Доступність посилання

ТОП новини

Демобілізовані бійці приїхали до Праги з культурними акціями


Демобілізовані бійці 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади
Демобілізовані бійці 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади

«Треба, щоб люди отримували інформацію не від російського телебачення, а від безпосередніх учасників»

Найкраще про події на Донбасі можуть розповісти європейцям українські вояки. У цьому впевнені активісти, які організували в Празі фотовиставку про війну на Донбасі та зустріч чехів із демобілізованими бійцями. А пояснити, що для інформаційної війни важливий діалог, до Чехії заїхали учасники благодійного велопробігу «Українці в Європі».

У невеликому підвальному кафе Праги – аншлаг. Українці і чехи прийшли глянути на виставку фотографій з бойових дій на Донбасі «Від Майдану до війни». Світлини, зроблені бійцями на фронті, розклеєні уздовж стін закладу. Тут і групові фото усміхнених вояків Збройних сил, і випадковий пес, який врятувався з покинутого мешканцями будинку.

Фотовиставка «Від Майдану до війни» у Празі
Фотовиставка «Від Майдану до війни» у Празі

Цей волонтерський фотопроект привезли у Прагу вже демобілізовані бійці 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади. Повернувшись із фронту, вони зорганізувались, щоб допомагати решті. Комусь – знайти роботу, а більшість – підтримати психологічно. І ці «живі» фото часто красномовніші за те, що військовий може наважитись розповісти про війну, впевнені вони.

Фотовиставка «Від Майдану до війни» у Празі
Фотовиставка «Від Майдану до війни» у Празі

Про Дебальцево зі спогадів бійця

Один із організаторів, Олег Белеканич, сам має що згадати. Він – один із тих, хто в лютому 2014 року вийшов із «Дебальцевого котла». Становище українських підрозділів стало загрозливим вже 9 лютого, коли російсько-сепаратистські сили замкнули їх у щільне кільце. Простору для маневрів не було, а українська влада вагалась давати чіткі розпорядження. Врешті, у ніч із 17 на 18 лютого військові розробили план відходу, згадує він.

За словами бійця, замість організованої операції, все, зрештою, нагадувало хаос і затор із БТРів. Що не могли вивезти – трощили і спалювали, аби залишати поменше трофеїв. Техніка, на якій він мав їхати, брала участь у формуванні колони і рушила раніше. Тож 60 кілометрів при температурі мінус 20 градусів Олег Белеканич пройшов пішки.

«Я вже з досвіду пересувався від одного укриття до іншого. І завжди в полі зору намагався мати якусь яму. Мільйон людей у цей час, зокрема родичі цих хлопців, молилися за нас. Цей відхід відбувався зовсім не по тому плану, який спершу проговорювався», – згадує Олег Белеканич.

Вже демобілізований військовий упевнений, що європейці мають чути про ті події від очевидців. А чехам порадив уявити, як би розвивались події в 1968 році, якби тодішня Чехословаччина вирішила дати відсіч радянським танкам.

Фотовиставка «Від Майдану до війни» у Празі
Фотовиставка «Від Майдану до війни» у Празі

Подібні виставки, нехай і немасштабні, це теж елемент інформаційної війни. У цьому впевнена активістка Галина Бабак, яка разом із однодумцями організувала показ фотографій у Празі.

«Це треба для того, щоб люди отримували інформацію не від когось, не від російського телебачення, а від безпосередніх учасників – людей, які знають, як це відбувається», – говорить вона.

Велопробіг «на межі людських можливостей»

Привернути увагу до війни і її наслідків намагаються також учасники благодійного велопробігу «Українці в Європі». Активісти, долаючи по 150 кілометрів на день, хочуть об’їхати 16 європейських країн. Вони стартували 15 травня у Львові, проїхали Польщу та 24 травня дістались чеської столиці. До велокоманди входять не лише професійні спортсмени, але й учасники АТО, громадські діячі, інженери.

Ініціатор акції – Костянтин Самчук, у минулому демобілізований вояк 12 батальйону територіальної оборони. Він зізнається, що це велопробіг «на межі людських сил», адже непідготовленим людям такі відстані даються дуже складно.

Велопробіг «Українці в Європі» збирає гроші для жертв війни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Активісти приїхали до Праги стомлені, але впевнені, що важливо продовжувати марафон.

«Ми задумали цю акцію, щоби привернути якомога більше уваги. Цю увагу потім можна буде перенаправити на тих, хто повернувся з війни, тих, хто від неї постраждав», – каже він.

Буде добре, якщо зібрана у європейських столицях увага діаспори й європейців матиме й грошовий еквівалент, впевнені активісти. Вони збирають http://samchuk.org/uk/category/dopomoga кошти для конкретних вояків та родин, чиє життя змінила війна.

Під час зупинок активісти зустрічаються з людьми, розповідають про те, чим зараз живе Україна. Поки «Українці в Європі» проїхали Польщу, і залишились задоволені прийомом. Потім зупинка в Празі, а далі – дорога на німецький Дрезден.

Благодійний велопробіг як спросіб привернути увагу Європи до України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

«Питають: ви що, здуріли, навіщо ви це робите? Дійсно, це важко, але підтримують люди, ставлять запитання, допомагають. Дають безкоштовний чай, нічліг. Поляки дуже тепло до нас поставились, за що їм дякуємо», – каже один із учасників велопробігу, Олександр Чупринюк.

Фінішувати «Українці в Європі» планують в Одесі на День Незалежності України. Попереду у велопробігу ще Німеччина, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Франція, Іспанія, Португалія, Монако, Італія, Словенія, Хорватія, Угорщина, Румунія та Молдова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG