Доступність посилання

ТОП новини

Імітація для Путіна


Перед приїздом до української столиці російського прем'єра Володимира Путіна в Києві роблять все можливе, щоб сподобатися високому гостеві. І, разом із тим, не підписати нічого, що мало б серйозні наслідки.

Так свого часу, коли була можливість, діяв білоруський президент Олександр Лукашенко. Начебто всі можливі угоди про інтеграцію Білорусі і Росії вже були підписані, всі потрібні келихи в Кремлі розбиті – і все ж виявлялося, що до конкретних рішень, таких, наприклад, як введення єдиної валюти, ще роки безуспішних переговорів.

Так і зараз. У посланні Верховній Раді Віктор Янукович говорить про необхідність створення нового формату відносин із Митним союзом за формулою «3+1», але що це буде за формат – не знає, здається, сам український Президент. І навряд чи бажає знати: для нього головне – виголосити гасло, яке почують у Москві.

Однак Володимиру Путінові не потрібні ніякі нові формати. Він хоче, щоб Україна приєдналася і до Митного союзу, і до Євразійського економічного простору, створюваного Росією разом із Білоруссю і Казахстаном.

Путін попереджає, що у разі створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом на Україну чекає «асиметрична реакція» незадоволених сусідів. У Києві не говорять йому «нi» – але й «так» теж не говорять.

Україна готова розмовляти з Митним союзом, але і переговорів із Європейським Союзом не перериває. Для того, щоб у Москві не дивилися косо, вигадують різні формули та формати.

А ось переговори з Брюсселем йдуть цілком традиційно. І передбачувано. І завершити ці переговори реальними домовленостями України з її членством в СОТ куди простіше, ніж домовитися з Росією.

Але, з іншого боку, дратувати гостя теж ніяк не можна, бо є мрія, що його вдасться вмовити переглянути газову угоду, яку сам Путін вважає найкращою за всю історію російсько-українських відносин.

Тому для російського прем'єра намагаються створити симулякр напружених роздумів про інтеграцію.

Може, повірить?

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG