Доступність посилання

ТОП новини

Розширення ЄС ще не померло, і Brexit може надати йому нового дихання – експерти


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Він сказав очевидне. Але сказавши очевидне, ви інколи робите найбільшу політичну помилку»

Не встигли британці проголосувати за вихід із ЄС, як шотландські політики почали готуватися до нового референдуму – про вихід зі складу Великої Британії. Мета – залишити Шотландію в Євросоюзі. Це, на думку експертів, також може оживити розширення ЄС, яке нині є дуже непопулярним серед членів спільноти. А у Брюсселі тим часом заявляють, що жодного розширення найближчим часом не планується.

ЗАВАНТАЖИТИ

Нікола Стерджен
Нікола Стерджен

Перший міністр шотландського уряду Нікола Стерджен заявила, що береться до підготовки нового законодавства про незалежність Шотландії, оскільки британський референдум про вихід Британії з ЄС є «значною та істотною зміною обставин, в яких Шотландія проголосувала проти незалежності» в 2014 році. Переважна більшість шотландців проголосували тоді за те, щоб залишитися в складі Сполученого Королівства. Разом з тим, більшість шотландців хочуть залишитися в Євросоюзі. Британія проголосувала за те, щоб вийти з ЄС: 52 відсотки проти 48%, а Шотландія: 62 відсотки проти 38 на користь того, щоб залишитися.

Я маю намір докласти всіх можливих зусиль, щоб забезпечити втілення голосування людей в Шотландії
Нікола Стерджен

Виступаючи після оголошення результатів британського референдуму в Единбурзі, вона сказала: «Я маю намір докласти всіх можливих зусиль і вивчити всі можливі варіанти, щоб забезпечити втілення голосування людей в Шотландії – іншими словами, щоб забезпечити наше існуюче місце в ЄС і, зокрема, на єдиному ринку», – заявила голова шотландського уряду.

На думку експертів, які нещодавно у Празі обговорювали проблему розширення, зацікавлення Шотландії у тому, щоб залишитися членом ЄС, може вдихнути нове життя у цей процес, який нині залишається глибоко непопулярним і серед європейських політиків, і серед широкої громадськості.

Автор дослідження про стан процесу прийняття нових членів, польський журналіст та політолог Конрад Ніклевіч вважає, що головна проблема ЄС нині полягає у втраті довіри. І для того, щоб він відбувався, потрібна згода всіх членів ЄС.

Процес розширення ... став жертвою кризи довіри
Конрад Ніклевіч

«Процес розширення вирішується на зібранні країн-членів, і єдине правило, яке там діє – це консенсус. Цей процес є під повним суверенним контролем держав-членів. І нині він став жертвою кризи довіри», – вважає дослідник.

Штефан Фюле
Штефан Фюле

Колишній комісар ЄС з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле вважає, що розширення є найбільш успішною політикою ЄС, адже вона не лише робила спільний європейський простір багатшим і безпечнішим, але і призводила до трансформації суспільства. Нинішню політику, коли керівництво ЄС в особі президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера заявляє, що розширення не буде за його урядування, він припускається великої політичної помилки. Адже він позбавляє країни, які зараз є очевидно неготовими до вступу, стимулу до змін.

Про наступний крок розширення ви робите висновок на підставі поступу, здійсненого країною-кандидатом, а не на підставі ваших почуттів і вражень
Штефан Фюле

«Він сказав очевидне. Але сказавши очевидне, ви інколи робите найбільшу політичну помилку. Тому що таким чином ви позбавляєте процес його власної вартості. Адже про наступний крок розширення ви робите висновок на підставі поступу, здійсненого країною-кандидатом, а не на підставі ваших почуттів і вражень», – зауважив чеський дипломат.

Нині ЄС є в процесі переговорів про вступ із сімома країнами: Албанією, Боснією-Герцеґовиною, Косовом, Македонією, Туреччиною, Сербією та Чорногорією.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG