Доступність посилання

ТОП новини

Носії «російської ідеї» не поділили гроші із Москви


Сімферополь – Лідер «Російського товариства Криму» Анатолій Лось заявив, що співробітники Генерального консульства Росії у Сімферополі причетні до корупційних схем використання фінансової допомоги, яку виділяє офіційна Москва російським співвітчизникам у Криму. За його словами, російські дипломати допомагають деяким кримським політикам і бізнесменам «приватизувати російську ідею» на півострові.

Голова найстарішої на півострові проросійської організації Анатолій Лось сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що він «відчуває»: генеральний консул Росії в Сімферополі Володимир Андрєєв «має отримувати «відкати» з фінансових потоків на підтримку російських співвітчизників».

За словами лідера «Російського товариства Криму», цей висновок він зробив через те, що генконсул надзвичайно активно підтримує лідера іншої проросійської організації – «Російської общини Криму», депутата кримського парламенту від партії «Руська єдність» Сергія Цекова, а також лобіює інтереси цієї організації, яку в пресі називають монополістом російської допомоги в Криму.

Володимир Андрєєв
Разом з тим, Анатолій Лось визнає, що не має документів, які б підтверджували такі звинувачення. Раніше про корупцію у сфері виділення Москвою коштів проросійським організаціям півострова заявляли голова Конгресу російських громад Криму, нині депутат кримського парламенту від «Руської єдності» Сергій Шувайников та один з активістів «Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Святослав Компанієць.

Анатолій Лось також стверджує, що російські чиновники «зрадили росіян Криму» і сприяють перетворенню «російської ідеї» на комерційний проект.

Чи промовчать знову російські дипломати?

Анатолій Лось
У Генеральному консульстві Росії у Сімферополі повідомили, що лише Володимир Андрєєв уповноважений спілкуватися з пресою, а сьогодні його на місці немає. Втім, якщо скандал отримає значний резонанс, то дипломат буде змушений якось на це реагувати.

У «Російській общині Криму» позиція на такі обвинувачення давня – там публічно не критикують інших проросійських активістів і не коментують їхню критику. Разом з тим, місцева преса нагадує, що торік Рахункова палата Криму заявила про нецільове використання «Російською общиною Криму» частини коштів, виділених з республіканського бюджету на проведення фестивалю «Велике російське слово». Однак після зміни влади в Криму цю справу «зам’яли» й офіційне розслідування далі не проводилося.

Згадане «Російське товариство Криму» є колективним членом «Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія». Саме його лідерів, нещодавно засуджених кримським судом за сепаратизм Валерія Подьячого і Семена Клюєва, генконсул Володимир Андрєєв назвав «антиросійськими діячами», які «працюють не на російські інтереси, а проти них».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG