Доступність посилання

ТОП новини

Парламент мінімізував мита на вживані автівки


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Розмитнити автомобілі з середнім і невеликим обсягом двигуна в Україні з першого липня стане в кілька разів дешевше – після змін до Податкового кодексу

Мито за ввезення вживаної автівки до України з 1 липня знижується в декілька разів, і для «малолітражки» може не перевищувати 100 євро, такі зміни до Податкового кодексу підтримала Верховна Рада. Автори законопроекту та представники коаліції наголошують, що дефіцит бюджету від таких змін не зросте, а пересічні українці – лише виграють. Позитивно сприймають новину й прості автомобілісти й професійні автоперевізники. Утім, у Міністерства фінансів є застереження до цього закону: посадовці побоюються, що державна скарбниця недоотримуватиме близько мільярда гривень на рік

Обговорення багатократного зниження ввізних мит на вживані іномарки у парламенті супроводжувалося суперечками і взаємними звинуваченнями навіть всередині фракцій: частина членів коаліції з різних причин не хотіли голосувати за нього. Однак після внесення кількох правок законопроект номер 3251 підтримали 237 депутатів. Голосували всі фракції коаліції й демократичної опозиції, крім «Опозиційного блоку», попри те, що ця політична сила постійно критикує коаліцію за підвищення податкового і митного тиску на українців.


За словами голови Верховної Ради Андрія Парубія, закон стимулюватиме розвиток ринку вживаних автомобілів в Україні та допоможе тим українцям, які хочуть придбати недорогу машину.

Найбільше знизилися мита на малолітражні бензинові автомобілі з об’ємом двигуна від одного до півтора літра: тепер за ввезення такої уживаної автівки доведеться заплатити мито від 63 до 95 євро, тобто більш ніж у 20 разів менше, ніж було дотепер. Мито на малолітражні дизельні автомобілі – зменшилося в 13 разів.

Високими залишаються мита на елітні автомобілі, з обсягом двигуна понад три літри, але й вони стали приблизно в півтора рази меншими, ніж раніше. Автори закону уточнюють, що такі митні пільги стосуються лише автівок, які відповідають сучасним європейським стандартам, тобто, випущені з початку 2010 року. Нині таких автомобілів на дорогах ЄС – переважна більшість. Російські автомобілі під закон теж не підпадають: мита на них залишаться високими. Ще один нюанс: податкові пільги діятимуть до кінця 2018 року, але у парламенті не виключають, що їх можуть продовжити.

Український бюджет від зменшення мит на вживані автомобілі не постраждає, а прості українці – виграють, сказав у розмові з Радіо Свобода член бюджетного комітету, депутат від «Народного фронту» Олег Медуниця.

Суспільний запит на зниження мит на уживані авто є вже давно. І наразі він переважив лобі окремих автовиробників
Олег Медуниця

«Зниження мита зменшить надходження до бюджету, але збільшення обсягу ввезення таких автівок – збалансує це. Щодо наповнення бюджету ми вийдемо «в нуль». Цей парламент реагує на суспільні запити гнучкіше, ніж попередні. А суспільний запит на зниження мит на уживані авто є вже давно. І наразі він переважив лобі окремих автовиробників, які «впарюють» українському споживачу якісь автомобілі з китайських запчастин із українськими назвами», – визнав депутат.

Медуниця наголошує: раніше податки і збори становили до половини вартості не нового імпортного автомобіля.

Між тим, Міністерство фінансів у своєму висновку припускає, що надходження до бюджету через митні пільги для не нових автівок можуть зменшитися удвічі, й державна скарбниця недоотримає близько одного мільярда гривень на рік, ідеться в урядовому висновку щодо цього закону. Утім, навіть у міністерстві визнають, що ринок уживаних авто має тенденцію до зростання: за дев’ять місяців минулого року українці стали ввозити й купувати у вісім разів більше вживаних закордонних автомобілів.

Депутат від БПП та член комітету з податкової та митної політики Оксана Продан наголошує, що є різні точки зору щодо впливу низького мита на бюджет, але знижувати його було необхідно, бо в Україні ввізні мита на потримані автівки були найвищими у регіоні.

Знижувати мита було необхідно, бо таких високих мит немає ні в кого з наших сусідів, і в Євросоюзі зокрема
Оксана Продан

«Ми бачили розрахунки як на користь цього законопроекту, так і проти нього. Але я точено знаю, що знижувати мита було необхідно, бо таких високих мит немає ні в кого з наших сусідів, і в Євросоюзі зокрема. Тому ми повинні були знизити вартість автомобілів для людей, дати їм змогу купувати автівки. Друга частина питання: представники Мінфіну щоразу, коли приходили на наш парламентський комітет, не могли навести однозначних цифр і щоразу плавали у своїх оцінках тієї чи іншої складової цього законопроекту», – стверджує Оксана Продан.

Василь Попик, лідер профспілки таксистів Києва, бачить у багатократному зниженні ввізних мит на уживані автівки лише позитив. І прогнозує, що українські водії, передовсім таксисти, почнуть масово пересідати на них, збільшуючи обсяги продажів.

Важливо, що найбільше знизили мита на автомобілі з об’ємом двигуна від одного до півтора літра, це найзатребуваніший клас
Василь Попик

«Це позитивне рішення. Важливо, що найбільше знизили мита на автомобілі з об’ємом двигуна від одного до півтора літра, це найзатребуваніший клас. Обсяги продажу зростатимуть. Краще купити старий Мерседес, ніж новий Ланос за ту ж суму», – підсумовує лідер таксистів.

Тим часом автомобільні брокери називають кілька підводних каменів митних пільг для іномарок. Зокрема, платити низьке мито можна лише за умови, що автомобіль не перепродується упродовж року. Тобто постачальники завозять вживану автівку, і вже їхній клієнт розмитнює її на своє ім’я.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG