Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі радять Україні підписати угоду з ЄС до кінця року


Київ – У Брюсселі сьогодні розпочинається черговий, 16-й раунд переговорів щодо угоди про Зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Переговори триватимуть до кінця робочого тижня. Експерти-економісти очікують, що українська сторона все ж відстоїть свою позицію у проблемних пунктах угоди, зокрема? у питанні експорту сільськогосподарської продукції.

Офіційні переговори щодо укладення Угоди про зону вільної торгівлі проходять у рамках трьох блоків: торгівлі товарами, блоку щодо послуг, інвестицій та руху капіталу, а також блоку щодо правил торгівлі. Напрямків переговорів 18 – від тарифної пропозиції до відкритості компаній.

Заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Валерій П’ятницький, який очолює українську делегацію на переговорах, каже, що ключовим завданням угоди є вихід українських виробників на нові ринки.

«Коли ми говоримо про угоду щодо вільної торгівлі, ми кажемо в першу чергу, що хочемо бачити себе на нових ринках, а не просто думаємо про те, як би захистити свій ринок. Якщо ідея лише в тому, як захистити свій ринок, то не треба було взагалі починати переговори», – додає заступник міністра.

Польща посприяє Україні з угодою?

Депутат Європарламенту Павел Залевський каже, що у ЄС сподіваються завершити переговори щодо Зони вільної торгівлі з Україною до кінця цього року. Польський політик наголошує: оскільки Польща головуватиме в Євросоюзі у другому півріччі цього року, Україна матиме оптимальні умови для вирішення цього питання.

«Ми також розглядаємо угоду про Зону вільної торгівлі не лише як можливість налагодити і збільшити товарообіг між Україною та ЄС, а й як важливий інструмент для подальшої інтеграції України до Євросоюзу, а також як міцний фундамент для поширення європейських стандартів в Україні», – зазначає євродепутат.

Напередодні Прем’єр-міністр України Микола Азаров наголосив на тому, що угоду про Зону вільної торгівлі Україна і ЄС вже могли б підписати. Однак, за словами голови уряду, українська сторона не згодна з запропонованими Євросоюзом умовами експорту сільськогосподарської продукції.

Координатор економічних програм Школи політичної аналітики Сергій Кисельов у коментарі для Радіо Свобода зазначає, що на черговому раунді переговорів українська сторона має частково вирішити суперечливі моменти щодо угоди.

Загалом Сергій Кисельов припускає, що угоду про Зону вільної торгівлі Україна та ЄС можуть підписати і без домовленостей по АПК. «Мова йшла про те, щоб підписати ті моменти, за якими вже є домовленість, а ті моменти, за якими домовленостей немає, і перш за все, це питання агропромислового комплексу, відкласти і продовжити про них переговори», – вважає експерт.

Угода про Зону вільної торгівлі між Україною та ЄС передбачається як складова Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Переговори щодо укладення угоди про асоціацію розпочнуться у Брюсселі 5 квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG