Доступність посилання

ТОП новини

Недостатньо мати антикорупційні норми на папері, вони мають діяти – очільник Тransparency International Хосе Уґас


©Shutterstock
©Shutterstock

«Наразі український уряд підготував та запровадив набір правил. Нині потрібна політична воля, щоб застосувати ці правила»

Україна запровадила зміни до законодавства, які дають змогу судити та притягти до відповідальності Віктора Януковича та його оточення за корупцію та виведення коштів з України, і тепер для цього потрібна лише політична воля, заявив у ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода керівник світової мережі Тransparency International Хосе Уґас, який нині перебуває з робочим візитом в Україні. Він порівняв нинішні виклики щодо переслідування за корупцію колишньої політичної еліти ситуацію в Україні з ситуацією десятирічної давнини у Перу, коли Хосе Уґас як прокурор брав участь у розслідування справи колишнього прем’єра країни, якого екстрадували та засудили за порушення прав людини. Очільник Тransparency International не виключає, що Україні треба створити спеціалізований антикорупційний суд, щоб судовим справам проти корупціонерів не завадила корумпованість самої судової системи.


– Пане Уґас, які виклики у боротьбі з корупцією є нині пріоритетними для України?

Серйозні корупційні схеми були побудовані в цій країні у період діяльності минулого режиму. Неймовірну кількість коштів розікрали. Ці факти треба відповідально розслідувати і передати органам правосуддя. Особливо це стосується справи Віктора Януковича

– Серйозні корупційні схеми були побудовані в цій країні у період діяльності минулого режиму. Неймовірну кількість коштів розікрали в Україні та вивели за кордон. Ці факти треба відповідально розслідувати і передати органам правосуддя. Особливо це стосується справи Віктора Януковича, який втік з України та не реагує ні на які звернення. Ми сподіваємося, що нова українська влада докладе максимальних зусиль і застосує всю політичну волю для повернення активів, які були вкрадені в Україні, та для того, щоб передати правосуддю Януковича та інших осіб, щоб провести розслідування та підтвердити їхню причетність до злочинів, які мали місце в той період.

– Як Тransparency International може співпрацювати з Україною у справах щодо корупційних дій екс-президента Віктора Януковича та його оточення? Чи Україна ще не втратила можливість підтвердити його провину в суді та повернути до України його активи?

Нині потрібна політична воля, щоб застосувати ці правила та змусити їх працювати. Недостатньо мати потрібні норми на папері, якщо вони не працюють у реальності! І ми підтвердили українському урядові свій твердий намір підтримати зусилля щодо допомоги Україні

– Наразі український уряд підготував та запровадив набір правил, він є досить цікавим, і ми сподіваємося, що він допоможе вирішити частину проблеми. Ось що ми зараз висловили урядові, міністру юстиції, президенту та генеральному прокуророві – те, що нині потрібна політична воля, щоб застосувати ці правила та змусити їх працювати. Недостатньо мати потрібні норми на папері, якщо вони не працюють у реальності! Зараз вкрай необхідно, щоб це сталося. І ми, міжнародна організація громадянського суспільства, яка має представників у більш ніж сотні країн, підтвердили українському урядові свій твердий намір підтримати зусилля щодо допомоги Україні, щоб за корупційні практики відповідали перед правосуддям, а також допомогти повернути вкрадені активи настільки швидко, наскільки це можливо.


– Українські журналісти публікують численні свідчення того, що чинна влада у державі не має політичної волі для реальної боротьби з корупцією. І навіть якщо справи проти корупціонерів доходять до суду, то це не дає результату, бо судова система теж є корумпованою. Наскільки хорошою ідеєю, на Вашу думку, є створення у цій ситуації спеціалізованого антикорупційного суду, в якому попервах працювали б іноземні фахівці?

Антикорупційний суд – хороша ідея. Вона була ефективною у моїй практиці
Українська влада говорить про свою готовність теж створити таку інституцію

– Антикорупційний суд – хороша ідея. Вона була ефективною у моїй практиці. Я – перуанець, і в нас була окрема юрисдикція для антикорупційних справ, яка займалася, зокрема, справою колишнього прем’єра Перу Альберто Фухіморі (у 2007 році його заарештували та засудили за зловживання владою та за порушення прав людини – ред.). І це – спрацювало. Українська влада говорить про свою готовність теж створити таку інституцію і подбати, щоб вона була дієвою. Невже на це немає політичної волі? Якщо це справді так, то ми, Тransparency International, та наша українська штаб-квартира – будемо першими, хто виявить та викриє відсутність політичної волі української влади боротися з корупцією.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG