Доступність посилання

ТОП новини

Кремлівські «тролі» у польській інтернет-мережі зосередилися на Україні – польські аналітики


Кремль не переконує поляків полюбити Путіна, але намагається налаштувати їх проти українців

Варшава – Кремлівські «тролі» розгорнули у польському інтернет-просторі масштабну кампанію з дискредитації України та українців. Польські аналітики зауважують, що хвиля безпрецедентної антиукраїнської пропаганди у мережі піднялася у 2013 році, невдовзі після того, як на київському Майдані розпочалися протестні акції. Щоб переконати поляків у тому, що українці – їхні запеклі вороги, інтернет-«тролі» сотні тисяч разів повторюють тези теперішньої кремлівської влади.

Матеуш Баєк, редактор польського інтернет-порталу kaukaz.pl, має нетипове хобі. Він – мисливець на російських інтернет-«тролів», які впродовж останніх двох років надзвичайно активізувалися в польському сегменті світової мережі.

Одним із найбільш яскравих прикладів кремлівського «тролінгу» у Польщі Баєк вважає інтернет-форум російського польськомовного радіо Sputnik Polska. За його словами, кремлівські «тролі» масово з’явилися на сторінці радіо пізньої осені 2013 року.

«Я зауважив, що 24 листопада 2013 року, тобто через три дні після початку Майдану, на цьому сайті раптом з’явилися коментарі, написані з сотень нових профілів, які були засновані у соціальних мережах протягом кількох останніх днів. Усі ці нові користувачі активно коментували зміст статей, мали у мережах сотні приятелів, наприклад, в Індії , в Туреччині, але не мали у Польщі», – розповідає Баєк.

Редактор каже, що фейкові профілі зникали після того, як він звертав увагу на їхній підозріло короткий вік. Утім, замість них на форумі негайно з’являлися інші, ще новіші «тролі» під вигаданими іменами.

Любитель полювання на «тролів» розповідає, яким чином він їх викриває: «Трапляється, що «троль», який має польське прізвище, раптом починає писати не польською, а якоюсь іншою мовою, скажімо японською, тобто він забув перемкнутися з японського логіну на польський. Два місяці тому у мене трапилася саме така ситуація».

«Полювання» в мережі – це «спорт» не для людей зі слабкою психікою, адже «тролі» дошкульно ображають, погрожують
Матеуш Баєк

Баєк не приховує, що «полювання» в мережі – це «спорт» не для людей зі слабкою психікою, адже «тролі» дошкульно ображають, погрожують тим, хто їх демаскує. Дорікаючи польському редактору за його проукраїнську позицію, кремлівські «тролі» називають його «бандерівцем». Тому, наголошує Баєк, варто пам’ятати, що, полемізуючи з «тролем», насправді дискутуєш не з реальною людиною, а з віртуальним образом, створеним спеціально для того, щоб сіяти ворожнечу.

Гібридна війна за душі поляків

Головне завдання кремлівського інтернет-«тролінгу» у Польщі – руйнування польсько-українських відносин. У цьому переконана Юстина Прус, аналітик із Польського інституту міжнародних справ. На цьому вона наголосила під час дискусії «Гібридна війна за душу», організованої у Варшаві Центром польсько-російського діалогу та порозуміння.

Чим кращі стосунки Польщі з Україною, тим складніше Кремлеві діяти
Юстина Прус

Прус розмірковує: «Навколо України зосередився геостратегічний конфлікт, який ми спостергіаємо вже кілька років. Чим кращі стосунки Польщі з Україною, тим складніше Кремлеві діяти в цій частині Європи, тож в інтересах Кремля зіпсувати ці стосунки».

Намагаючись розсварити поляків з українцями, інтернет-«тролі» наполегливо експлуатують питання складного історичного минулого двох народів, передусім – волинської трагедії.

«Тролінг» став важливою складовою пропаганди Кремля, тому його треба називати саме кремлівським, зазначає Юстина Прус. Вона каже, що у випадку такого «тролінгу» в Польщі цілком слушна думка британського аналітика Бена Німмо про чотири принципи кремлівської пропаганди.

«Це принципи так званих чотирьох D», – пояснює польський аналітик. За її словами, перше D – це Dismiss, тобто заперечення і нівелюваня очевидного факту. Прус говорить: «Саме це ми спостерігаємо в російських ЗМІ, а відтак і в усьому російському інтернет-просторі, в соціальних мережах. Скажімо, Захід твердить, що російські війська є в Україні, а російські ЗМІ – що їх там нема. Кремлівські «тролі» повторюють це у мережі сотні тисяч разів, намагаючись таким чином переконати у цьому користувачів інтернету».

Наступний принцип кремлівської пропаганди – Distort , що означає перекручування, додавання до інформації про реальні факти якихось вигадок.

Третє D – це Distract, тобто відвернення, розпорошення уваги. «Якщо хтось у чомусь тебе звинувачує, то ти його звинувать у тому ж», – пояснює Юстина Прус.

І нарешті четверте D – Dismay, або ж залякування. «Це погрози в мережі, «тролінг», і навіть обіцянки фізичної розправи в реальному, а не віртуальному світі», – говорить польський аналітик.

За словами Юстини Прус, найвідомішим у Польщі прикладом цькування інтернет-«тролями» людини, яка стала їм на перешкоді, є історія Марціна-Людвіка Рея. «Це – людина, яка з власної волі, на громадських засадах займається вивченням прокремлівських впливів та антиукраїнської пропаганди у Польщі. Він робить це в мережі «Фейсбук», займається цим професійно і чесно», – говорить експерт.

Саме у помсту за свою діяльність Рей став жертвою активної кампанії з очорнювання як в інтернет-мережі, так і в реальному житті. Його профіль на «Фейсбуці» неодноразово блокували, на його адресу лунали погрози. Дійшло навіть до того, що у селі, де він живе, хтось розкидав листівки, в яких його звинувачували у педофілії, причому імена дівчаток, яких він начебто використовував, – Євра та Азія, що фактично було натяком на євразійський слід у цій кампанії дискредитації.

Крім цього, зазначає експерт, кремлівські «тролі» застосовують у польському сегменті соцмереж такий перевірений спосіб, як створення псевдопрофілів. Аналітик розповідає: «Вони вдають якусь конкретну особу або організацію. Тобто спершу блокують справжній профіль, потім створюють фальшивий, в якому, скажімо, міняють одну літеру у прізвищі».

Коментарі «тролів» та їхні вигадані імена на інтернет-форумах дуже часто повторюються
Юстина Прус

Юстина Прус ділиться своїми спостереженнями: «Я зауважила, що коментарі «тролів» та їхні вигадані імена на інтернет-форумах дуже часто повторюються. Більше того, під статтею на якусь тему вже через півтори хвилини після її публікації з’являється текст обсягом у півтори сторінки, який спростовує думки автора. Неможливо, щоб хтось аж так швидко писав такі великі коментарі».

Загалом, резюмує Юстина Прус, кремлівські «тролі» не закликають поляків любити Путіна, та вони наче мантру повторюють думки теперішньої російської влади про Україну. Тим самим Кремль намагається знеохотити поляків до підтримки українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG