Доступність посилання

ТОП новини

Політик, розвідник, адвокат – нові заступники генпрокурора Луценка


Юрій Луценко під час своєї першої прес-конференції на посаді генпрокурора України. 30 травня 2016 року
Юрій Луценко під час своєї першої прес-конференції на посаді генпрокурора України. 30 травня 2016 року

За роботою МВС у Генпрокуратурі стежитиме однопартієць міністра внутрішніх справ по «Народному фронту»

Генеральний прокурор Юрій Луценко замінив половину своїх заступників. Про нові призначення новий генпрокурор заявив на першій після призначення прес-конференції. Усі троє нових заступників, зокрема і перший заступник, раніше не працювали в системі Генпрокуратури. Експертне середовище оцінило ці кадрові рішення неоднозначно: такі кадрові рішення можуть сприяти реформуванню відомства, однак занепокоєння викликає подальша політизація керівництва Генпрокуратури.

Політик, розвідник, адвокат – нові заступники генпрокурора Луценка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Першим заступником генпрокурора став Дмитро Сторожук, який досі є народним депутатом фракції «Народного фронту». Напередодні призначення генпрокурора парламентськими кулуарами ходила інформація, що призначення першим заступником генпрокурора кандидата від «Народного фронту» є однією з передумов результативного голосування. Проте зараз Юрій Луценко запевняє, що ухвалив рішення про призначення першого заступника сам.

«Першим заступником генерального прокурора, відповідальним за додержання законності дій органами Служби безпеки України, Державної фіскальної служби, МВС, Національної поліції, Державної митної служби призначається 30-річний адвокат Дмитро Сторожук, нині народний депутат», – каже генпрокурор.

Заступником генпрокурора, який відповідатиме за питання міжнародно-правового співробітництва, зокрема і за санкційний список, Євген Єнін.

«Тридцять п’ять років, три вищі освіти, володіє трьома іноземними мовами. Працював на оперативних посадах Головного управління розвідки СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, а до останнього дня працював радником посольства України в Італії», – каже Юрій Луценко.

Крім міжнародної співпраці, Євген Єнін також координуватиме роботу державного обвинувачення та відповідатиме за зв’язки із омбудсменом.

Ще одним заступником генпрокурора, який відповідатиме за реформи у відомстві, стала Валентина Теличенко – відомий адвокат, яка свого часу представляла інтереси самого Юрія Луценка.

І трава має пробити асфальт, туди мають прийти люди з юридичною освітою поза системою прокуратури
Юрій Луценко

«Її завдання – це проведення нових конкурсів у місцеву прокуратуру. І трава має пробити асфальт, туди мають прийти люди з юридичною освітою поза системою прокуратури», – зазначає генпрокурор.

Кадрова ротація чи функціональна реформа?

Коментуючи нові призначення, позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко позитивно оцінив те, що нові заступники є людьми, які не належать до системи Генпрокуратури. За його словами, «для реформи прокуратури, для того, щоби цю систему змінити і побудувати заново – краще, коли люди не з системи».

Натомість колишній голова громадсько-консультативної ради при Генпрокуратурі Володимир Бойко наголошує, що раніше адвокатів не брали на роботу в прокуратуру – і небезпідставно.

Проблема прокуратури полягає не в тому, що там погані люди. Насправді, проблема прокуратури полягає у невизначеності функцій
Володимир Бойко

«Робота адвоката полягає в тому, щоби надавати платні послуги, передусім, підозрюваним і обвинуваченим. Тобто, ці люди апріорі, за своєю професією, мають контакти зі злочинним світом – на платній основі. І немає підстав вважати, що після зміни місця роботи ці зв’язки буде розірвано. Тому тут ще добре треба подумати… Проблема прокуратури полягає не в тому, що там погані люди. Насправді, проблема прокуратури полягає у невизначеності функцій», – наголошує Володимир Бойко.

Генпрокуратура під двопартійним контролем?

Натомість призначення першим заступником генпрокурора народного депутата оглядачі оцінили критично.

Генеральну прокуратуру політизували дві політичні партії – «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт»
Юрій Дерев’янко

«Генеральну прокуратуру політизували дві політичні партії – «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт». Абсолютно очевидно, що заангажовані політично генеральний прокурор і його перший заступник можуть робити поправку при розслідуванні тих чи інших кримінальних справ по відношенню до своїх однопартійців», – каже Юрій Дерев’янко.

Володимир Бойко звертає увагу на те, що новопризначений перший заступник генпрокурора, який серед іншого стежитиме за роботою силових структур, належить до тієї ж політичної сили, що й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков – «Народного фронту». За його словами, «фактично, вперше за всю історію незалежної України МВС залишається повністю без нагляду з боку прокуратури».

Юрій Луценко очолив Генпрокуратуру 12 травня. Перед тим Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє обіймати посаду генпрокурора особі без юридичної освіти.

На цю ж тему:

30.05.2016
Відновити довіру до прокуратури – останній шанс для Луценка – політолог Магда

«Генпрокуратура виглядає на сьогоднішній момент настільки неадекватною в нинішній ситуації в країні, що потрібні вже не еволюційні, а революційні зміни» далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG