Доступність посилання

ТОП новини

Коли очікувати повернення в Україну Надії Савченко?


Надія Савченко під час засідання суду. Архівне фото
Надія Савченко під час засідання суду. Архівне фото

Помилування Єрофеєва і Александрова може відбутись протягом кількох днів – адвокат

«Ми зробимо все можливе для того, щоб Надія якнайшвидше повернулась додому» – таку заяву зробив президент України Петро Порошенко на Всесвітньому гуманітарному саміті ООН, що триває в Туреччині. Він наголосив, що йдеться про повернення Савченко до кінця цього місяця. 23 травня набув чинності вирок російським спецпризначенцям Євгену Єрофеєву та Олександру Александрову. Як пояснюють адвокати, це важливий етап на шляху до можливого обміну спецпризначенців на українську льотчицю.


Надалі у сторін є два варіанти: або просити про помилування, або наполягати на передачі засуджених для відбування покарання в країну громадянами якої вони є. Наразі, адвокати в Росії та Україні схиляються до протилежних сценаріїв. В залежності від рішення, обмін може відбутись як впродовж кількох днів, так і бути відтермінованим на рік.

В українському суді «грушники» Александров та Єрофеєв отримали по 14 років в’язниці із конфіскацією майна. Адвокати росіян не подавали апеляції на рішення суду. Кажуть, не хочуть таким чином затягувати процес повернення своїх клієнтів до Росії.

Останнє слово військових ГРУ Росії в українському суді (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00


За словами адвоката Оксани Соколовської, домовленості про обмін спецпризначенців на Надію Савченко існують. Втілити їх можливо двома шляхами. Більш прийнятним для своїх клієнтів юрист називає процедуру помилування. За її словами, відповідне клопотання до президента України може бути подане вже невдовзі. Його розгляд також не повинен зайняти багато часу.

«Як показує практика, і як це відбувалось, наприклад, щодо пана Луценка і щодо інших осіб у помилуванні яких була відповідна політична воля, це може відбутись досить швидко. Буквально, протягом кількох днів», – вважає адвокат.

Фейгін не відкидає можливості помилування для Савченко

Натомість, в Росії вже запущений процес передачі Надії Савченко для відбування покарання в Україну. Це другий можливий сценарій обміну, гарантований Конвенцією про передачу засуджених осіб. Перші кроки на цьому шляху вже зроблені. Савченко виплатила 30 тисяч рублів штрафу, присудженого їй російським судом, а Міністерство юстиції України звернулось з відповідним запитом до Росії.

«Наскільки я знаю, Міністерство юстиції Росії добивається, щоб відбування покарання Савченко було гарантовано підтвердженням законності рішення судом. Якимось українським, наприклад Печерським у Києві. Після передачі такого рішення, російська сторона просто направляє документи в суд, у цьому випадку йдеться про Новочеркаський міський суд, який і повинен остаточно вирішити – передавати чи не передавати Савченко», – розповів адвокат українки Марк Фейгін.

Останнє слово Надії Савченко (повна версія)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:43 0:00



Однак, процес передачі за таким сценарієм не має чітких часових рамок. Відтак, може тривати від кількох місяців і до року. Тому, припускає Фейгін, якби українська сторона отримала гарантії, що клопотання про помилування буде задоволене, – могли б звернутись і до цього варіанту.

Савченко не мусить визнавати вину – експерт

У коментарі Радіо Свобода, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук наголосила, що Савченко, на її думку, за жодних обставин не визнає власної вини, однак якщо буде політична воля, то помилування може відбутись і без цього. Як приклад, пригадує звільнення Михайла Ходорковського.

Олександра Матвійчук
Олександра Матвійчук

«У президента Російської Федерації Володимира Путіна є всі важелі для того, щоб помилувати Надію Савченко навіть без отримання такого клопотання. Це конституційне повноваження президента Російської Федерації. Він може його реалізувати у той спосіб, який вважатиме за потрібне», – пояснює експерт.

Обов’язковою складовою передачі ув’язненого для відбування покарання в іншу країну, є визнання там законності вироку. Втім, як запевняють адвокати, це не означає, що в разі повернення, в Україні Савченко проведе бодай день за ґратами. По-перше, пояснює Фейгін, вона може скористатись імунітетом делегата Парламентської асамблеї Ради Європи. Також, за потреби, українська льотчиця може бути амністована.

Надію Савченко в Росії засудили до 22 років позбавлення волі в колонії загального режиму.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG