Доступність посилання

ТОП новини

Логіка війни чи гра з Заходом – що обере Путін на Донбасі?


Президент Росії Володимир Путін обходить стрій почесної варти. Ілюстративне фото
Президент Росії Володимир Путін обходить стрій почесної варти. Ілюстративне фото

Для Путіна наразі є сенс припинити бойові дії на Донбасі, простягнути і потиснути руку Заходу – Радзиховський

Відведення озброєння на кількох ділянках лінії зіткнення з обох сторін до першого липня. Цього не виключають в Адміністрації президента України. У середу в Мінську – чергове засідання Тристоронньої контактної групи. Очікується, що ключовою темою буде питання безпеки. Експерти скептично ставляться до результатів перемовин, оскільки Кремль вперто тримається «логіки війни». Втім частина експертів вважає, що Путіну вигідне затишшя на фронті, аби продемонструвати Заходу, що він готовий до компромісу.

Логіка війни чи гра з Заходом – що обере Путін на Донбасі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сподівання на те, що на певних ділянках вздовж лінії зіткнення на Донбасі до 1 липня будуть розведені сили і відведене озброєння, висловили в Адміністрації президента після останньої зустрічі радників глав держав «нормандського формату».

Водночас представник української сторони у підгрупі з питань безпеки на переговорах у Мінську Євген Марчук в інтерв’ю «Громадському» підтвердив інформацію про те, що на одній з останніх зустрічей сторони майже домовилися про відведення підрозділів сторін від лінії розмежування на низці ділянок. Марчук наголосив, що пропозицію підтримали представники ОРДЛО і Російської Федерації. «Там домовилися й опрацьовуватимемо технологічно», – сказав він.

Втім, вогонь на лінії фронту триває, зокрема і з важкого озброєння. У прес-центрі штабу АТО повідомляють, що за минулу добу проросійські сепаратисти здійснили понад півсотні обстрілів позицій Збройних сил України. Зокрема, з кулеметів великого калібру, важких мінометів та самохідних артустановок.

У середу в Мінську зустрічається тристороння контактна група. Серед ключових питань щодо врегулювання ситуації на Донбасі – питання безпеки.

«Ключові питання – безпека, щоденні обстріли, порушення режиму тиші» – написала на сторінці у Facebook представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. Зазначивши також, що українська сторона порушуватиме питання звільнення заручників.

Росія керується «логікою війни»

Зважаючи на те, як поводять себе окремі учасники переговорів, говорити про позитивні результати можна лише з великою долею скепсису, переконаний політичний діяч, дипломат Роман Безсмертний. При цьому зазначаючи, що безпекове питання не залежить ні від України, ані від «маріонеткових ДНР-ЛНР». Кремлю, у свою чергу, наразі вигідно тримати високу температуру напруження і навіть примножувати «гарячі точки», говорить Безсмертний.

Коли намагаєтеся аналізувати логіку Кремля, ніколи не оцінюйте її зі своєї позиції – логіки миру
Роман Безсмертний

«Ви керуєтеся логікою миру, яка говорить, що треба шукати компроміси. Логіка ж війни, якою керується Кремль, каже, що треба продавлювати свої інтереси. Для того, щоб Україна була зговірлива, з точки зору Кремля, треба більше стріляти, щоб українці боялися, що війна може загострюватися, щоб люди бунтували, щоб тиснули на владу і так далі. Коли намагаєтеся аналізувати логіку Кремля, ніколи не оцінюйте її зі своєї позиції – логіки миру, бо те, що для вас здається позитивним, у тій логіці є негативним», – каже Безсмертний.

За його словами, парадоксальність ситуації полягає в тому, що «логіка миру Заходу» і «логіка війни Росії» періодично збігаються в тому, що «Україна має десь відступити». Саме тому діалог, який триває в рамках «мінського процесу», проходить настільки складно.

У Путіна немає причин не відводити війська

Ситуація для російського президента Володимира Путіна складається таким чином, що з прагматичної точки зору йому вигідне повне припинення вогню на Донбасі, зауважує російський політолог Леонід Радзиховський. Однак, наголошує експерт, Путін не збирається віддавати контроль над кордоном України і залишати Донбас. А припиненням вогню господар Кремля продемонстрував би принаймні готовність до компромісу, говорить експерт.

Майбутнє пом’якшення чи загострення залежить від Путіна. Він подає явні сигнали Заходу, що хоче пом’якшити
Леонід Радзиховський

«Майбутнє пом’якшення чи загострення залежить від Путіна. Він подає явні сигнали Заходу, що хоче пом’якшити, що він хоче припинити. Тому з раціональної точки зору, і навіть враховуючи останній виступ Путіна, я не бачу жодної причини, аби не відводити війська. Тим більше давати нові накази на обстріли чи принаймні лояльно ставитися до них. Є повний сенс це припинити, простягнути і, так чи інакше, потиснути руку Заходу. От зараз припинилися з Ердоганом (президентом Туреччини – ред.) скандали, навіщо це робити із Заходом?», – зазначає Радзиховський.

Однак на Донбасі «стирчать абсолютно очманілі» люди, яким «нічого робити» і спеціального наказу стріляти не потребують, говорить експерт. Тому на повне припинення обстрілів розраховувати найімовірніше не варто. «Як Чехов говорив: якщо рушниця висить, вона має вистрелити. А там висить тисяча рушниць», – зазначив експерт.

Єдина альтернатива – це посилювати обороноздатність країни

Україна зараз входить у фазу «напівзамороженого конфлікту», який може розгорітися у будь-який момент. Втім, говорити про марність мінських переговорів нині не доречно, оскільки Україна не може обирати формати і учасників переговорів, зазначив в ефірі Радіо Свобода народний депутат від провладної партії «Блок Петра Порошенка» Вадим Денисенко.

Відтак, за теперішніх обставин в України немає іншої альтернативи, як «мінський процес», вважає депутат. На його погляд, альтернатива «Мінську» – повернення Донбасу силою. Але поки що, зазначає він, Україна до цього не готова.

Єдиний план повернення Донбасу чи Криму – це війна. Нам потрібно готуватися до майбутньої війни
Вадим Денисенко

«Наша єдина альтернатива – це посилювати обороноздатність країни. Єдина! Тому давайте ми не будемо вигадувати якісь велосипеди і говорити про плани повернення Донбасу чи Криму. Єдиний план повернення Донбасу чи Криму – це війна. Тому єдине, що нам потрібно… І треба це чітко всім зрозуміти. Розповіді про те, що мирним шляхом хтось піде нам назустріч і віддасть всі території, то це абсолютна брехня. Нам потрібно готуватися до майбутньої війни», – наголосив депутат Вадим Денисенко.

Треба готуватися до серйозного конфлікту

Альтернатива Мінським домовленостям існувала для України ще десять-п’ятнадцять років тому – вступ до НАТО. Це був єдиний спосіб попередити війну, наголошує військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Зараз ми бачимо в областях Росії, які межують з українським кордоном, посилення підготовки, тренувань. Росія готується. Готується серйозно, виважено, поступово
Ігор Козій

«Зараз ми бачимо в областях Росії, які межують з українським кордоном, посилення підготовки, тренувань військово-повітряних сил, причому в нічних умовах, з використанням спеціальних засобів. Все це тільки наштовхує на думку про те, що Росія готується. Готується серйозно, виважено, поступово. Чи врятують нас в цій ситуації Мінські угоди? Відповідь, на мій погляд, – однозначно, що ні. І однозначно треба готуватися до серйозного конфлікту», – говорить він.

Нині головне завдання нашої держави – дійсно, шукати можливості для посилення своєї обороноздатності, погоджується експерт. Зокрема, вкладати кошти в спільне технологічне виробництво озброєння.

Крім того, Ігор Козій наголошує: Україна не має права юридично «без бою» «здавати державу», тому часткову окупацію Російською Федерацією територій Донбасу має зафіксувати в міжнародних документах, як це зробили з Кримом.

Попередня зустріч учасників Тристоронньої контактної групи відбулася 15 червня. Тоді сторонам не вдалося досягти якихось конкретних домовленостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG