Доступність посилання

ТОП новини

Стан мереж чи «ліквідація» СЕС – хто має відповідати за масові отруєння?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

«На державу спиратися і казати, що вона дуже погана, всі вміють» – експерт

Хто винен у масових отруєннях в Ізмаїлі Одеської області? За офіційними повідомленнями, нещастя сталося через старі комунікації, до яких потрапила заражена вода після злив. Але є думка, що реформа, започаткована урядом, призводить до ліквідації санепідемстанцій і втрати контролю над сферами життєдіяльності. В Ізмаїлі до лікарів звернулося понад чотири сотні місцевих мешканців. Звернення тривають, але ситуація стабілізувалась і їх небагато, зазначає міський голова. Та хто має відповідати за аварійний стан комунікацій і несвоєчасне виявлення інфекції у воді?


В Ізмаїлі станом на 15:00 20 червня до лікарень звернулось 411 людей, на стаціонарному лікуванні залишилось189, серед них – 108 дітей.

Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

«Нищенням галузі громадського здоров’я» називає реформу уряду щодо реорганізації Державної санітарно-епідеміологічної служби Ольга Богомолець, народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я. У рамках реформування з’явилася нова структура – Держпродспоживслужба, яка об’єднує в собі функції і повноваження Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів, Державної санітарно-епідеміологічної служби. Підрозділи СЕС, згідно з реформою, мали б бути значно скорочені, а служба – перестати існувати як окрема структура. За аргументами урядовців, через свою неефективність і корумпованість. Власне, нова структура подібна до тих, які діють у європейських країнах.

«СЕС не ліквідована, вона в стані ліквідації, свої функції вона певною мірою виконує. Але, звичайно, ухвалення рішення по ліквідації в 2014 році і загальна дискусія навколо функцій СЕС… призвели до того, що система епіднагляду перебуває в розхитаному стані.Проте спалах, який стався, не є виключно на рахунку СЕС», – зазначає Ігор Перегінець, колишній заступник міністра охорони здоров’я.

Він зауважує, що у випадку з Ізмаїлом місцеві органи спрацювали «на відмінно» у реагуванні на епідемію.

Грошей на модернізацію мереж у місті немає

Лікують хворих за рахунок міського бюджету, приблизна сума витрат – півмільйона гривень, зауважує міський голова і додає, що проблем із санепідемстанціями не виникало, ліквідація в Ізмаїлі їх не торкнулась і служба працює, як і раніше – бере аналізи води щодня. А от що робити із застарілими комунікаціями, у місті поки що не уявляють, сподіватимуться на підтримку на державному рівні, зауважує міський голова Андрій Абрамченко.

«На 80% мережі міста Ізмаїл зношені. Кожного року ми робимо великий обсяг робіт, але цього недостатньо. Ми будемо звертатись по допомогу до держави та області. У нас 360 кілометрів водопровідних мереж. Ізмаїл є містом обласного значення із населенням близько 80 тисяч, лише в 3 рази за площею менший від Одеси», – наголосив у коментарі Радіо Свобода міський голова Ізмаїлу.


Тарифи зростають, але це не йде на ремонт мереж

Подібна ситуація загрожує будь-якому регіону в Україні. По країні більше ніж 70% мереж зношені або потребують реконструкції, зазначає колишній заступник міністра з питань ЖКГ Олександр Мазурчак. Питна вода в Києві постраждати від дощів не може, так само переважно й у великих містах, зазначає він. У найбільшій зоні ризику перебувають населені пункти без водогону, і ті, хто користується колодязями, додає він.

Реконструкція і заміна мереж – це бюджет розвитку. Він повинен плануватися в містах
Олександр Мазурчак

«Зараз тарифи підіймаються, але в тарифах немає капітального ремонту і реконструкції мереж. Тому що вони будуть ще вищі, набагато. Там такої статті немає. Реконструкція і заміна мереж – це бюджет розвитку. Він повинен плануватися в містах і за бюджет розвитку якраз треба робити заміну тих мереж», – зауважує Олександр Мазурчак, колишній заступник міністра з питань ЖКГ.

«Не вистачає – підіймай податки» експерт

Дбати про стан мереж – обов’язок виключно місцевої влади, зазначає директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак. У рамках децентралізації держава надала місцевим бюджетам чималі можливості для збільшення доходів, каже експерт. У тому числі й можливість регулювати податки, наголошує він.

Там, де органи місцевого самоврядування адекватні, там роботи йдуть. А там, де починають бавитися у того, хто більшого хабаря дасть, маємо ситуацію такого плану
Юрій Ганущак

«Там, де органи місцевого самоврядування адекватні, там роботи йдуть. А там, де починають бавитися у того, хто тільки більшого хабаря дасть, маємо ситуацію такого плану або трагедію у Львові, це абсолютно пов’язані речі. Тепер кивати на державу є абсолютно недоречно. Величезні гроші пішли на місця. Для розуміння, Львову це 600 мільйонів додатково, це десь ще 25%. Не вистачає – піднімай податки, що поробиш. Доводь мешканцям, що ці гроші не будуть украдені, і люди адекватно поставляться. А на державу спиратися і казати, що вона дуже погана, всі вміють», – каже експерт з питань місцевого самоврядування.

Юрій Ганущак наголошує, що санстанції не були ліквідовані, а стали більш врегульовані, і права робити приписи в них ніхто не забирав. Виникнення масових отруєнь – це недбальство або з боку працівників СЕС, або місцевої влади, переконаний він. Експерти зауважують, що у випадку рясних дощів перевірка та контроль стану води має бути ще ретельнішим.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG