Доступність посилання

ТОП новини

Українські волонтери у Франції: ми не знаємо Грегуара М.


Співробітники СБУ затримують чоловіка на кордоні України та Польщі. 6 червня 2016 року
Співробітники СБУ затримують чоловіка на кордоні України та Польщі. 6 червня 2016 року

У Франції поставили під сумнів версію України про «французького терориста» – Reuters

Париж – Французькі слідчі поставили під сумнів версію України про «терориста» з Франції, якого затримали на кордоні України і Польщі, коли він намагався вивезти зброю нібито для організації терактів на «Євро-2016», повідомляє агенція Reuters. На запит Радіо Свобода у МВС Франції відповіли лаконічно: не розголошуємо інформацію, бо триває слідство.


«Цей молодий чоловік невідомий французькій розвідці, і слідчі органи наразі схиляються до думки про можливу справу із контрабандою зброї», – заявив прокурор міста Нансі Тома Пізон у телефонній розмові агенції Reuters.

Раніше СБУ повідомляла, що 25-річний Грегуар М. приїхав до України як волонтер, але передусім налагоджував контакти з представниками військових формувань на сході України.

Українські волонтери кажуть, що не знають Грегуара М.

Українські волонтери у Франції кажуть, що знають усіх людей, які надсилають допомогу на схід України. Вони поміж собою всі пов’язані і тісно співпрацюють. Більшість таких волонтерів – це самі українці або французи українського походження. Французів без жодних родинних зв’язків в Україні, але зацікавлених у волонтерській діяльності на благо України, дуже мало, їх можна на пальцях перерахувати, тому їх знають дуже добре.

Саме французьких волонтерів дуже мало і ми всіх їх знаємо. Тому ми б точно хоча б чули про нього. Я впевнена майже на 99,9%, що ця людина нічого спільного з волонтерством не має

«Саме французьких волонтерів – французів – дуже мало, і ми всіх їх знаємо, навіть якщо вони живуть на іншому боці Франції. Тому ми б точно хоча б чули про нього. Я впевнена майже на 99,9%, що ця людина нічого спільного з волонтерством не має. Також я не думаю, що в цілому ця ситуація вплине на волонтерський рух у Франції, тут всі один одного знають і вже довіряють тим волонтерам, з якими вони працюють», – розповідає одна з волонтерок у Франції, яка попросила не називати її ім’я з міркувань безпеки.

Вона каже, що всі волонтери, які допомагають українським військовим, стараються не називати своїх імен, бо потім вони починають отримувати погрози і просто агресивні повідомлення у соцмережах.

Фермер-контрабандист?

Тим не менше, затримання молодого француза викликало зацікавленість французьких ЗМІ, які відразу оприлюднили інформацію про те, що Грегуар М. жив у невеличкому селі і займався фермерством. Сусіди про нього не готові й лихого слова сказати, мовляв, знають його лише як вихованого і спокійного чоловіка.

Поки офіційний Париж шукає «терористичний слід» за французом в Україні, в самій Франції все більше говорять про загрозу терактів і ледь не щодня проводять тренування на випадок нападів під час «Євро-2016», яке розпочнеться вже за два дні. Експерти кажуть, що така інформаційна насиченість викликає занепокоєність у французів.

Солдат патрулює фан-зону у Ніцці. 8 червня 2016 року
Солдат патрулює фан-зону у Ніцці. 8 червня 2016 року

«Ви знаєте, я останнім часом намагаюся уникати натовпів. Бо коли хтось почує якийсь незрозумілий шум чи петарду, хтось скаже, що боїться, і люди починають бігти в різні боки, і створюється справжній хаос. Це мене більше непокоїть, ніж теракт», – розповідає психолог Каміль Латковскі.

Вона стверджує, що поки більшість французів лишається спокійною, бо теракти відбулися лише у столиці, а Париж – це лише одне із французьких міст.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG