Доступність посилання

ТОП новини

МВФ затримав черговий транш кредиту через непрозорість української економіки – експерти


Київ – У середу в Адміністрації Президента України за участю Віктора Януковича відбулася публічна презентація концепції інвестиційної реформи. Це програма покликана змінити підходи до роботи з іноземними інвесторами і використання бюджетних коштів, спрямованих на розвиток, заявив керівник Держагентства з інвестицій і управління національними проектами Владислав Каськів. Тим часом, українські та закордонні експерти відзначають, що інвестиційні перспективи України знижуються через певне напруження, що виникло у стосунках України з Міжнародним валютним фондом.

За розрахунками авторів «інвестиційної реформи», результатом її реалізації стане збільшення обсягу інвестицій до 80 мільярдів доларів протягом наступних трьох років, зазначив керівник Державного агентства з інвестицій і управління національними проектами Владислав Каськів.

Йдеться про заходи щодо дерегуляції економіки, зменшення кількості державних послуг та боротьбу з корупцією, які, зокрема, покращать і відносини з МВФ, сказав Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

«Весь світ визнає високий інвестиційний потенціал України. Співпраця Україна – МВФ є позитивним сигналом для інвесторів. Затримка може бути сприйнята інвесторами досить негативно. Але сам факт співпраці з МВФ ще не є ознакою сприятливого інвестиційного клімату. Приватний капітал йде тільки туди, де є надійні прогнозовані правила ведення бізнесу», – наголосив Кінах.

Україна нічого не робить, щоб отримати кошти від МВФ – Ослунд

Саме через відсутність прозорих правил ведення бізнесу, ускладнилися стосунки України з МВФ, пояснив в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Інституту міжнародної економіки імені Петерсона у Вашингтоні Андерс Ослунд.

«Головна умова: ухвалити законодавство щодо пенсійної реформи. Друге: скоротити ембарго на експорт зерна, нині це ембарго продовжено до кінця червня. Третє: треба підвищити ціни на газ. В принципі, Україна нічого не робить, щоб отримати кошти від МВФ», – зазначив Ослунд.

За чинної влади інвестиції збільшують кількість мільярдерів, а не робочих місць – Терьохін

В опозиції вважають, що за чинної влади Україні краще не брати жодних кредитів, у тому числі і у МВФ. Запозичені кошти більше проїдаються, ніж спрямовуються на розвиток економіки, відзначив депутат від «БЮТ-«Батьківщини» Сергій Терьохін.

«Будь-яка інвестиція необхідна тільки для збільшення зайнятості населення. А для чого іншого? Для того, щоб як у минулому розі удвічі збільшилася кількість мільярдерів? Якщо не буде програми МВФ – витрати на обслуговування зовнішнього боргу зменшаться, тоді в нас буде більше зайнятих людей, менше безробіття, більше споживання», – зауважив Терьохін.

Дії влади не додають впевненості інвесторам – Бураковський

На необхідності дерегуляції української економіки наголосив і голова правління українського Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський. Це покращить як інвестиційний клімат, так і відносини з МВФ, каже він.

«Враховуючи останні дії, що викликали великі суперечки: це – невдоволення певної частини інвесторів окремими положеннями Податкового кодексу, це – непередбачувана політика, коли йдеться про регулювання окремих ринків, того самого ринку зерна, це – не додає впевненості інвесторам і тим, хто хотів би прийти в українську економіку», – зазначив Бураковський.

Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляв, що Україна може відмовитися від наступного траншу МВФ. Натомість віце-прем’єр Сергій Тігіпко зауважив, що цього не слід робити.

У березні третій транш МВФ мав надійти на рахунки Мінфіну в рамках оновленої програми співпраці stand-by на загальну суму 15,6 мільярда гривень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG