Доступність посилання

ТОП новини

Легендарні запорозькі козаки повертаються на екрани


Як нових козаків малювали (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Козаки – це не просто мультфільм, це справжні національні герої – продюсер

КиївЦього літа українці зможуть слідкувати за новими пригодами легендарних запорозьких козаків. Нині в мережі з’явилися перші п’ять епізодів оновленого мультсеріалу. «Козаки. Футбол» – це 26 серій по 2 хвилини, в яких знайомі глядачам коротун, силач та характерник подорожують країнами Європи та в кожній з них грають у футбол. Козаки стали більш сучасними – роблять «селфі» та літають на літаках, проте їхній характер залишився незмінним. Образи трьох шукачів пригод втілює заслужений художник України, творець образів перших козаків Едуард Кирич.

Дата виходу нових епізодів приурочена до старту Чемпіонату Європи з футболу. Не випадково – творці мультсеріалу сподіваються, що інтерес до цієї теми приверне увагу й до козаків. За сценарієм, вони грають у футбол у кожній із 26 країн-учасниць Євро-2016. Крім того, козаки знайомляться з місцевим колоритом і, звичайно, потрапляють в чудернацькі історії.

Відродити улюблених українських персонажів, які відомі глядачам уже півстоліття, взялися у київській студії анімації «Baraban» спільно з відеосервісом MEGOGO та медіа-групою «1+1 медіа». Робота над оновленими козаками почалася у жовтні минулого року – саме тоді продюсер студії анімації «Baraban» Едуард Ахрамович разом із командою аніматорів, мультиплікаторів, режисерів та сценаристів взялися за першу серію циклу «Козаки. Футбол». Погодився знову працювати над своїм дітищем й народний художник України Едуард Кирич, який створював образи найперших козаків.

«Ідея відродити «Козаків» виникла ще напередодні Чемпіонату Європи з футболу у 2011 році. Вона виношувалася роками. Ми шукали правовласників та художників, довго велися розмови з Едуардом Киричем. Нарешті, в 2015 році мрія здійснилася і почалася робота», – каже продюсер мультсеріалу «Козаки. Футбол» Едуард Ахрамович, та додає, що це не просто мультфільм.

Це справжні герої, вони улюблені й впізнавані протягом декількох десятиліть. Це повноцінний бренд
Едуард Ахрамович

Це справжні національні герої, вони улюблені й впізнавані протягом декількох десятиліть. Це повноцінний бренд, він всюди – козаки в серцях людей, вони учасники суспільного життя, вони на стінах будівель, на упаковках улюблених товарів. Звичайно, буде продовження подорожей козаків, але про це трохи пізніше».

Козаки мають бути гострі, як змах шаблі – художник

Едуард Кирич згадує, що колись на те, щоб зробити десятихвилинну анімацію старих «Козаків», могло піти 9 місяців. Нині ж одну серію робили менш ніж за місяць. Едуард Кирич все малював вручну.

На прохання Радіо Свобода художник намалював ескізи козаків
На прохання Радіо Свобода художник намалював ескізи козаків

Вимушений малювати на папері, а хлопці й дівчата переносять це на монітори
Едуард Кирич

«Для мене це не те, що катастрофа… Я не володію комп’ютером. Тому я вимушений малювати на папері, а хлопці й дівчата переносять це на монітори. Я малюю дуже швидко, але потім я маю скоригувати на комп’ютері цей колір, а раніше було як є», – каже Едуард Кирич.

За його словами, нові козаки радикально від старих не відрізняються, хіба що стали трохи «гострішими».

«Батько» трійці козаків Едуард Кирич
«Батько» трійці козаків Едуард Кирич

«Пройшло вже багато часу і козаки… вони були різними. Я думаю, що час

Вони взагалі повинні бути більш гострими. Вони мають бути гострі, як змах шаблі. Й по характеру, й по руху
Едуард Кирич

від часу вони будуть мінятися. Вони не можуть бути такими [як тоді], тому що й рука не та у людей, й не ті аніматори.. й козаки, які зараз – вони такого зразка. А тепер приходять сцени з більш гострим малюнком. Це мені подобається. Вони взагалі повинні бути більш гострими, вони такі трошки лялькоподібні [були]. А вони мають бути гострі, як змах шаблі. Й по характеру, й по руху», – зазначає художник.

Козаки – універсальні персонажі, вони зможуть жити навіть у космосі – сценарист

Сюжет нових «Козаків» – це велика мандрівка країнами Європи, в кожній з яких вони грають у футбол. Сучасні козаки живуть також по-сучасному – вони літають на літаках та роблять селфі. Але характер у них незмінний – всі улюблені риси персонажів залишилися, кажуть сценаристи. Через коротуна Ока козаки у більшості випадках потрапляють у якусь халепу, з якої вони завжди знаходять вихід завдяки хитромудрому характернику Граю. А силові перепони завжди долає богатир Тур.

Сучасні козаки літають на літаках
Сучасні козаки літають на літаках

Козаки можуть жити у будь-яких часах. Вони були й 500 років тому, й зараз є серед нас, навіть у Верховній Раді, правда ж?
Антон Базелінський

«Ми обговорювали, які вони, козаки. Й зрозуміли, що козаки можуть жити у будь-яких часах. Вони були й 500 років тому, й зараз є серед нас, навіть у Верховній Раді, правда ж? Тому козаки – вони назавжди. Вони сучасні. Я думаю, що в деяких серіях вони навіть з майбутнього. Козаки – універсальні персонажі. Вони й в інших проектах зможуть жити, й у космосі, де завгодно. Головне в них – це характери», – каже автор сценарію мультсеріалу «Козаки. Футбол» Антон Базелінський.

Він також додає, що велика перевага козаків у тому, що вони не розмовляють, що дозволяє їм вийти на будь-який ринок. За його словами, козаків, не дивлячись на український колорит, задумували як абсолютно інтернаціональних героїв, щоб жарти у мультсеріалі розуміли не лише в України.

Більше за все переглядів набрала серія, де козаки грали у футбол – Шестаков

Відсьогодні пригоди трійці можна подивитися в інтернеті. Ексклюзивні права на показ «Козаків…» у мережі придбав відеосервіс MEGOGO. За словами директора з маркетингу сервісу Івана Шестакова, саме мультиплікація користується найбільшою популярністю серед глядачів платформи.

«Зі статистики ми знаємо, що найбільше переглядів саме на MEGOGO в оригінальному мультсеріалі набрала серія, де герої грали в футбол у різних країнах світу. Тому, коли нам запропонували новий сезон «Козаків» із 26 коротких серій про футбол, ми вагались недовго. Ми знали, що цей мультфільм буде цікавий як для дітей, так і для дорослих, які виросли на оригінальних історіях про мандри та пригоди друзів-героїв», – зауважує Іван Шестаков у коментарі Радіо Свобода.

Він також додає, що показ мультсеріалу буде безкоштовним. Транслювати ж по телебаченню «Козаки. Футбол» буде телеканал «1+1», який почне показ мультсеріалу 30 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG