Доступність посилання

ТОП новини

Ще багато років Донбас буде відрізаний від інвестицій, особливо іноземних – експерт


Блокпост неподалік Авдіївки, Донеччина, березень 2016 року
Блокпост неподалік Авдіївки, Донеччина, березень 2016 року

Створити міжнародний трастовий фонд для відновлення України після бойових дій запропонував президент Порошенко

Створити міжнародний трастовий фонд для відновлення України після бойових дій запропонував міжнародним партнерам президент Петро Порошенко. Про це він заявив у своєму виступі на пленарному засіданні Всесвітнього гуманітарного саміту, що відбувається в турецькому Стамбулі. Експерти кажуть про мільярдні потреби як для повоєнного відновлення Донбасу, так і облаштування вимушених переселенців.

Україна розраховує на співпрацю з міжнародними організаціями та партнерами для створення багатостороннього трастового фонду на підтримку реабілітації та зусиль із розбудови Донбасу, заявив президент Петро Порошенко на Всесвітньому гуманітарному саміті в Стамбулі.

Про створення спеціального фонду для відновлення Донбасу із залученням не лише коштів українського бюджету, а й внесків міжнародних партнерів глава українського держави говорив журналістам ще у серпні 2014 року. А відвідуючи в середині травня цього року Краматорськ і Слов’янськ, Порошенко називав конкретні цифри донорської допомоги від країн-партнерів та міжнародних фінансових організацій: 500 мільйонів від Німеччини, 200 мільйонів – з Європейського банку реконструкції і розвитку, 200 мільйонів – Європейського інвестиційного банку, а також «значні кошти від країн великої сімки й ООН».

Об’єктивних даних про те, скільки саме коштів необхідно Україні для повоєнного відновлення зруйнованої інфраструктури, підприємств, житла наразі немає, оскільки неможливо визначити обсяги руйнувань та потреби населення на окупованих територіях, каже заступник міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука. Мова може йти про десятки, сотні мільйонів доларів. Нині допомога від іноземних партнерів надходить або до різних благодійних фондів, або як гуманітарна допомога – через представництва міжнародних організацій, як то Міжнародний червоний хрест, ПРООН тощо. У разі створення міжнародного трастового фонду для відбудови Георгій Тука сподівається, що ці кошти використовуватимуться для фінансування проектів не тільки на території Донбасу, а й для облаштування вимушених переселенців на всій території України.

«Саме тому нашим міністерством планується створення трьох офісів. Один офіс буде працювати з Луганською, Харківською та Дніпропетровською областю, другий офіс працюватиме з Донеччиною та Запоріжжям, і третій офіс буде розташований на території Херсонської області. Ми сподіваємось, що, можливо, таким чином будуть залучені і офіси трастового фонду, щоб його представники були якомога ближче до тих регіонів, які потребують допомоги», – зазначив заступник міністра. Георгій Тука також вірить, що певні кошти вдасться стягнути і з Росії через судові позови.

Очікую чимало судових позовів, можливо, на рівні держави, на рівні юридичних та фізичних осіб, які внаслідок агресії втратили своє майно і не тільки на Донбасі, а й у Криму
Георгій Тука

«Я очікую чимало судових позовів, можливо, на рівні держави, можливо, на рівні юридичних та фізичних осіб, які внаслідок агресії втратили своє майно і не тільки на Донбасі, а й у Криму. Сподіваюсь, що найближчим часом ми побачимо ці позови. Бо я переконаний, що з агресором треба саме так вчиняти», – сказав Георгій Тука.

Трастовий фонд буде захищений від корупційних каналів – експерт

Грошей самого державного бюджету України для відновлення Донбасу не вистачить, стверджує виконавчий директор Міжнародного фонду «Блейзера» Олег Устенко. Прогнозовано вже називалася потреба в 10 мільярдів доларів – а це понад 12% ВВП або більше чверті бюджету країни, що є просто непідйомною сумою. Тому пропозиція створення міжнародного трастового фонду є слушною, каже експерт.

«Траст означає, що менеджмент буде, швидше за все, не український, а іноземний. Для того, щоб ці кошти використовувалися правильно, транспарентно, не перерозподілялися через різні корупційні канали», – зазначив експерт.

Олег Устенко уточнив, що йдеться про залучення допомоги на безповоротній основі, а не про міжнародні інвестиції.

Завдання для української влади – яким чином можна знизити так звані системні ризики по всій країні: зробити нормальне правосуддя, підняти якість державного управління, подолати корупцію або зменшити її рівень
Олег Устенко

«Я думаю, ще на багато років цей регіон буде відрізаний від інвестицій, особливо іноземних. Але зараз завдання для української влади – яким чином можна знизити так звані системні ризики по всій країні: зробити нормальне правосуддя, підняти якість державного управління, подолати корупцію або зменшити її рівень. Від того буде залежати можливість в подальшому інвестувати в тому числі й на Донбас», – наголосив економіст.

За словами Олега Устенка, внесок західних партнерів у фонд з відновлення Донбасу стане їхнім своєрідним інвестуванням у свою ж власну безпеку, безпеку європейського співтовариства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG