Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ підтвердив отримання позову від родичів жертв катастрофи MH17


Реконструйована з уламків частина корпусу «Боїнга» була представлена у Нідерландах у жовтні 2015 року
Реконструйована з уламків частина корпусу «Боїнга» була представлена у Нідерландах у жовтні 2015 року

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) підтверджує факт отримання скарги проти Росії від родичів жертв катастрофи авіалайнера рейсу MH17, який розбився на Донбасі у липні 2014 року. Про це 24 травня повідомила прес-служба ЄСПЛ російській агенції «РИА Новости».

«Ми можемо підтвердити, що заява проти Росії щодо краху рейсу MH17 була отримана секретаріатом 9 травня 2016 року», – зазначили у прес-службі суду.

За інформацією ЄСПЛ, серед заявників 33 людини, які є родичами жертв з Малайзії, Австралії і Новій Зеландії. Вони звинувачують Росію у порушенні статті 2 (право на життя), 3 (недопущення нелюдського і такого, що принижує гідність, поводження) і статті 13 (право на ефективний засіб правового захисту) Європейської конвенції з прав людини.

У прес-службі не повідомили, коли саме суд може розглянути цю скаргу.

21 травня агенція Reuters повідомила, що австралійська юридична фірма подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії і президента Володимира Путіна щодо компенсації сім’ям жертв малайзійського літака рейсу МН17, збитого над Донбасом у 2014 році.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявляв раніше, що де-юре ні про які позови йтися не може, допоки вони не будуть прийняті до розгляду судом і поки апарат суду відповідним чином не інформує сторону, щодо якої позов висувається.

Пасажирський літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над Донбасом. Всі 298 людей, які перебували на облавку, загинули.

Раніше міжнародна група журналістів Bellingcat, ґрунтуючись на результатах своїх розслідувань, заявила, що «Боїнг-777» був збитий ракетою, випущеною з російської установки «Бук» зі складу 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська.

Російська сторона цих заяв журналістів не коментувала, але в березні в Міноборони Росії назвали «перекручуванням фактів» опубліковане групою Bellingcat 24 лютого розслідування про можливу причетність російських військових до катастрофи малайзійського літака.

Захід і Україна звинувачує Росію в підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає.

На цю ж тему:

23.05.2016
Які шанси, що Росію змусять заплатити компенсацію за «Боїнг-777»?

Родичі загиблих у малайзійському літаку подали позов до ЄСПЛ. Вимагають по 10 мільйонів доларів за загиблого далі

13.05.2016
США: Stratfor оприлюднило ймовірне супутникове фото «Бука», з якого, можливо, збили «Боїнг» над Донбасом

Знімок, зроблений комерційним супутником приблизно за п’ять годин до збиття «Боїнга» далі

04.05.2016
«Бук»: знайди 10 відмінностей

Як вдалося з'ясувати, що точний бортовий номер «Бука», з якого міг бути збитий малайзійський «Боїнг», – «332»? Група активістів Bellingcat опублікувала нове розслідування далі

03.05.2016
Bellingcat встановили номер комплексу «Бук», яким збили літак рейсу МН-17 на Донбасі

«Ракетна установка «Бук» під номером «332» перебувала в складі 53-ї протиповітряної ракетної бригади як мінімум з 2010 року» далі

04.05.2016
Шукати винних у збитті «Боїнга» MH17 мають насамперед російські журналісти – волонтер

Волонтери кажуть, що участь російської армії у вбивстві майже 300 пасажирів літака рейсу MH17, є безсумнівною. Росія заперечує їхні докази далі

XS
SM
MD
LG