Доступність посилання

ТОП новини

НАТО змушене відповісти на агресію Росії в Україні – Джон Теффт


Джон Теффт
Джон Теффт

Ми всі знаємо, що Росія вторглася до Криму, що російські військовослужбовці і зброя все ще на Донбасі – посол США в Росії

8-9 липня у Варшаві відбудеться саміт глав держав НАТО. Лідери країн, що входять до Північноатлантичного альянсу, будуть вирішувати питання безпеки і співробітництва в атмосфері нових викликів – анексії Криму Росією, конфлікту на сході України і війни з «Ісламською державою». Про майбутній саміт НАТО, про Мінські угоди, про антиамериканізм в Росії та про інші питання посол США в Москві і колишній посол в Україні Джон Теффт говорив в ексклюзивному інтерв’ю з кореспондентом Російської служби «Голосу Америки» в Москві Данілом Гальперовичем і оглядачем Радіо Свобода Іриною Лагуніною.

Говорячи про можливі результати майбутнього саміту НАТО, посол Теффт заявив, що неможливо розглядати цю зустріч, не беручи до уваги нинішні обставини.

– Думаю, важливо розглядати цей саміт в контексті. А контекст такий, що пару років тому Росія вчинила агресію проти України. І з тих пір дії НАТО є відповіддю на це. НАТО – оборонний союз. Я повторюю це всюди в Росії, де я буваю. НАТО – не наступальна організація. Все, що робить НАТО зараз, – вона готується захистити членів альянсу. Це її відповідальність відповідно до статті 5 статуту організації, якщо обставини вимагатимуть застосувати цю статтю.

Все, до чого готується НАТО – це пряма відповідь на те, що сталося в Криму і на сході України в 2014 році
Джон Теффт

І все, до чого готується НАТО – документи, які зараз розробляються, кроки, які робляться, щоб зміцнити обороноздатність, – це пряма відповідь на те, що сталося в Криму і на сході України в 2014 році. Так що я очікую ретельно продуману і досить стриману відповідь, яка, однак, буде супроводжуватися пропозицією вести діалог з Росією, тому що ми б вважали за краще мати мирні відносини співпраці з Росією. Саме тому свого часу була створена Рада НАТО-Росія. Ми зустрічалися в рамках цієї Ради кілька тижнів тому. І ми готові зустрічатися і далі. Так що я думаю, ви побачите ретельно продуману і збалансовану відповідь.

– Коли російська влада чує заклик виконувати Мінські угоди, вона зазвичай відповідає, що Росія – не сторона цих угод, це її не стосується. Як ви відповісте на це?

– Я відповім, що Росія – є стороною цих угод. Росія – член «нормандської четвірки». Ми всі знаємо, що Росія вторглася до Криму, що російські військовослужбовці і зброя все ще на Донбасі. Росія – учасниця всього цього. Так що ми відповідаємо абсолютно прямо: ви – учасники, і ви маєте виконувати зобов’язання, як і українська сторона, взяті в рамках Мінських угод, про що пан Путін і пан Порошенко домовилися півтора року тому.​

– НАТО – ефективна організація? Це питання ставлять зараз багато експертів і політиків по обидва боки Атлантики.

Ми повинні бути готові до оборони, але ми повинні бути готові і до діалогу

– Я думаю, викидати на смітник щось, що працює, – а НАТО працює, – це шкодити собі. Не можна відмовлятися від стратегічної системи, від організації, в даному випадку, на мій погляд, від найефективнішого оборонного союзу, який був створений людством. І я абсолютно переконаний, що ми повинні його зберегти. Як я вже сказав: ми повинні бути готові до оборони, але ми повинні бути готові і до діалогу. Це те, що лежить в основі НАТО, і це те, що ми повинні робити.

– Коли ви їздите по Росії, ви стикаєтеся з таким антиамериканізмом, який ми бачимо на російському телебаченні?

Росіяни, як і раніше, люблять Америку

– Ні, люди зустрічають мене дуже добре. Один раз до мене звернувся студент з неприємними особистими питаннями. Але в більшості люди щасливі, що я вважаю за необхідне приїхати в Іркутськ, або в Самару, або в Тулу, або в Санкт-Петербург, щоб зустрітися з ними, щоб привезти їм невелику частку Америки. У мене немає ілюзій: люди дивляться телевізор, бачать, що їм показують. Але у багатьох людей є особисті зв’язки з Америкою – багато бували там в ділових чи приватних поїздках. Росіяни, як і раніше, люблять Америку, нашу культуру. У багатьох є особисті зв’язки з американцями, які будувалися протягом останніх 25 років. Це все не зникне так швидко.

Повну версію інтерв’ю нинішнього посла США в Росії і екс-посла в Україні Джона Теффта найближчими днями можна буде побачити на інтернет-сторінках Радіо Свобода і «Голосу Америки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG