Доступність посилання

ТОП новини

«У Клюєва має бути реальна тіньова бухгалтерія Партії регіонів» – Луценко про обшук


Віктор Янукович (ліворуч) та Андрій Клюєв. Архівне фото
Віктор Янукович (ліворуч) та Андрій Клюєв. Архівне фото

«Дали їм втекти, а зараз героїчно борються з тими, кого все одно посадити не зможуть» – депутат

Генпрокуратура проводить обшуки у приміщеннях, що належать посадовцям часів президенства Віктора Януковича. Слідчі дії проводяться у восьми приміщеннях. Громадськості стало відомо про обшуки в маєтках екс-голови адміністрації президента Андрія Клюєва і колишнього заступника секретаря РНБО України Володимира Сівковича. В прокуратурі не розголошують подробиць, кажуть, що слідчі дії тривають.


Збирались до Клюєва, а ледь не виламали ворота в Ляшка!.. Виявилось, що депутат мешкає по сусідству із екс-головою Адміністрації президента. Охорона будинку Олега Ляшка, який обнесений величезним парканом, розбудила господаря, після чого з’ясувалось, що слідчі помилились.

«Ви в сьомій ранку мені подзвонили, щоб сказати «обшук», а потім «дуже дякую»… Анекдот якийсь. От було б прикольно, якщо б ви ще двері виламали», – з такими словами зустрів народний депутат слідчих із Національною гвардією.


Де зараз Андрій Клюєв слідству невідомо, він перебуває у розшуку в Україні з лютого 2014 року. Із того, що оприлюднила ГПУ – дозвіл на обшук був виданий Печерським судом у справі щодо розгону Майдану. Андрія Клюєва підозрюють у перевищенні службових повноважень та незаконному перешкоджанню проведенню мітингів.


Обшуки через 2,5 роки після злочину?

Депутати Верховної Ради називають ці дії несвоєчасними. Адже після подій на Майдані минуло понад 2 роки і знайти викривальні документи шансів небагато, зазначає парламентар Віктор Балога.

«Дали їм втекти, а зараз героїчно борються з тими, кого все одно посадити не зможуть. А тих, кого садити треба, вперто не помічають», – пише він.


Схожої думки дотримується і депутат Сергій Лещенко, він зазначає, що сприймає цей обшук цинічно.


А от Ігор Луценко, член комітету Верховної Ради з протидії корупції сподівається, що все ж таки слідчим вдасться знайти корисні документи.

Реальні політичні хабарі проходили не по тих паперах, які ми в інтернеті спостерігаємо
Ігор Луценко

«Дійсно, треба було довести до кінця справу щодо розгону Майдану. Крім того, у Клюєва має бути реальна тіньова бухгалтерія Партії регіонів, а не та господарська, яку ми бачили в інтернеті, там, де на бензин дрібні видатки. Реальні політичні хабарі проходили не по тих паперах, які ми в інтернеті спостерігаємо. Те, що якісь обшуки десь відбуваються, це не обов’язково дасть процесуальний результат і що це обов’язково має спільне з наведенням порядку і встановленням справедливості. Тому треба не поспішати з радістю, якщо вона в когось є», – наголошує депутат Ігор Луценко.

Підприємства Клюєва працюють досі – журналіст

Злочини, які наразі інкримінують Андрію Клюєву, пов’язані виключно із політикою. Хоча, зокрема, журналісти неодноразово доводили своїми розслідуваннями, що за плечима екс-посадовця могли бути й економічні зловживання. Цілий розділ на сайті «Янукович.інфо» антикорупційники присвітили наведенню фактів участі в корупційних схемах братів Клюєвих.

Журналістка Ганна Бабінець проводила розслідування щодо сонячних електростанцій, які розташовані в трьох областях України і належать братам Клюєвим. Вона довела, що посадовці створили, через ухвалення законів, низку преференцій лише для свого бізнесу, через що держава втрачала чималі кошти. Розслідування вийшло в ефір у 2011 році і досі жодна правоохоронна структура не зверталась до Бабінець за свідченнями чи матеріалами розслідування.

Я не знаю, чи заведені саме справи по «сонячному бізнесу». Компанії «Актив Солар» й інші схожі, не припиняли існування
Ганна Бабінець

«Я не знаю, чи заведені саме справи по «сонячному бізнесу». Значна його частина працювала у Криму і доля тих електростанцій мені наразі невідома. А ті, що працювали в Миколаївській, Одеській області так само досі й працюють. Там був контракт на досить тривалий час і, наскільки мені відомо, нічого не змінювалось. Ці компанії «Актив Солар» й інші схожі, вони не припиняли існування», – зазначила в коментарі Радіо Свобода журналістка.

Брати Андрій та Сергій Клюєви перебувають у внутрішньому розшуку по лінії МВС в Україні.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на початку квітня повідомив, що їх було внесено до міжнародного розшуку по лінії Інтерполу, але на сайті цієї організації таких осіб, розшукуваних Україною, не значиться.


Депутат Ігор Луценко зазначає, що Клюєвих, як й інших посадовців часів Януковича, так і самого Віктора Януковича, немає у списках міжнародно розшукуваних осіб, бо українські правоохоронні органи, за його словами, не можуть оформити подання за «інтерполівськими» правилами.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG