Доступність посилання

ТОП новини

Зі Словаччини відкликали фігурантку скандалу щодо «дипломатичної контрабанди»


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Ймовірно, що покарають і посла – експерти

Київ – Міністерство закордонних справ відкликало співробітницю українського посольства у Словаччині, яка фігурує у корупційному скандалі. Днями партію контрабандних сигарет намагалися провезти через українсько-угорський кордон як дипломатичний вантаж із документами за її підписом. Керівництво Закарпатської ОДА тим часом закликало посилити відповідальність за незаконне перевезення підакцизних товарів, зокрема, алкоголю і тютюну.


Про затримання у Закарпатті мікроавтобуса із кількома тисячами блоків сигарет і документами на «дипломатичний вантаж», який не підлягає митному контролю, повідомив голова обласної державної адміністрації Геннадій Москаль.


Він же оприлюднив і згаданий документ за підписом першого секретаря українського посольства у Словаччині Оксани Ліщишин, чий чоловік був за кермом затриманої автівки.

Фігурантку «контрабандного скандалу» наразі відкликали в Україну. Це підтверджує речниця МЗС Мар’яна Беца.

«Ухвалене рішення про завершення її довготермінового відрядження у Словаччину», – зазначила вона.

Дипломатична служба в Україні деградувала – Філіпчук

Ймовірно, також буде покараний посол Олег Гаваші, оскільки до нього і раніше були претензії, припускає керівник Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук. На його думку, у цього скандалу є правова і політична складові, що свідчать про те, що дипломатична служба в Україні деградувала.

«Тобто від відновлення керованості дипломатичної служби, від відновлення її здатності виконувати ті завдання, які були визначені ситуацією з російською агресією і необхідністю реалізації завдань у сфері європейської інтеграції – від цього залежить, чи ми побачимо надалі такі прояви недоброчесності з боку членів сімей або й самих дипломатів», – наголосив Філіпчук.

Мікроавтобус разом із вантажем вилучили, але оскільки кримінальна відповідальність за незаконне перевезення алкоголю і тютюну в Україні скасована вже кілька років тому, жодних інших санкцій за це не передбачено, сказав Радіо Свобода речник Закарпатської ОДА Ярослав Галас.

«Зараз з’ясовують і МЗС, і силовики, як часто цей мікроавтобус перетинав кордон, виїжджав з України і чи користувався він дипломатичною недоторканністю – тобто відсутністю контролю з боку митників і прикордонників», – сказав він.

Це перший зафіксований у Закарпатті випадок причетності до таких випадків співробітників українських дипломатичних установ, зауважує Галас. Проте раніше, за його словами, у «контрабандних скандалах» фігурували іноземні дипломати.

Верховній Раді пропонують знову посилити відповідальність за незаконне перевезення тютюну

Геннадій Москаль звернувся до Верховної Ради із закликом повернути кримінальну відповідальність за незаконне перевезення підакцизних товарів. Відповідний законопроект розглядали у парламенті 17 травня, але, не зібравши необхідної кількості голосів, повернули на доопрацювання до комітету із забезпечення правоохоронної діяльності.

Секретар комітету, депутат Антон Геращенко зазначив у коментарі Радіо Свобода, що не підтримує згаданого законопроекту взагалі. За його словами, раніше, до декриміналізації «контрабанди» підакцизних товарів, цю статтю силовики використовували для вимагання хабарів із підприємців, тоді як реальної відповідальності справжні порушники закону не несли. Як приклад він називає скандал кілька років тому із тунелем, який з’єднував українську і словацьку територію. За словами Геращенка, у тій справі одна людина в Україні отримала умовний термін, а в Словаччині відповідальності не поніс ніхто.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG