Доступність посилання

ТОП новини

Другий фронт: вояків б’ють у тилу. МВС заплющує очі?


Побутові й ідеологічні конфлікти за участі ветеранів бойових дій на сході викликані проросійськими настроями частини громадян і байдужістю поліції – експерти

Київ – Українські бійці, учасники війни проти російсько-сепаратистських сил на Донбасі, дедалі частіше зазнають агресії з боку окремих місцевих жителів у тилу, стверджують українські волонтери та учасники подій. Причину таких інцидентів експерти вбачають не так у проросійських настроях, які мають місце в окремих регіонах, як у безкарності, та не виключають хвилю самосудів щодо нападників. Один із останніх нападів на бійця трапився у місті Горішні Плавні на Полтавщині. Друзі та близькі потерпілих вояків та частина експертів звинувачують поліцію у бездіяльності, а час від часу – й у потуранні нападникам. У МВС такі звинувачення відкидають.


Дмитро, боєць одного з підрозділів Збройних сил України, нещодавно повернувся з зони бойових дій на Донбасі. У ніч на 26 червня він ішов вулицею свого міста Горішні Плавні – перейменованого недавно Комсомольська Полтавської області – проводжаючи свою сестру додому. Компанія з чотирьох чоловіків та п’ятьох жінок розпочала з ним суперечку, яка переросла в бійку, і нині Дмитро перебуває в лікарні з важким струсом мозку, повідомила Радіо Свобода його знайома, волонтер з міста Горішні Плавні Ксенія Бикова.

За її словами, нападники були нетверезими, на відміну від Дмитра, і вони кинулися його бити після того, як дізналися, що він брав участь бойових діях на Донбасі у складі ЗСУ.

Заяву вони прийняли лише після того, як ми пообіцяли звернутися до СБУ
Ксенія Бикова

«Правоохоронні органи реагують так, що… я навіть не знаю, яким словом це назвати. Вони заявляють, що потерпілий був п’яний (хоча він взагалі не п’є). Насправді ж п’яною була та компанія, яка на нього напала. Били жорстоко, ногами, душили, він кілька разів втрачав свідомість. Поліція не хотіла приймати заяву: мовляв, нападникам нічого не буде, тільки штраф. Заяву вони прийняли лише після того, як ми пообіцяли звернутися до СБУ. Ще одна подібна ситуація була раніше цього року – в селищі Козельщина: вояка побили саме за те, що він брав участь у військовій операції на Донбасі», – розповіла волонтер.

В нас «сепарське місто. Багато людей – з Росії, мають там родичів. До того ж, «Опозиційний блок» обіцяє прийти до влади і «зробити все по-старому
Ксенія Бикова

Ксенія Бикова вбачає причину таких конфліктів у сепаратистських настроях у Горішніх Плавнях та інших населених пунктах Полтавської області, які, за її словами, підживлюють представники місцевої влади від «Опозиційного блоку»

«В нас «сепарське місто», такий собі «мікро-Донецьк». Багато людей – з Росії, мають там родичів або зв’язки, російські знайомі впливають на них. До того ж, «Опозиційний блок» в особі місцевих політиків обіцяє прийти до влади і «зробити все по-старому», – пояснює волонтер.


Поліція: заяву брати не відмовлялися, слідство йде без затримок, учасників бійки знайшли

Водночас прес-служба головного управління поліції у Полтавській області стверджує, що поліція розслідує побиття в Горішніх Плавнях учасника бойових дій на Донбасі, та стверджує, що «інформація про відмову правоохоронців зареєструвати заяву учасника АТО не відповідає дійсності».

Інформацію за фактом цього інциденту внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за статтею 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), стверджують в управлінні МВС.

«До поліції звернувся 35-річний місцевий житель із заявою про його побиття. За твердженням заявника, на вулиці близько першої години ночі його побили сусіди», – йдеться у повідомленні.

У поліції зазначають, що заяву одразу зареєстрували, а потерпілого направили на судово-медичну експертизу.

Юрій Сулаєв, начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в Полтавській області, повідомив Радіо Свобода, що потерпілий звернувся до поліції не відразу вночі, а перед обідом наступного дня, та що учасників бійки встановили: оскільки вони теж написали заяву до поліції.


Подібні випадки у Полтавській області трапляються неодноразово. Так, днями у полтавській маршрутці виник конфлікт між ветераном української воєнної операції на Донбасі Іваном Деблюком та водієм маршрутки, який відмовляв йому у праві на пільговий проїзд.

У полтавській маршрутці побили учасника бойових дій на Донбасі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00


Представниця фірми-перевізника, просячи вибачення у бійця, продовжувала стверджувати, що водій ніяк не образив його, а просто «неправильно зрозумів» потерпілого.

Експерт: якщо не діятиме право – почнуться самосуди з боку бійців

Голова ВГО «Товариство ветеранів АТО» Кирило Сергеєв, який спеціалізується на захисті прав ветеранів української військової операції проти російсько-сепаратистських сил на Донбасі, вбачає у таких випадках небезпечні закономірності, які невдовзі можуть призвести до соціального вибуху.

Ситуація небезпечна тим, що громадяни можуть почати карати винних самі. Там, де не діє правова модель – є ризик самосуду
Кирило Сергеєв

«Такі випадки трапляються в різних областях. Два місяці тому, Одеська область, Березанський район. Ветеранові, який зайшов до кафе зі словами «Слава Україні!» – відповіли переломом щелепи. Було декілька подібних випадків. Їх поєднують два моменти: всі вони мають місце у донедавна проросійських регіонах: Полтавська область, Одещина тощо. І другий момент – небажання місцевої поліції притягувати винних до відповідальності. Ситуація небезпечна тим, що громадяни можуть почати карати винних самі. Там, де не діє правова модель – є ризик самосуду, бо радикалізм у суспільстві зростає».

За словами Кирила Сергеєва, цю проблему може вирішити лише МВС, і воно має для цього всі можливості.

Треба жорстко реагувати на кожен випадок агресії щодо бійців. У разі бездіяльності поліції «АТОшники» самі візьмуться за покарання винних
Кирило Сергеєв

«Треба жорстко реагувати на кожен випадок агресії щодо бійців. Погляньте на реакцію соцмереж щодо побитих ветеранів! Ми бачимо, що у разі бездіяльності поліції «АТОшники» самі візьмуться за покарання винних, і можете уявити, як це відбуватиметься», – озвучує активіст можливі наслідки безкарності щодо правопорушників.

Водночас у державній службі у справах ветеранів та учасників АТО наголошують, що українські бійці після повернення з фронту мають проходити психологічну реабілітацію, і це зменшить ризик виникнення конфліктів за їхньої участі.

Так, в Україні діє кілька державних центрів соціально-психологічної реабілітації бійців. Подібну роботу проводять і волонтери: на сайтах громадських організацій є назви конкретних закладів та покрокові інструкції для ветеранів, що потребують психологічної реабілітації.

За даними прес-центру української військової операції на Донбасі, в зоні конфлікту одночасно перебуває близько 60 тисяч українських бійців. Частина з них нині демобілізується та повертається до своїх родин, на передовій їх замінюють контрактники. Відповідний указ президент України Петро Порошенко підписав 24 червня безпосередньо на лінії зіткнення.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG