Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували виставку, присвячену переселенцям із Донбасу та Криму


У Дніпропетровську відкриттям виставки «Без місця», присвяченої переселенцям в Україні, розпочався фестиваль аудіовізуального мистецтва «Конструкція», що відбувається за підтримки Агентства міжнародного розвитку США (USAID).

Інсталяцію «Зал прибуття» розташували в залі очікування залізничного вокзалу «Дніпропетровськ-Південний». Витвір дизайнерів має вигляд величезного куба, що складається з різнобарвного, ніби «спресованого» одягу й взуття, що вже були у вжитку.

За словами організаторів, представників об’єднання «Культура медіальна», арт-об’єкт має нагадувати глядачам про проблеми, пов’язані з переселенцями в Україні, а також про цінність людського співчуття знедоленим.

«Хтось побачить у кубі в поспіху зібрані переселенцями речі, хтось – матеріальні цінності, через які переселенці не полишають своїх напівзруйнованих домівок, ризикуючи життям. А інша людина побачить лахміття, яке замість того, щоб викинути, в пориві співчуття люди передають вимушеним переселенцям. Куб – це позиція. І ми нею обмежені», – кажуть організатори.

Виставку доповнюють два зали з медіа-інсталяціями – «Транзитна зона» та «Зал очікування», де на десятку мультимедійних екранів та на широкому екрані демонструють відеооповіді вимушених переселенців із Донбасу та Криму, які розказують свої історії виїзду з батьківщини й адаптації до нових умов.

Організатори кажуть, що обрали залізничний вокзал «Південний» місцем для виставки не випадково: вокзал із його типовою радянською архітектурою, великим соцреалістичним мозаїчним панно та захаращеною територією бачиться їм як «місце невизначеного стану».

За офіційними даними, наразі у Дніпропетровській області налічується понад 80 тисяч переселенців із Донбасу й Криму.

XS
SM
MD
LG