Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС санкційний тиск щодо Росії опинився під тиском


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Мінськ» в обмін на зняття санкцій щодо Росії через півроку можуть змінити на прогресивне пом’якшення в обмін на поступки – експерт

Брюссель – Поки європейська співдружність розміковує над подальшою долею санкцій, а політики деяких країн ЄС закликають їх пом’якшити, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер збирається відвідати Росію. Поїздка лідера євроустанови, який і раніше закликав до «практичних» відносин з Москвою, запланована на середину червня. Однак у Брюсселі запевняють: економічний тиск на Росію триватиме, доки продовжуватиметься її агресія в Україні.

В ЄС санкційний тиск щодо Росії опинився під тиском
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тривалість європейських санкцій щодо Росії залежить від виконання Мінських угод та поваги до суверенітету України – з такою позицією голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер відвідає Росію для участі в Санкт-Петербурзькому міжнародному економічному форумі. Про це у Брюсселі заявив його речник Маргарітіс Схінас, додаючи, що саме так було вирішено минулого тижня на саміті лідерів «Групи семи».

Стосовно санкцій, відомо, що їхня тривалість чітко пов’язана із повною реалізацією Росією Мінських угод та повагою до суверенітету України
Маргарітіс Схінас

«Стосовно санкцій, відомо, що на минулотижневому саміті «Групи семи» лідери підтвердили, що їхня тривалість чітко пов’язана із повною реалізацією Росією Мінських угод та повагою до суверенітету України», – заявив Схінас, наголошуючи, що така раніше визначена позиція залишається дійсною і що це не заважає відвідуванню Юнкером міжнародного економічного форуму.

Маргарітіс Схінас додає, що запрошений на 16 червня до Росії голова Єврокомісії також скористається нагодою для інформування російського президента й ширшого кола представників влади Росії щодо перспектив нинішніх російсько-європейських відносин.

У Кремлі заявляють, що до прориву в європейсько-російських відносинах цей візит – перший з моменту впровадження європейських санкцій – не призведе.

Тим часом саме за такий прорив та пом’якшення санкцій виступають, скажімо, німецький віце-канцлер Зіґмар Ґабріель чи щойно відвіданий Путіним грецький прем’єр-міністр Алексіс Ципрас. Охочі до поступок Кремлю також Італія та Угорщина.

Мошес: цього разу санкції ще продовжать, а далі – не певен

Коментуючи в інтерв’ю Радіо Свобода ситуацію щодо перспективи санкцій, аналітик Фінського інституту міжнародних відносин Аркадій Мошес зауважує, що в ЄС проявляється «доволі потужний тиск щодо поступового полегшення санкцій». Хочуть «не повного скасування їх, а заміни позиції «за виконання «Мінська» буде повне зняття санкцій» іншою схемою, а саме: «санкції знімаються прогресивно, в обмін на поступовий прогрес щодо Мінських домовленостей». Такий перехід наразі ще неможливий, хоча через півроку позиція ЄС може змінитися, каже аналітик.

«До кінця червня, коли має бути ухвалене рішення, (країни ЄС) навряд чи встигнуть щодо цього домовитися. Тож гадаю, санкції, найімовірніше, цього разу будуть продовжені. Однак, безумовно, жодної впевненості щодо того, що станеться через півроку, у мене немає і не може бути», – каже фінський експерт.

Не бачу жодних причин, чому ми повинні символічно демонструвати Росії, що ми шукаємо контакту
Лінас Лінкявічус

Водночас відповідь Юнкера на запрошення Москви критикують в європейських колах, де відстоюють рішучу позицію щодо забезпечення економічних санкцій, впроваджених ЄС, США і «Групою семи». Скажімо, Литва, яка є членом ЄС і НАТО, дуже насторожено ставиться до Росії. Голова МЗС цієї держави Лінас Лінкявічус каже, що «візит чиновника такого рівня завжди несе в собі символічне значення, але не бачу жодних причин, чому ми повинні були б символічно демонструвати Росії, що ми шукаємо контакту». При цьому міністр закордонних справ Литви додає, що «зустріч тільки заради зустрічі лише стане «димовою завісою» для тих, хто хоче продовжувати свою неприйнятну політику».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG