Доступність посилання

ТОП новини

Газ, яйця, штовханина і майже тисяча спецпризначенців – у такий спосіб у Львові вирішували проблему зі сміттям


Протестувальники намагаються зайти до Львівської міської ради, 9 червня 2016 року
Протестувальники намагаються зайти до Львівської міської ради, 9 червня 2016 року

Сьогодні у Львові міську раду посилено охороняли спецпризначенці з різних областей

Львів – Сьогодні сесію Львівської міської ради збирали на тлі штовханини, на вході у Ратушу був розпилений сльозогінний газ. Ніхто не постраждав і нікого правоохоронці не затримали. Громадські активісти, які назвались представниками УНА-УНСО, організації «Сокіл», намагались пройти у сесійну залу, але вхід у приміщення перекрили спецпризначенці поліції. Відтак засідання міськради не відбулось, а на ньому мали розглядати питання про ситуацію зі сміттєзвалищем, яке далі продовжує горіти. Кому ж було вигідно те, що відбувалося в центрі Львова, і для чого у місті продемонстрували силу поліції?


Ще за кілька годин до почату сесії міськради на площу Ринок під’їхали новенькі автозаки, з яких вийшли десятки озброєних нацгвардійців та силовиків з інших підрозділів поліції. Вони зайшли у приміщення міськради, а також розташувались по всій центральній площі міста. Десятки машин, автобусів можна було побачити не лише на площі Ринок, але й довкола неї. Перед Ратушею зібрались два малолюдні пікети, прийшли і громадські активісти від організацій УНА-УНСО і «Сокіл», а також представники ВО «Свобода», зокрема й депутати міської та обласної рад.

На відкрите засідання сесії міськради пропускали за посвідченнями. А в коридорі вже вишикувались спецпризначенці. Тим часом розпочалась сесія міськради, на якій не було міського голови Андрія Садового. Громадські активісти хотіли пройти у сесійну залу, але вхід їм заблокували спецпризначенці. Трішки штовханини, жбурляння яєць у бік правоохоронців, розпилення сльозогінного газу. Ті, хто був на місці, кажуть, що газ із балончика пустив хтось зі сторони активістів.

Штовханина і сльозогінний газ у міській Ратуші Львова (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00


Натомість представник УНА-УНСО запевняв: «Це від них був газ, від поліції, ми не кидали. Чому ми тут? До нас звернулись люди з різних організацій, просили захисту, тому ми зреагували і прийшли».

Представники УНА-УНСО прийшли під стіни Ратуші з вимогою відставки міського голови Андрія Садового і притягнення його до кримінальної відповідальності через ситуацію на Грибовицькому сміттєзвалищі. Депутати міськради сесію закрили, як пояснили, через провокацію.

У Львові була спроба захопити владу?

Коментуючи ситуацію, начальник обласної поліції Дмитро Загарія повідомив Радіо Свобода, що охорону посилили, оскільки з таким проханням до правоохоронців звернувся Андрій Садовий. Мер прийшов у міськраду близько 11-ї години, коли конфлікт уже стих і частина спецпризначенців вийшла з приміщення ради і залишила площу Ринок. Андрій Садовий свою відсутність на сесії пояснив тим, що був на судовому засіданні, де розглядалась справа щодо бійця, який кинув гранату на його подвір’я.

В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода Андрій Садовий зазначив, що ввечері був поінформований спецслужбою, що буде спроба захоплення міськради і намагання зірвати сесію.

«Тому я звернувся до керівників поліції і СБУ, щоб вони забезпечили порядок у місті, згідно з чинним законодавством. Я просив мінімально, щоб не створювати напруження, у міській раді була належна кількість людей. Якби їх не було, то пролилась би кров. Були виставлені посилені служби поліції, залучили хлопців з Нацгвардії. Добре, що вони були, бо депутатів би побили, а там велика частина жінок. Це все було організовано ВО «Свобода», яка пропускала своїх прихильників, які влаштували безлад у міській раді, УНА-УНСО, яке прорвалось і використало сльозогінний газ і розлили якусь суміш. Львів такого ще не пригадує. Якщо вони використали сльозогінний газ, то хто знає, що вони ще могли використати у сесійному залі. ВО «Свобода» хотіла силовим шляхом захопити владу у Львові», – заявив Андрій Садовий Радіо Свобода.

Тим часом представники ВО «Свобода» заперечують свою причетність до організації провокації, наголосивши, що громадські активісти прийшли просто висловити свої вимоги міському голові. Голова фракції цієї партії у міськраді Маркіян Лопачак прокоментував Радіо Свобода те, що сталося.

«Від кого міський голова нагнав правоохоронців? Всередині півтисячі правоохоронців. Якщо міський голова думає, що таким цирком влаштовує собі майданчик стартовий для президентства, то помиляється. Єдине питання, це звіт міського голови по ситуації на Грибовицькому сміттєзвалищі. 11 років, відколи він міський голова, це питання не вирішується. Він боїться вийти до людей і дати відповідь. Тоді питання у людей: а для чого нам такий міський голова?» – каже Маркіян Лопачак.

У ситуацію на сміттєзвалищі втрутився президент

Напередодні сесії депутати і представники громадськості зустрілись із міським головою і обговорювали проблеми зі сміттєзвалищем і вивезенням сміття зі Львова. Але чому мер не повідомив активістам, що зранку має намір піти спершу на судове засідання? На це запитання Радіо Свобода Андрій Садовий відповів: «З 10-ї до 11-ї йдуть депутатські запити, я попередив секретаря ради, що даватиму свідчення у суді. Близько 11-ї я був у Ратуші і вже міг вести засідання, але ніхто нікого не хотів слухати, було завдання зірвати».

Садовий: у Львові була спроба силового захоплення влади (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:29 0:00


Що саме відбулось у Львові? Для чого привезли близько тисячі спецпризначенців не лише місцевих, але й з інших регіонів? Громадський активіст «Варти-700» Наталія Шелестак вважає, що це була організована провокація. «Але для чого така ситуація? Багато силовиків без опізнавальних знаків навіть. Це ми закрили сьогодні наше відкрите місто. Ситуація незрозуміла», – каже вона.

Допоки у Львові вирішують проблему зі сміттям політичними баталіями, президент Петро Порошенко під час спеціальної наради щодо ситуації на території сміттєзвалища під Львовом доручив продовжити гасіння пожежі, яка триває, і вжити всіх заходів задля ліквідації її наслідків.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG