Доступність посилання

ТОП новини

Загибель воїна-співака. Він приїхав із Франції, щоб захищати Україну


Василь Сліпак на майдані Незалежності під час прощання із загиблими бійцями «Правого сектору». 14 червня 2016 року
Василь Сліпак на майдані Незалежності під час прощання із загиблими бійцями «Правого сектору». 14 червня 2016 року

«Голос Василя Сліпака, його «Слава Україні!»… Він вже був легендою, бо не кожен оперний співак може поїхати на фронт»

Париж – Попри деклароване перемир’я на Донбасі ані на день не вщухають сутички і перестрілки. У середу стало відомо про загибель відомого оперного співака Василя Сліпака, який останні 19 років жив у Франції і співав у паризькій Опері. Він поїхав на фронт добровольцем і воював там у лавах Добровольчого українського корпусу «Правий сектор».


«Він завжди казав, що Україна для нього понад усе. Багато для кого це просто кричалка і щось пафосне, але для нього це дійсно була правда, це було його суттю», – розповідає Анна Чесановська, близька подруга Василя Сліпака.

Василь Сліпак у Парижі (фото з соцмереж)
Василь Сліпак у Парижі (фото з соцмереж)

Вони разом заснували волонтерську організацію «Українське братство», робили благодійні концерти, а на виручені кошти купували речі, необхідні на фронті. Анна розповідає, що нинішня поїздка Василя воювати на Донбас була третьою, і якщо раніше йому вдавалося вириватися з Франції лише на місяць, то зараз він сказав друзям, що зможе поїхати на ледь не півроку. Однак вже менше, ніж за два тижні його друзі отримали сумну звістку.

Близький друг Василя Сліпака Євген Гальперин каже, що випадково з ним зустрівся в аеропорту і фактично проводжав його на війну, хоча і відохочував. Єдине, що заспокоює, каже Євген, це те, що Василь Сліпак йшов на фронт абсолютно свідомо.

Його було неможливо вмовити не йти на фронт. Він знав, на що він йшов
Євген Гальперин

«Його було неможливо вмовити не йти на фронт. Якщо чесно, я зовсім його не підтримував, але в нього була мета. Його можна розуміти чи не розуміти, але я – його друг, тому просто погоджувався. Він знав, на що він йшов, і що це небезпечно, що він може там померти. Він зовсім не був наївним», – розповідає Євген Гальперин.

Василь Сліпак
Василь Сліпак

Всі, хто хоч раз бачили Василя, кажуть, що його забути було просто неможливо – величезного на зріст, під два метри, зі своїм глибоким голосом, він назавжди врізався в пам’ять.

Василь Сліпак цікавився співом з самого малечку, співав у чоловічій хоровій капелі «Дударик». Пізнійше його талант помітили за кордоном і запросили переїхати до Парижа. У нього був контракт у Паризькій опері, але він встигав і співати, і організовувати різні акції з українською громадою, а у відпустку їздив на фронт добровольцем. Причому завжди казав, що робить це просто для себе, бо відчуває потребу бути в Україні.

Він казав, що його туди тягне, що він хоче бути там, де пишеться історія України
Анна Чесановська

«Він завжди казав, що хоче їхати на фронт, ще до того, як почав займатися волонтерською діяльністю. Він казав, що його туди тягне, що він хоче бути там, де пишеться історія України, так він казав», – згадує Анна Чесановська.

За попередніми повідомленнями, у Василя Сліпака влучив снайпер. Дуже ймовірно, що хотіли поцілити саме у Василя, бо він був відомим – не кожен день на фронті зустрінеш професійного оперного співака. Сам Василь і не приховував, що хоче використати всі можливості, зокрема, свою популярність у музичному світі, щоб привернути увагу до подій в Україні.

Голос Василя Сліпака, його «Слава Україні!», як він співає гімн – це те, що залишається в пам’яті. Він вже був легендою, бо зовсім не кожен оперний співак може поїхати на фронт
Ірена Карпа

«Він – один із головних активістів української громади. Голос Василя Сліпака, його «Слава Україні!», як він співає гімн – це те, що залишається в пам’яті. Він вже на той момент був легендою, бо зовсім не кожен оперний співак може поїхати на фронт, а тепер, коли таке сталося… про нього дуже довго пам’ятатимуть», – розповідає співачка і письменниця Ірена Карпа.

У середу ввечері в українській церкві у Парижі відбулася панахида за Василем Сліпаком. Прощання і похорон заплановані на п’ятницю у рідному місті співака і українського воїна – Львові.

У Києві вшанували пам'ять воїна-співака Василя Сліпака (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00


На цю ж тему:

29.06.2016
У зоні бойових дій на сході України загинув оперний співак Василь Сліпак

Василь Сліпак був солістом Паризької опери, але повернувся в Україну з початком російської агресії. На схід України він пішов добровольцем далі

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG