Доступність посилання

ТОП новини

Довкола «Демальянсу» гуртуються право-ліберали


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Команда Саакашвілі утрималася від участі в новому партійному проекті

Невдовзі в Україні має бути створена нова право-ліберальна політична сила, яка згуртує політиків нового покоління. Як зазначають ініціатори її створення, вона має намір ініціювати заміну правлячого класу та бути незалежною від впливу великого капіталу. Між тим, експерти доволі скептично оцінюють перспективи нового політичного проекту, зазначаючи, що йому, скоріш за все, бракуватиме популярного загальнонаціонального лідера.

Довкола «Демальянсу» гуртуються право-ліберали
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Нова право-ліберальна політична сила буде створена на базі вже існуючої партії «Демократичний альянс». Про це в інтерв’ю українським мас-медіа заявили народний депутат Сергій Лещенко та голова «Демальянсу» Василь Гацько. За їхніми словами, довкола нової політичної сили гуртуватимуться переважно молоді люди, які мають на меті витягти Україну з «олігархічного корупційного болота».

Зараз переговори про створення нового політичного проекту на завершальній стадії. В разі їх успішного завершення, установчий з’їзд може відбутися вже у першій половині липня.

Із Саакашвілі домовитися не вдалося

Попервах нову право-ліберальну партію планували створити на базі антикорупційного руху Міхеїла Саакашвілі. Проте зараз ініціатори створення нового політичного проекту визнають, що домовитися із соратниками очільника Одеської області їм не вдалося.

Василь Гацько
Василь Гацько

«Представники команди Саакашвілі сиділи за столом перемовин тривалий час. Моє враження таке, що вони ще не готові до створення нових політичних партій», – зазначив Василь Гацько в інтерв’ю «Громадському телебаченню».

Зрештою, як стверджують ініціатори нового політичного проекту, лише однієї антикорупційної складової для створення потужного політичного руху недостатньо – потрібне також позитивне бачення майбутнього.

Між тим, експерти не виключають, що внаслідок неспроможності домовитися може бути створено декілька схожих політичних проектів, які гостро конкуруватимуть між собою.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Це, знаєте, класична українська ситуація. Для того, щоби така партія – право-ліберальна, сучасна, із новими обличчями, з програмою антикорупційних і ліберальних реформ – мала шанси на успіх, вона повинна об’єднати більшість провідних представників цього руху», – каже політолог Володимир Фесенко.

Щоправда, не можна виключати, що соратникам Саакашвілі та команді, що гуртується довкола «Демальянсу», ще вдасться домовитися про створення єдиного політичного проекту.

У пошуках лідера та фінансів

Великою проблемою для нового політичного руху може бути брак загальнонаціонального пізнаваного лідера. Крім того, побудова потужної політичної сили, яка б не залежала від великого капіталу, обіцяє бути доволі складним процесом.

Надмірний романтизм може стати для них пасткою
Володимир Фесенко

«Думаю, що вони щиро хочуть поекспериментувати, щоби відмовитися від підтримки великого бізнесу. Але це буде не дуже просто. Зрештою, такий надмірний романтизм може стати для них пасткою», – зазначає Володимир Фесенко.

Віталій Бала
Віталій Бала
Вони свого часу заявляли, що давайте вийдемо на Майдан без політиків
Віталій Бала

Утім, побудову успішної політичної сили без впливу великого капіталу експерт вважає, хоча й складною, але не неможливою задачею.

Натомість політтехнолог Віталій Бала скептично оцінює перспективи нового право-ліберального-політичного проекту. За його словами, «люди, які так чи інакше це створюють, вони свого часу заявляли, що давайте вийдемо на Майдан без політиків».

Ініціатори ж створення нового політичного проекту упевнені, що в суспільстві є запит на таку політичну силу і що вона має всі шанси на проходження в парламент.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG