Доступність посилання

ТОП новини

В Україні необхідно змінити стратегію реформ (oгляд преси)


Київ – Україна може уникнути невигідного сценарію з об’єднання активів «Нафтогазу» з «Газпромом», в якому зацікавлений Кремль. Але, як зауважують «Економічні відомості», навряд чи вдасться модернізувати українську газотранспортну систему без участі російського капіталу. Адже у європейських інвесторів немає грошей на повне фінансування проектів, котрі пропонує Україна, зазначає газета.

В Україні необхідно змінити стратегію реформ, і направити її на розвиток середнього класу. А впроваджувати цю стратегію повинні не колишні комсорги і випускники вищої партійної школи, яких вчили, що бідними людьми легше керувати, а фахівці з державним рівнем мислення. Адже сьогодні, за спостереженнями дописувача газети «День», українці намагаються будувати новий дім за кресленнями мавзолею, не усвідомлюючи, що на побудований таким чином комуно-капіталізм чекає доля його попередника. Заголовок статті «Ринкова економіка не може розвиватись серед жебраків».

Українська економіка лишається неконкурентноздатною через завеликі затрати енергії. Одна з причин енергетичної ненажерливості – морально застаріла промисловість, що дісталася у спадок від Радянського Союзу. Тоді через низькі ціни на ресурси ніхто не переймався проблемою зниження споживання газу та електроенергії. Сьогодні ж, якщо українські підприємства не зменшать споживання електроенергії, вони не зможуть конкурувати на зовнішніх ринках. Передусім це стосується хімічної промисловості і металургії, які спалюють близько 70% газу, котрий споживається промисловими підприємствами. Докладніше про українське енергетичне марнотратство розповідає газета «Діло».

Одне з побічних явищ техногенних катастроф – дезінформація населення про їхні наслідки. Аварія на японській «Фукусімі-1» підтвердила, що навіть в індустріально розвинутих країнах можлива плутанина серед структур, котрі відповідають за інформування населення. Про те, як діє система оповіщення громадян про надзвичайні ситуації в Україні, розповідає тижневик «Влада грошей» у статті «Сказати неможна приховати».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG