Доступність посилання

ТОП новини

Половина студентів-іноземців в Україні навчається українською мовою – МОН


Якою мовою навчаються в Україні іноземні студенти?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

«Якщо я приїхала до України, то мені треба вивчати українську мову» – студентка з Туркменистану

КиївАзербайджан, Туркменистан та Індія – саме з цих країн найбільше людей їде навчатися до України. Серед причин – бажання пізнати українську мову та культуру, доступність навчання та родичі або друзі, які тут живуть. Половина іноземних студентів в Україні навчаються саме українською мовою. Хоча деякі з них кажуть: якби в українських вишах навчання було англійською, це привабило б сюди більше іноземців.

В Україні навчаються майже 64 тисячі іноземних студентів зі 148 країн світу. Найбільше приїжджають із Азербайджану, Туркменистану та Індії. Найбільше закордонних студентів навчаються у вишах Харкова, Києва та Одеси. Згідно з даними статистики Міністерства освіти і науки України, майже половина студентів-іноземців протягом цього навчального року здобувала освіту українською мовою. У більш ніж тридцяти відсотків викладали російською. Англійською ж мовою навчались майже дев’ятнадцять відсотків іноземних студентів в Україні.

Мови навчання іноземних студентів в Україні
Мови навчання іноземних студентів в Україні

Студентка КНУ ім. Шевченка Нігара Хамраєва
Студентка КНУ ім. Шевченка Нігара Хамраєва

Ніґара Хамраєва з Туркменистану майже 5 років навчається в Україні. Вона вивчає міжнародне право в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, наступного року її чекає випуск. Дівчина каже, що приїхала сюди, бо її цікавила особлива тутешня культура й мова. Під час навчання вона так захопилася, що робила культурні вечори для студентів-іноземців.

«Дуже сподобалось вивчати українську мову, саме тому я обрала навчання українською мовою. Якщо я приїхала до України, то мені треба вивчати українську мову. Коли тільки почала навчатися, я взагалі її не знала. Але після підготовчого факультету я почала розуміти. Тепер я навіть співаю українською мовою», – каже Ніґара Хамраєва.

Дівчині сподобалось навчання в Україні, але після його завершення вона хоче повернутися додому й займатися в Туркменистані дипломатією. Дівчина хоче, щоб її робота була пов’язана з Україною.

Чому іноземні студенти обирають українські виші? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00


Протягом цього навчального року в університеті імені Шевченка навчалось понад тисячу іноземних студентів. Зросла також і кількість слухачів на підготовчих курсах, кажуть в університеті. Найбільш популярними серед студентів-іноземців залишаються юридичний, економічний та філологічний інститути, а також інститут міжнародних відносин. Проте вони не є універсальними, зазначає пророектор вишу, тому там вирішили змінити підхід.

«Для всіх іноземних студентів ми пропонуємо, безперечно, україномовні курси. Але за останні роки ми помітили, що, за всієї любові до рідної мови, все-таки вона не є універсальною, з нею не всі іноземні випускники зможуть працювати, тому Міністерство пішло назустріч, й університет виступив із ідеєю навчання іноземних студентів російською й англійською мовою», – зауважує проректор з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Шевченка Петро Бех.

«КПІ», англійська мова та Британська рада

Навчання англійською мовою в Україні було б перевагою для тутешніх вишів, вважає й Айзек Оппонґ із Гани. Він уже три роки навчається у Київському політехнічному інституті.

«Англійська зараз дуже популярна, тож якби тут було більше предметів цією мовою, це б привабило більше іноземців. Якщо казати про структуру навчання – було б дуже добре, якби вона була більш гнучка, якби був більший вибір дисциплін, які ти хочеш вивчати», – каже студент.

Айзеку подобається навчатися в «КПІ» – за словами парубка, тут високі стандарти й гарні можливості для розвитку.

Водночас в НТУУ «Київський політехнічний інститут» вже з наступного навчального року планують запроваджувати англійську мову навчання для іноземних студентів на п’яти факультетах.

«З першого вересня 2016 року ми запроваджуємо п’ять пілотних проектів: на факультеті аерокосмічних систем, інформаційних технолоій, електроніки, прикладної математики та в механіко-машинобудівному інституті», – каже директор центру міжнародної освіти НТУУ «КПІ» Володимир Коваль. Він також додає, що з вересня 2017 року англійською матимуть змогу навчатися іноземні студенти на всіх факультетах.

За його словами, проект реалізується за сприяння Британської ради в Україні – спеціалісти допоможуть викладачам розробити методологію, як правильно викладати студентами іноземною мовою.

«За допомогою British Council ми плануємо підготувати викладачів-тренерів, а вони будуть тягнути свої факультети в удосконаленні англійської мови», – зазначає директор центру міжнародної освіти «КПІ».

НТУУ «Київський політехнічний інститут»
НТУУ «Київський політехнічний інститут»

У Міністерстві освіти та науки в Україні кажуть: на сьогодні, за новими ліцензійними умовами, окремої ліцензії для навчання іноземних громадян немає. Проте, щоб викладати у студентів із інших країн іноземною мовою, викладачі повинні мати сертифікат відповідно до Загальноєвропейської рекомендації з мовної освіти (на рівні не нижче ніж В2) та відповідні сертифікати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG