Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики використовують ОБСЄ як прикриття – командир розвідників


Місія ОБСЄ недалеко від Дебальцева. Лютий 2015 року
Місія ОБСЄ недалеко від Дебальцева. Лютий 2015 року

Українські військові повідомили про захоплення в полон 8 бойовиків-диверсантів

Українські військові повідомили про захоплення в полон 8 проросійських бойовиків-диверсантів. Учасники бою кажуть, що битися із противником довелося навіть на ножах – такою жорстокою булo бойове зіткнення. Ватажки угруповання «ДНР» визнають, що їхніх підлеглих взяли в полон, але говорять, що це були не диверсанти, а звичайні сапери.


Вночі в зоні АТО біля селища Водяне поблизу Маріуполя українські військові взяли в полон 8 проросійських бойовиків-диверсантів, які окопалися поблизу позицій української армії для вчинення провокацій. Таке відбувалося неодноразово, повідомів речник штабу АТО Сергій Жмурко в коментарі Радіо Свобода.

«Були дві групи, які планували здійснити провокаційні заходи щодо Збройних сил України. На цей раз випередили їх і все. Скоординували свої дії і результат очевидний. Постійно проходять ДРГ – обстрілами їх прикривають і вони проходять під наші опорні пункти з метою замінувати і так далі», – розповів Жмурко.

Захоплення полонених проходило буквально під артилерійську канонаду – вночі на одному тільки Маріупольському напрямку українську армію обстріляли майже 50 разів, а поблизу селища Широкіна по бійцях випустили півсотні мін і 40 артилерійських снарядів.

Бойовики зробили опорний пункт поблизу українських позицій – командир підрозділу

Як розповів Радіо Свобода командир одного з підрозділів, який брав безпосередню участь у військовій операції із захоплення полонених, вогонь із крупнокаліберної артилерії, забороненої Мінськими угодами, вели, зокрема, по «своїх» же.

«Як тільки ми їх вивели на нашу територію, в селище, нас одразу накрили повністю 120-ми мінами, пушками Д-30. В них була якась паніка, вони викрили свої вогневі позиції», – сказав командир.

Для розвідки і просування вперед бойовики використовують візити спостерігачів ОБСЄ на українські позиції – стріляти в такі моменти по них не можна, говорить командир. Бойовики використовують це перемир’я, щоб підвести розвідників, корегувальників і диверсантів якомога ближче до українських позицій.

«Таке було під Донецьком, таке було на Луганщині. В мене була інформація, що таке може відбутися і в нас. І коли заїхало ОБСЄ, потім група військових розвідників вийшли і вони просто зловили сепаратистів. Вони окопалися там, було дуже багато зброї, міни, дуже багато боєприпасів», – розповів командир. Бойовики вже встановили радіозв’язок із ватажками і очікували, що їх знайдуть.

Місія ОБСЄ біля Станиці Луганської. Березень 2016 року
Місія ОБСЄ біля Станиці Луганської. Березень 2016 року

За словами розвідника, бій був коротким, але жорстким, дійшло навіть до рукопашної із ножами. З українського боку втрат немає. З боку бойовиків вбито двох людей, ще вісьмох взяли в полон – усі мешканці Луганської і Донецької областей.

Полонені проходили вишкіл у російських інструкторів – диверсійна робота, робота в караулі, робота зі зв’язком

«Вони були призвані через «військкомати» Донецька-Луганська – їхні нібито «республіканські військкомати» призивають людей на війну. Як у нас хвилі мобілізації, так і в них. Полонені проходили вишкіл у російських інструкторів – диверсійна робота, робота в караулі, робота зі зв’язком. Командиром групи був 22-річний хлопець», – розповів командир.

Це були сапери – ватажок бойовиків

Захоплення бойовиків у полон визнав один із ватажків угруповання «ДНР» Едуард Басурін. Однак він назвав захоплених – саперним підрозділом. Ті, за словами Басуріна, займалися розмінуваннями, про що заздалегідь повідомляли українську сторону.

«В результаті артилерійського вогню двоє військовослужбовців загинуло, вісім отримало контузії і були взяті в полон», – заявив Басурін.


Наразі полоненні перебувають під контролем Служби безпеки України. В ефірі телеканалу «112 Україна» радник голови СБУ Юрій Тандіт привітав командира 8-го батальйону Української добровольчої армії із позивним «Червень» та інших бійців із успішною операцією.

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

«Не застосовувалася до них сила спочатку, їм запропонували скласти зброю. Троє, не двоє, відмовились це робити. Наша розвідка в межах діючого законодавства вдалася до захисного спротиву, ми не нападали першими», – наголосив Тандіт.

За офіційними даними, полонені проходили службу в так званому «9-му окремому штурмовому мотострілецькому полку морської піхоти». Найстаршому – 49 років, наймолодшому – 21 рік. Представник СБУ наголосив, що українські силовики й надалі не будуть ігнорувати бойові переміщення бойовиків поблизу українських позицій.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG