німецький часопис Sueddeutsche Zeitung публікує матеріал «Східна Україна: Тортури і викрадення людей». У статті повідомляється, що на теренах Східної України, утримуваних бойовиками, налічується більш, ніж 4 тисячі жертв тортур та викрадень людей, що становить показник значно більший за той, який існував раніше. Газета додає, що росіяни вважаються винуватцями у багатьох випадках. З посиланням на німецьке радіо часопис пише, що українські правозахисники задокументували більше 4 тисяч випадків викрадень і тортур на теренах, підконтрольних проросійським сепаратистам. Поміж жертв, як додається, – представники збройних угропувань і цивільні особи. Часопис пише, що все це відбувається також за активної участі громадян Росії. Зокрема, відомими є імена 58 росіян, які причетні до застосування тортур і викрадень у районах, утримуваних бойовиками.

Німецька газета додає, що матеріали щодо викрадень та тортур у Східній Україні, разом з інформацією свідків, буде спрямовано до Міжнародного трибуналу у Гаазі. Далі видання наводить слова німецького політика з Соціал-демократичної партії Німеччини Ґернота Ерлера, який висловлює свій глибокий шок щодо матеріалів, які надійшли від українських правозахисників, закликаючи до здійснення правових кроків у цій ситуації. Німецький політик також додав, що надзвичайно прикро вражений цією інформацією, навіть за умов, коли повідомлення про вбивства, викрадення та зникнення людей, застосування тортур, примусової праці, приниження та ґвалтувань на теренах, підконтрольних проросійським бойовикам на сході України, надходили вже раніше. Проте саме зараз, як наголошує часопис, надійшли конкретні описи випадків з доказами, які має бути подано до Міжнародного трибуналу у Гаазі.

Sueddeutsche Zeitung акцентує увагу на тому, що у даному випадку дуже важливо підкреслити безперечний факт участі кадрових російських військових у всіх цих злочинах, скоєних на терені Східної України. Далі видання цитує ще одного німецького політика з Партії зелених – Марієлуїзе Бек, яка каже, що Захід не дуже хотів чути повідомлення про порушення прав людини у Східній Україні. Бек також каже, що західні політики, говорячи про врегулювання конфлікту у Східній Україні, наполягають на проведенні там виборів. «Але про які вибори може йтися, якщо на тих теренах панують кричущі порушення прав людини?», – запитує Бек. «Тоді як у Східній Україні здійснюються тортури, залякування та погрози, жодних вільних виборів там проводити не можна. Втім, за умов участі російських громадян у порушенні людських прав у Східній Україні, і надалі немає альтернативи переговорам з Росією», – завершує Бек.

«Правозахисники задокументували понад 4 тисячі випадків викрадень людей і тортур у Східній Україні»

Київський англомовний часопис Kyiv Post публікує статтю колишнього посла Сполучених Штатів в Україні Стівена Пайфера «Мінські угоди не працюють, але Київ мусить із цим всім залишатися». Автор статті зазначає, що у світлі невиконання мінських угод багато хто в Україні запитує, чи не варто їх взагалі облишити. На думку Пайфера, цього не варто робити, бо існує небезпека, що позиції Києва у цьому випадку буде серйозно підірвано. Екс-посол США веде далі, пишучи, що через більш, ніж 15 місяців, після підписання угод українські вояки і надалі гинуть від вогню проросійських сепаратистів. На додаток бойовики, влаштувавши парад 9 травня, вивели на вулиці озброєння, заборонене мінськими угодами. І от за цих умов українці вбачають ці угоди такими, що не виконуються, тоді як Москва не виказує зацікавленості у їхньому виконанні.

Пайфер додає, що цілком розуміє голоси, що лунають в Україні щодо того, що варто, вочевидь, про ті угоди забути. Водночас, на думку Пайфера, подібна позиція є хибною. Перед тим, як відкинути мінські угоди, українцям варто запитати, які саме існують альтернативи. Екс-посол пише, що дехто закликає повернутися до Женевського формату переговорів. Чи ж цей формат буде більш дієвим? Чи присутність США забезпечить Києву бажаний результат? Українська влада, на думку Пайфера, має знайти відповіді на всі ці запитання.

Ба більше, як зазначає Стівен Пайфер, якщо Київ відкине мінські угоди, це може зруйнувати європейську єдність щодо санкцій проти Росії. Анґела Меркель, попри все, підтримувала подальше збереження санкцій проти Росії за умов доволі «ніжної» позиції з цього питання з боку Угорщини та Італії. На думку екс-посла США, відкидання мінських угод порушить цілу низку складних питань і призведе до ускладнення врегулювання на Донбасі. Це також послабить єдність країн Заходу у цьому питанні. Пайфер завершує, наголошуючи, що мінські угоди, мабуть, таки не спрацюють. І в якийсь момент варто буде з цим закінчити, але край тому має бути покладено у Парижі і Берліні, а не у Києві, бо це може показати, що саме Київ став на перешкоді мирному процесу.

«Мінський процес не приносить миру, але Києву не варто його полишати»

​Популярне шведське періодичне видання Dagens Nyheter друкує статтю «Нова батьківщина – зараз він планує долучитися до її влади». У доволі розлогому матеріалі викладено інтерв'ю з головою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі. Автор матеріалу Анна-Лена Лаурен пише, що Одеса є найбагатокультурнішим містом України, і не лише України. Історично це місто було найбагатомовнішим та найрізноманітнішим у плані релігій, які сповідували жителі міста. Авторка статті додає, що за суміші росіян, євреїв, вірмен та молдаван спільною мовою в Одесі завжди була російська. Далі Лаурен пише, що попри все вона не могла насолодитися принадами Одеси, бо ж чекала постійно на заплановане інтерв'ю з Саакашвілі, яке постійно відкладалось, бо ніхто з його помічників не міг достеменно сказати, де його шукати. Авторка матеріалу, втім, визначає Саакашвілі як безкомпромісного борця та харизматичного поліглота, який може цілковито спонтанно зорганізувати прес-конференцію, яку вестиме різними мовами.

Шведський часопис веде далі, нагадуючи, що президент Порошенко особисто запросив колишнього президента Грузії Саакашвілі стати головою облдержадміністрації одного з найкорумпованіших регіонів України. Видання зазначає, що дехто каже, що Порошенко привів «зозулю» до власного гнізда, бо ж Саакашвілі мітить на посаду самого Порошенка, розглядаючи Одесу як свій трамплін. Зрештою, як пише авторка статті, їй поталанило завітати до кабінету Сааакашвілі, де на стіні висіла велика картина Святого Георгія, а на столі стояв бюст екс-президента США Рональда Рейґана, який, як додає Лаурен, зламав спину Радянського Союзу. Саакашвілі пояснює, що є поціновувачем Рейґана, який обрав сміливу позицію щодо СРСР і вів економічну політику, яка подобається керівнику Одещини. Поруч з бюстом Рейґана стоїть бюст Юзефа Пілсудського, лідера польської незалежності, який звільнив Польщу від російського панування 1918 року. Саакашвілі каже, що, коли він приїхав до Одеси, місцеві телеканали, підконтрольні місцевій мафії, показували багато негативних сюжетів про нього, зроблених у Росії, у яких Саакашвілі подавався як антиросійський політик. Все це, за словами Саакашвілі, не спрацювало.

Авторка статті у Dagens Nyheter запитує Саакашвілі, чому він виголошує офіційні промови українською, а звертається до людей в Одесі російською. На що Саакашвілі відповідає, що всі в Одесі говорять російською. Він також каже, що завжди каже українським політикам, що вони мусять звертатися російською до тих громадян, які не розуміють української. За словами Саакашвілі, українські політики мусять переходити з мови на мову, як, на його думку, роблять у Канаді. Він також вважає Україну двомовною країною, кажучи, що на передовій на сході України більшість українських солдатів, які воюють, за його словами, проти Росії, є ніби-то російськомовними. Далі авторка статті пише, що Саакашвілі є реформатором, і його метод полягає у тому, що спочатку він щось робить, що, у свою чергу, викликає спротив певних зацікавлених кіл, які підтримують стару систему, а вже далі він просить президента Порошенка його підтримати. Втім, Саакашвілі каже, що подекуди гостро критикує і самого Порошенка, і його оточення. На думку Саакашвілі, проблема України полягає у тому, що її політична еліта є продуктом старої системи. Але другий Майдан, за словами Саакашвілі, привів на політичну сцену нову генерацію українців, які не є частиною тієї системи. Саакашвілі передбачає нові вибори вже за рік, коли, за його словами, стару систему буде усунуто від влади в Україні. Його особистою амбіцією є бути частиною створення нової політичної системи в Україні.

«Нова батьківщина – зараз він планує долучитися до її влади»

Польський часопис Rzeczpospolita публікує статтю «Міністр оброни України: Росія не відмовляється від бажання окупувати Україну». Як пише видання, міністр оборони України Степан Полторак заявив, що пересування російського війська при кордоні з Україною свідчать, що Росія посилює свої військові угруповання на українському напрямку, плануючи розширити деякі свої бойові одиниці, які розташовано біля російсько-українського кордону. Відтак, як пише польський часопис, все свідчить про те, що Російська Федерація не полишає своєї агресивної політики щодо України.

Польська газета пише далі, що Полторак звернувся до українського суспільства із закликом, аби українці не забували про постійну загрозу з боку Росії, додавши, що українське військо постійно готується до очевидного загострення ситуації на сході України. Український міністр наголосив, що загроза з боку Росії існує і існуватиме й надалі.

Rzeczpospolita пише, що український міністр оборони також зазначив, що Київ не має жодного впливу на можливі кроки Росії і на заяви міністра оборони тієї країни, але, за словами Полторака, українці здатні ухвалювати правильні рішення і планувати свою роботу, аби бути готовими до непередбаченого розвитку подій. Український міністр також підкреслив, що Київ робить все, аби надати відповідь на загрозу, яка постає перед державою. Насамкінець польський часопис додає, що роздмухуваний Москвою конфлікт між українським військом та проросійськими сепаратистами на Донбасі спричинив загибель більш, ніж 9 тисяч осіб. За даними української влади, окрім озброєних проросійських бойовиків, у зоні бойових дій перебуває також близько 8 тисяч кадрових російських військових.

«Міністр оброни України: Росія не відмовляється від бажання окупувати Україну»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG