Доступність посилання

ТОП новини

Путін обіцяє врахувати різні точки зору щодо «пакету Ярової»


Володимир Путін та Ірина Ярова
Володимир Путін та Ірина Ярова

Верхня палата російського парламенту – Рада Федерації – схвалила пакет антитерористичних законів Ірини Ярової – Віктора Озерова, ухвалений раніше Держдумою. Тепер його або підпише, або накладе на документ вето президент Володимир Путін. Прес-секретар господаря Кремля Дмитро Пєсков заявив, що «Путін врахує різні точки зору на закон, у тому числі критику». Втім, російські правозахисники не дуже вірять в те, що одіозний, на їхню думку, пакет зазнає істотних змін.

Путін обіцяє врахувати різні точки зору щодо «пакету Ярової»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Законопроект, який отримав назву «пакет Ярової», значно посилює покарання за тероризм і екстремізм та знижує вік кримінальної відповідальності до 14 років. Він передбачає покарання за «недонесення», а також зобов’язує операторів стільникового зв’язку зберігати дані про листування і дзвінки користувачів та надавати їх без рішення суду правоохоронним органам для дешифрування.

Напередодні розгляду представники російських стільникових компаній звернулися до глави верхньої палати російського парламенту Валентини Матвієнко з проханням відхилити цей закон. Однак ані це звернення, ані аналогічні заклики президентської ради з прав людини чи конгресу інтелігенції не подіяли.

Російська правозахисниця, голова комітету «Громадянське сприяння» Світлана Ганнушкіна не має ілюзій з приводу подальшої долі того, що президент раптом може не підписати одіозний законопроект.

Ми збираємося судити своїх дітей! Дітей будуть садити в тюрми, а виходити звідти вони будуть борцями з режимом
Світлана Ганнушкіна

«Великих сподівань у мене немає, але ми повинні принаймні висловитися з цього приводу. Тому що цей пакет законів – це щось жахливе! Мене найбільше лякає пункт про зниження вікового рівня відповідальності. Ми збираємося судити своїх дітей! Дітей будуть садити в тюрми, а виходити звідти вони будуть борцями з режимом. Знаєте, коли жінка вносить законопроект про те, що дітей потрібно садити в тюрму, це вже просто клінічний випадок!» – зазначила правозахисниця.

При затвердженні в Держдумі з пакета Ярової в останній момент зникли поправки, які стосувалися, наприклад, позбавлення громадянства за роботу в організаціях, в яких не бере участь Росія. Але в законопроекті залишилося ще багато того, що обурило і громадян, і бізнес, і навіть людей у владі. Після того, як закон був прийнятий Думою і схвалений Радою Федерації, залишається лише примарна надія, що його не підпише президент Путін.

Підпише – не підпише

Депутат Держдуми Дмитро Гудков каже, що це може стати очевидним сигналом суспільству.

Тоді ми можемо стверджувати, що в Росії побудована сьогодні поліцейська держава з усіма її атрибутами
Дмитро Гудков

«Якщо це робиться для того, щоб показати, що Путін – єдиний, хто може врятувати від людожерів напередодні виборів, це одна ситуація. Або вже є політичне рішення, і спроба протистояти цьому еліт зазнала невдачі. Тоді, значить, рішення ухвалили на рівні силовиків, і тоді ми можемо стверджувати, що в Росії побудована сьогодні поліцейська держава з усіма її атрибутами», – підкреслює Гудков.

Ще до схвалення «пакета Ярової» Радою Федерації глава президентської Ради з прав людини (РПЛ) Михайло Федотов запропонував верхній палаті парламенту створити погоджувальну комісію з Держдумою і доопрацювати документ вже після парламентських виборів, які пройдуть у вересні. Тепер голова РПЛ має намір звернутися до президента Росії з проханням не підписувати одіозні закони.

А Ірина Ярова наполягає на необхідності свого законопроекту.

«Для забезпечення невідворотності покарання, оперативного виявлення і попередження злочинів, інформація має доказове значення і вимагає процесуального закріплення. Тому додаткові рішення про порядок зберігання та витребування відомостей надзвичайно важливі», – стверджувала Ірина Ярова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG