Доступність посилання

ТОП новини

У Британії за незаконне прослуховування телефонів заарештували журналістів


Лондон – Чільного репортера та колишнього редактора новин британської бульварної газети News of the World заарештувала поліція за обвинуваченнями у незаконному прослуховуванні телефонів знаменитостей. У їхніх помешканнях проведений обшук. Відтак їх відпущено під заставу до вересня.

Головного репортера газети News of the World Невіла Терлбека та колишнього редактора новин Іана Едмондсона підозрюють у незаконному перехопленні повідомлень, залишених на автовідповідачах мобільних телефонів. Їх було заарештовано через п’ять років по тому, як поліція вперше відкрила справу щодо прослуховування телефонів визначних осіб.

Власник газети компанія News International повідомила, що повністю співпрацює з поліцією у цій справі.

Іана Едмондсона було звільнено з News of the World у січні, коли після внутрішнього розслідування News International з’явилися докази, що пов’язують його із цим скандалом. Учора поліція конфіскувала з помешкання Едмондсона цілі мішки документів для слідчих дій.

Другий заарештований – Невіл Терлбек є ветераном журналістики, автором сотень сенсаційних статей, які багато років з’являлися на перших шпальтах News of the World.

Британська поліція ще 2006 року розпочала розслідування справи про прослуховування телефонів відомих осіб. Це розслідування призвело до засудження та ув’язнення редактора News of the World у справах королівської родини Клайва Ґудмана та приватного слідчого, найнятого газетою, Ґлена Малкера. А головний редактор Анді Коулсон був змушений подати у відставку. Нині поліція має підстави вважати, що вони діяли не поодинці, тож слідство було знову відкрите у січні цього року.

Під час першого розслідування поліція зосередилася лише на кількох випадках підслуховувань. Проте 2008 року стало відомо, що телефон публіциста знаменитостей Макса Кліффорда теж підслуховувався, але він вирішив справу з News of the World поза судом, одержавши мільйонну компенсацію.

Нині ж відомо про 14 знаменитостей, включно з акторкою Сієною Міллер, коміком Стивом Куґаном та футбольним коментатором Анді Ґреєм, котрі подали судові позови проти бульварної газети. Тож те, що починалося як маленька карна справа, нині переросло у велике розслідування, за перебігом якого стежить уся країна. Поліція перебуває під тиском, бо суспільство очікує від неї результатів.

Перше слідство не велося належним чином

Поліція також повідомила колишнього віце-прем’єра британського уряду Джона Прескота, що існують серйозні докази прослуховування його телефону. Він позитивно відреагував на нинішні арешти.

«Я завжди відчував, що слідство не велося належним чином. А тепер з’ясувалося, що є ще більше доказів неналежного ведення початкового слідства. І мої скарги саме в цьому і полягали», – зауважив Джон Прескот.

Повідомляється, що й офіси газети News of the World поліція піддала обшуку. Після арештів двох журналістів речник News International заявив, що компанія не толеруватиме незаконних дій і повністю співпрацюватиме зі слідством.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG