Доступність посилання

ТОП новини

Війна Росії проти України і «гідне» поповнення плеяди переговірників у Мінську


Колишній президент України Леонід Кучма на переговорах у Мінську. Вересень 2014 року
Колишній президент України Леонід Кучма на переговорах у Мінську. Вересень 2014 року

Днями розпочав роботу в контактній групі у Мінську академік Сергій Пирожков, який причетний до докторської дисертації Віктора Януковича

(Рубрика «Точка зору»)

Академік Сергій Пирожков днями розпочав роботу в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи у Мінську. Про це журналістам повідомив особисто Леонід Кучма, який очолює українське представництво у цій групі: «Сьогодні туди полетить ще одна людина в якості експерта, Пирожков Сергій Іванович. Він віце-президент Національної академії наук. Останнім часом він працював послом багато років, був членом групи щодо Придністров’я. Так що він в таких процесах розбирається».

І справді, Сергій Пирожков у різні роки керував Національним інститутом стратегічних досліджень, був послом України в Молдові та заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони. Це далеко не вичерпний список відповідальних посад, які він обіймав, і місій, які виконував. Але такий список виявиться неповним, якщо не згадати ще одну місію академіка – своєрідну, але знакову та значущу для України і світу. А саме: у 2000 році академік Пирожков був першим опонентом на захисті докторської дисертації тодішнього голови Донецької облдержадміністрації Віктора Януковича.

Академік Сергій Пирожков
Академік Сергій Пирожков

Про інтелектуальний рівень доктора економічних наук, «проффесора» Януковича багато розповідати не треба – він усім добре відомий. Так само, як і його рівень знання економіки та вміння керувати нею – що стало однією з головних причин «вимивання» золотовалютних резервів України (на момент початку президентства Віктора Федоровича – близько 30 мільярдів доларів США, на момент його втечі – 14 мільярдів) і нинішньої економічної кризи. Втім, про свої статки Янукович умів дбати, проте робив це на рівні кримінального пахана…

Про те, що «докторська дисертація» Януковича є нікчемною за змістом і формою, представники наукової спільноти неодноразово писали, вперше у 2003 році, а потім і в 2010-му, і в 2014-му. Жодних результатів, які б містили будь-яку наукову новизну, не кажучи вже про принципову (а це обов’язково для докторської) новизну, у цій роботі не було. І жодного розв’язання якоїсь важливої наукової проблеми. Одним словом, відверта халтура, яку, втім, сам Янукович не міг створити, виходячи з рівня своїх знань і вміння викладати свої думки. Існують обґрунтовані підозри, що зазначена «докторська дисертація» була або куплена, або зроблена іншими людьми в той час, коли Янукович посідав відповідальні владні посади та мав у своїх руках відповідні фінансові й адміністративні ресурси.

Як вважають ті українські вчені, які не задіяні у жодних владних ігрищах, а натомість займаються своєю прямою справою, тобто наукою як специфічним різновидом діяльності та як соціальним інститутом, «Янукович – найбільш знакова постать корумпованої науки на всьому пострадянському просторі». З цим важко не погодитися, зважаючи на діяння «проффесора».

Принагідно зауважу: Міністерство освіти й науки досі не спромоглося поставити й вирішити питання щодо позбавлення наукового ступеня та наукового звання так званого «науковця» Януковича. І президія Національної академії наук – членом якої є Сергій Пирожков – також мовчить.

Відтак постає закономірне запитання: чи бачив академік Пирожков тоді, у 2000-му, всі «чесноти» зазначеної «дисертації»? Якщо не бачив, то його не можна підпускати до переговорів у Мінську як людину, нездатну бачити й аналізувати самоочевидне. Якщо бачив, то тим більше йому не місце ані в Мінську, ані деінде на відповідальних посадах – бо це означає, що академіка можна, маючи певні ресурси, «вмовити» робити «правильні» не для країни, а для когось і чогось іншого речі. Ну, а те, як добре уміють «умовляти» кого їм потрібно високопоставлені російські представники, чудово відомо…

Звичайно, Пирожков був не єдиним опонентом на захисті «докторської дисертації» Януковича; там фігурують іще й професори Амітан та Борщевський, але вони (принаймні, поки що) не задіяні у виконання відповідальних державних справ.

Хоча, з іншого боку, якщо головним переговірником від України у Мінську є Леонід Кучма з усіма «чеснотами» своєї політичної біографії (включно із призначенням свого часу прем’єром України Віктора Януковича), то й, можливо, академік Пирожков там на місці…

Сергій Грабовський – кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Сергій Грабовський

    Публіцист, політолог, історик, член Асоціації українських письменників, член-засновник ГО «Київське братство», автор понад 20 наукових, науково-популярних та публіцистичних книг, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник відділу філософських проблем етносу та нації Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної академії наук України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG