Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську хочуть обговорити доступ Києва до кордону на окупованій частині Донбасу


Ділянка українсько-російського кордону в Новоазовську. Лютий 2015 року
Ділянка українсько-російського кордону в Новоазовську. Лютий 2015 року

Відбувся черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі

Мінськ – Представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік напередодні заявляв, що розраховує на ухвалення у середу, 29 червня, в Мінську остаточного документа з розведення сторін на Донбасі уздовж лінії зіткнення. Мало б йтися про створення 12 районів безпеки. Однак, за підсумками нинішньої зустрічі, він зміг сказати лише про два райони.


«Із задоволенням хочу відзначити, що всі сторони, в принципі, досягли угоди про розведення сил і засобів у двох місцях: Золоте і Петровське. Роботу з цього питання буде продовжено», – заявив представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Тобто великого прориву 29 червня не відбулося, остаточної угоди не підписано, переговори триватимуть далі.

Другий день поспіль політична підгрупа розглядала питання модальності, тобто умов проведення виборів у окупованих районах Донбасу.

За підсумками дискусії, посол Сайдік зазначив, що політична підгрупа «детально обговорила» питання організації виборів на Донбасі та амністії учасникам бойових дій, але про конкретний прогрес нічого не сказав.

13 липня, з ініціативи української сторони, заплановано обговорення питання створення робочої підгрупи з питань доступу Києва до російсько-українського кордону
Дарка Оліфер

Прогресу немає вже багато місяців. З цього приводу речниця представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер заявила Радіо Свобода: «Щодо роботи політичної підгрупи можу сказати, що вона проходить складно. На наступному засіданні Тристоронньої контактної групи, яке заплановане на 13 липня, з ініціативи української сторони, заплановано обговорення питання створення робочої підгрупи з питань доступу Києва до російсько-українського кордону».

Основним питанням для України на переговорах у Мінську є безпека, бо на Донбасі далі тривають обстріли, а без дотримання режиму тиші дуже важко говорити про прогрес у вирішенні політичних, соціальних та гуманітарних питань, заявила Оліфер.

Обмін полоненими заблоковано

Обмін полоненими й далі заблоковано. 29 червня не було засідання підгрупи з гуманітарних питань, на якій і обговорюється ця тема. Причина в тому, що посередник від ОБСЄ, посол Тоні Фриш був відсутній у Мінську.

Стосовно полонених Дарка Оліфер заявила: «Останнім часом до нас надходять тривожні сигнали, які отримують, зокрема, члени родин, стосовно переведення заручників із приміщень Донецького СБУ до будівлі СІЗО. Ми наголошуємо на необхідності надання інформації, де перебувають люди».

Крім цього, українська сторона запропонувала запровадити так звані «дні родини», коли б рідні могли відвідати полонених з обох сторін. Реакції на цю пропозицію немає.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG